Ameriški slamnik

Uporaba ameriškega slamnika v zdravilne namene

Rastluina Echinacea purpurea, znana tudi kot ameriški slamnik predstavlja zelnato trajnico, ki spada v družino nebinovk (Asteraceae). Ameriški slamnik je izhaja iz Severne Amerike, razteza se od Velikih jezer blizu meje s Kanado do Mehiškega zaliva ter od gorovja Rocky Mountains na zahodu do Apalaških planin na vzhodu.

Indijanska plemena so tradicionalno uporabljala devet različnih vrst ameriškega slamnika v zdravilne namene. Med njimi so bile najbolj priljubljene ozkolistna ehinaceja (Echinacea angustifolia), bleda ehinaceja (Echinacea pallida) in škrlatna ehinaceja (Echinacea purpurea). Škrlatna ehinaceja ali ameriški slamnik je postal znan po vsem svetu zaradi svojih zdravilnih učinkov in pogoste uporabe, še posebej kasneje v zgodovini. Ameriški slamnik se je včasih uporabljal za kožne izpuščaje, prehladna obolenja, rane in zastrupitve različnih vrst.

Ameriški slamnik

Meyerjevo čistilo za kri – pionirski pripravek iz ehinaceje

Okoli leta 1880 je nemški priseljenec in podeželski zdravnik H. C. F. Meyer ustvaril prvi komercialni pripravek iz ehinaceje, imenovan Meyer’s Blutreiniger oz. Meyerjevo čistilo za kri. Namenjeno je bilo zdravljenju pikov kač, revmatizmu, slabemu vidu, obolelim živcem in drugim težavam.

Do danes so znane različne aktivne učinkovine v ehinaceji, kot so alkilamidi, derivati kavne kisline (cikoreinska kislina), inulin, polisaharidi, maščobne kisline, ehinakozidi, eterično olje, smola, grenke snovi, betain, fitosteroli in rudninske snovi. Te učinkovine iz ehinaceje lahko delujejo kot antiseptik, izboljšujejo odpornost, pospešujejo celjenje ran, in pomagajo pri različnih kožnih težavah, opeklinah, ozeblinah, ter vnetju žrela in grla.

Razlike med pripravki iz ehinaceje

Znanih je več pripravkov iz ehinaceje, vendar se med seboj razlikujejo zaradi različnih postopkov izdelave. Ključno vlogo pri teh razlikah igra uporabljeno topilo pri izdelavi pripravka. Ameriški slamnik v obliki čaja vsebuje samo sestavine, ki se raztopijo v vodi, medtem ko vodno-etanolna tinktura vključuje tudi učinkovine, ki so topne v etanolu. S tem dosežemo širši spekter učinkovin.

Dvomi o zdravilnem delovanju ehinaceje

Pogosto se pojavljajo dvomi o zdravilnem delovanju ehinaceje, ki pa so žal bolj površinski. Mnogi napačno enačijo pojma “zdravilno delovanje rastline” in “zdravilno delovanje zdravila”, ki izvira iz te rastline. Pomembno je razumeti razliko, ki je odvisna od vrste ehinaceje, pogojev pridelave, uporabljenih delov rastline, načina pridobivanja zdravilnih učinkovin in drugih dejavnikov. Različni postopki predelave lahko privedejo do popolnoma različnih učinkovin ali njihovih koncentracij, kar vpliva na učinkovitost posameznega zdravila.

Pomembnost kontroliranih študij pri preverjanju učinkovitosti zdravil z ehinacejo

O delovanju zdravil, ki vsebujejo učinkovine iz ehinacej, je bilo izvedenih več kliničnih študij, vendar so bile redke kontrolirane s placebom. Raziskava, izvedena na Švedskem leta 1998, je v okviru placebo kontrolirane študije potrdila, da zdravilo Echinaforce znamke A. Vogel pomembno zmanjšuje neprijetnosti med prehladom, ublaži intenzivnost bolezni in pospešuje proces ozdravitve. Pri jemanju zdravil z učinkovinami iz ehinaceje je potrebna previdnost zaradi možne preobčutljivosti na rastline iz iste družine. Hkrati se opozarja na kontraindikacije pri progresivnih sistemskih boleznih, kjer ni priporočljivo dodatno stimuliranje imunskega sistema.

Škrlatnemu ameriškemu slamniku so do sedaj pripisovali blago antibakterijsko delovanje, uspešno zaviranje razvoja glivičnih okužb in protivirusno delovanje proti določenim virusom. Poleg tega so na podganah dokazali tudi protivnetni učinek. Pripravki škrlatnega ameriškega slamnika pomembno vplivajo na imunski sistem. Raziskave so pokazale, da povečujejo delovanje celic, odgovornih za imunski odziv, kar posledično okrepi obrambno delovanje proti bakterijam, glivicam in nekaterim virusom.Odrasli in starejši ter otroci nad 12. letom starosti lahko uporabljajo pripravke iz škrlatnega ameriškega slamnika 2-4 krat dnevno, vendar ne več kot 7 do 10 dni. Škrlatni ameriški slamnik ni priporočljiv za otroke, mlajše od 4 let.

Rate this post

Avtor prispevka:

242   Posts

Vsi prispevki