hemeroidi

Hemeroidi – zelo neprijetna zdravstvena težava

Ena izmed bolj neprijetnih zdravstvenih težav so tudi hemeroidi, ki jih z drugim imenom imenujemo zlata žila. Slednji so sicer popolnoma normalna tvorba v vsakem človeškem telesu – gre namreč za posebne žilne blazinice, katerih naloga je pomoč pri izločanju blata. Težava pa nastane, ko so hemeroidi povečani in kot taki povzročajo bolečino, predvsem med odvajanjem blata. Če povzamemo – hemoroide imamo prav vsi ljudje, medtem ko težave povzročajo le nekaterim. Vendar pa so slednje velikokrat zelo moteče in boleče, zato je nujno zdravljenje. V nadaljevanju vam zato predstavljamo, kaj hemeroidi sploh so, kako jih prepoznati in kako ustrezno ukrepati ob njihovem nastanku.

Kaj so hemeroidi?

Kot smo že omenili, so hemeroidi normalna tvorba v predelu zadnjika nad in pod zobato črto. V bistvu gre za posebne vrste krvnih žil, ki jih sestavljajo tako vene kot tudi manjše arterije.  Problem pa povzročajo tisti, ki so povečani. Po medicinskih podatkih naj bi vsaj eden od dveh odraslih v svojem življenju doživel akutni hemoroidalni sindrom. Iz tega lahko sklepamo, da je bolezen, še manj pa bi se jo morali sramovati. Ravno zaradi nelagodnosti veliko ljudi ne obišče zdravniške pomoči pravočasno in tako težavo le še dodatno poglobi.

Hemeroide delimo na notranje, ki se nahajajo v notranjosti zadnjika in zunanje, ki izpadejo iz zadnjika. Tako eni kot drugi povzročajo zelo neprijetne simptome. Nekatere od njih lahko lajšate sami, pri drugih pa morate poiskati zdravniško pomoč. V določenih primerih se hemeroide tudi operira. Težave s hemeroidi niso stalne, ampak se najpogosteje pojavljajo v obliki občasnih epizod, ki jih posledično poimenujemo akutni hemoroidalni sindrom.

hemeroidi

Sedaj pa si poglejmo, kako le tega prepoznati.

Prepoznajte simptome

Ključno za učinkovito reševanje zdravstvenih težav s hemeroidi je hitra prepoznava najpogostejših simptomov. Pozorni bodite predvsem na:

  • bolečino v predelu zadnjika, ki je se med odvajanjem blata še ojača,
  • krvavitev, toda pozor – hemeroidi niso edini vzrok krvavitev iz zadnjika. Pomembno je vedeti, da ob vsaki nenavadni krvavitvi obiščete zdravnika, da ugotovi njen pravi vzrok,
  • neprijeten srbež,
  • pogost občutek nepopolnega izpraznjenja po odvajanju,
  • izcedek in oteklina.

Nekoliko lažje je opaziti zunanje hemeroide, saj jih je moč otipati, medtem ko je pri notranjih potrebno biti pozoren predvsem na zgoraj opisane simptome. Pri obisku zdravnika naj vas ne bo prav nič sram, saj je težava zelo pogosta, v večini primerov pa tudi dokaj enostavno rešljiva.

Pregled pri specialistu

Prisotnost hemeroidov se ugotavlja tekom proktološkega pregleda. V prvem koraku se specialist vedno pogovori s pacientom, nato pa sledi klinični pregled bolnika ter morebitne nadaljnje preiskave. Pregled je za bolnika pogosto neprijeten, vendar bistveno manj stresen kot nekateri drugi pregledi črevesja.

Proktološki pregled se v prvi fazi izvaja z inspekcijo. Pri tem se opazuje morebitne vidne nepravilnosti, ki so vidne s prostim očesom in brez tipanja. Oceni se barva kože, razdraženost, prisotnost raznih izrastkov, zunanjih ali prolabiranih notranjih hemoroidov, prisotnost izcedka in podobno. Nato sledi palpacija ali tipanje okolice zadnjika, analnega kanala in rektuma. Nato pa se opravi pregled z instrumentom proktoskopom – nekaj centimetrov dolgo votlo ogrodje, v katerem je vodilo. Z njim se natančno pregleda zadnjikov kanal, po potrebi pa se opravi tudi terapevtsko podvezovanje notranjih hemoroidov ali odvzem vzorca tkiva za nadaljnje preiskave.

hemeroidi 2

Po končanem pregledu se zdravnik o ugotovitvah pogovori z bolnikom in določi zdravljenje, v kolikor je to potrebno. Zelo pomembno je, da vedno upoštevate navodila zdravnika, saj se boste tako kar najbolj enostavno znebili te neprijetne nadloge.

Kaj lahko storite sami

V boju proti hemeroidom lahko največ naredite kar vi sami. Njihov nastanek preprečuje predvsem zdrav in aktiven življenjski slog. Venomer skrbite za ustrezno odvajanje dovolj mehkega blata, pijte zadostne količine vode in se izogibajte večjim količinam alkoholnih pijač in močno začinjeni hrani. Velik vpliv na preprečevanje njihovega nastanka ima tudi redno gibanje in skrb za fizično pripravljenost – boljše kot je vaše splošno počutje in prebava, manj možnosti imate za težave s hemeroidi. Poleg tega pa redno menjavajte spodnje perili, skrbite za higieno, izogibajte se preozkim oblačilom in prevročim krajem, kot so savne in termalni bazeni z vročo vodo. Nekaj vpliva na pojav zlate žile ima tudi dednost in pogosta analna spolna praksa.

Pomembno pa je tudi, da se naučite prepoznavati dejavnike tveganja in tako še pravočasno poiščete zdravniško pomoč. Vse našteto namreč bistveno pripomore k boljši obravnavi bolezni in vašemu boljšemu počutju.

Rate this post

Avtor prispevka:

242   Posts

Vsi prispevki