merilnik krvnega tlaka

Merilnik krvnega tlaka za preventivo in nadzor zdravja

Ste razmišljali, da bi si kupili nov kakovosten merilnik krvnega tlaka oziroma zamenjali dosedanjega, potem se boste z branjem članka zagotovo lažje odločili. Mi vam priporočamo kvaliteten merilnik krvnega tlaka – Medikem, ki je podrobneje predstavljen v nadaljevanju. Če želite izvedeti, kako deluje in kaj merilnik krvnega tlaka meri ter kako in kdaj ga pravilno uporabljati, potem berite naprej.

Predstavitev začnimo z nekaj osnovnimi informacijami, ki vam bodo prišle prav pri uporabi merilnika krvnega tlaka. Le ta meri sistolično vrednost in diastolično vrednost tlaka v arteriji. Sistolična vrednost je izmerjena v sistoli – žili, ko je tlak najvišji. V diastoli se tlak izmeri, ko je srce sproščeno in to je najnižja vrednost krvnega tlaka. V splošni javnosti temu rečemo kar zgornja in spodnja vrednost krvnega tlaka oziroma pritiska. Poleg arterijskega pritiska običajen aparat meri tudi pulz srca. Podatek, ki ga vam izpiše na zaslonu pomeni število utripov srca v eni minuti. Omenimo, da je normalna srčna frekvenca za odraslega človeka med 60 in 100 utripi na minuto.

Merilnik krvnega tlaka – sestava in delovanje
Merilnik krvnega tlaka, kot jih uporabljamo doma so preprosto sestavljeni iz manšete, ki jo ovijete okoli nadlakti, ali v nekaterih primerih okrog zapestja ter merilna naprava, ki ima ekran in baterije. Cev ju povezuje in hkrati omogoča napihovanje manšete, ki posledično stisne roko in na ta način zapre žilo ter v roki (začasno) ustavi pretok krvi. Le nekaj trenutkov zatem aparat začne spuščati zrak iz manšete, da se izenači tlak med manšeto in arterijo. Arterija se delno odpre in merilnik zazna posebne vibracije, ki jih ustvari kri skozi žilo. To je zgornji (sistolični) tlak. Ko se vibracije prenehajo, ker je tok krvi skozi žilo laminaren pa tlak manšete doseže nizek (diastoličen) tlak. Merilnik krvnega tlaka zazna obe vrednosti, ki jih preprosto odčitate na njegovem zaslonu.

Poznamo manualni in avtomatični merilnik krvnega tlaka
Verjetno ste ob obisku izbranega osebnega zdravnika opazili, da le ta uporablja drugačen merilnik krvnega tlaka, kot ga imate vi doma. Običajno zdravniki uporabljajo manualni merilnik krvnega tlaka, ki pa se ločijo na aneroidnega in živosrebrnega. Oba omenjena merilnika nista primerna za domačo uporabo, saj nimamo ustreznega znanja in izkušenj za njuno uporabo. So pa zato za domačo rabo primerni avtomatski merilniki, ki so zelo enostavni za uporabo, saj arterijski tlak odčitajo sami. Da bo vaš merilnik, kar se le da natančen, ga odnesete k izbranemu osebnemu zdravniku, da bo primerjal izmerjene vrednosti s svojim merilnikom in posledično boste izvedeli, kako natančen je vaš merilnik.

merilnik krvnega tlaka

Merilnik krvnega tlaka in njegove uporabne dodatne funkcije
Poleg že vseh naštetih funkcij, avtomatski merilniki omogočajo tudi še druge posebne funkcije, kot je na primer shranjevanje preteklih meritev v aparat, da lahko meritve primerjate med seboj. Nekateri merilniki omogočajo shranjevanje za posamezno osebo, če en merilni aparat uporablja več družinskih članov. Za vse tiste uporabnike, ki slabše vidijo, imajo nekateri aparati tudi funkcijo govora, da izmerjene meritve razločno povedo. Spet drugi modeli pa zaznavajo in posledično tudi opozorijo na morebitno neredno bitje srca. Nekoliko modernejši aparati pa imajo možnost povezave preko bluetootha ali Wi-Fija, kar omogoča sam prikaz in tudi shranjevanje (dnevnih, tedenskih ali mesečnih) meritev na pametnih napravah (računalnik, telefon, ura …). Še ena zelo uporabna funkcija, ki jo nudijo nekateri merilniki, da nas opozorijo, na odstopanja od priporočenih vrednosti krvnega tlaka.

Nasveti za pravilno merjenje krvnega tlaka
Pred uporabo novega merilnika za merjenje krvnega tlaka je pomembno, da preberete priložena navodila. Poleg tega pa sledite še standardiziranim navodilom, ki smo jih zapisali v nadaljevanju. Preden si merite krvni tlak 5 minut mirno sedete na stolu, po možnosti, da ste naslonjeni na hrbtno oporo. Zelo pomembno je, da izberete pravo velikost manšete, ker bo prevelika izmerila manjše vrednosti, preozka pa višje vrednosti od realnih. Pomembno je, da je manšeta med merjenjem, vedno v višini srca. Pritrjena naj bo na golo kožo roke, malo nad komolčno kotanjo da lahko pod njo vstavite še en prst. Komolec roke naj počiva na mizi, med samo meritvijo ste povsem sproščeni in ne govorite, saj lahko tudi govor vpliva na same izmerjene vrednosti. Če vam je zdravnik predpisal redno merjenje krvnega tlaka, to storite vsak dan zjutraj in zvečer. Merilnik za krvni tlak uporabite takoj zjutraj, ko vstanete in pred večerjo. V primeru, da imate urejen krvni tlak, meritve zadoščajo enkrat tedensko zjutraj in zvečer.

Zakaj je merjenje krvnega tlaka koristno?
Preprosto zato, ker vas lahko redno spremljanje vrednosti krvnega tlaka spodbudi k bolj zdravemu življenjskemu slogu. Na drugi strani so lahko redne meritve krvnega tlaka doma tudi opomin za dosledno jemanje predpisanih zdravil. Bolniki, ki si doma redno merijo krvni tlak, velja, da bolje sodelujejo pri komunikaciji z zdravnikom in zdravljenju svoje bolezni. V nekaterih primerih se lahko zmanjšajo tudi psihične obremenitve zaradi bolezni in posledično se bolniku zniža krvni tlak.

Kdaj obiskati zdravnika?
Zdravnika morate obiskati, če ob večkratnem merjenju izmerite previsok krvni tlak, da on to preveri in opredeli (prisotnost) hipertenzije. Po presoji vas bo mogoče poslal na dodatne preiskave in določil nadaljnje ukrepanje. Pomembno je, da se z izbranim zdravnikom tudi pogovorite, kaj lahko za znižanje krvnega tlaka naredite sami. Zdravnika obiščite tudi, če ob večkratnem merjenju krvnega tlaka izmerite prenizek pritisk, da se posvetujete, kako postopati v prihodnje.

Merilnik krvnega tlaka kupite kar preko spleta
Merilnik krvnega tlaka lahko enostavno naročite preko spletne strani Medikem in v nekaj dneh vam ga bodo dostavili na izbran naslov. Potem pa boste lahko začeli redno spremljati krvni tlak in na ta način prilagodili življenjski slog, da boste še bolj zdravi.

Rate this post

Avtor prispevka:

242   Posts

Vsi prispevki