možganska kap

Možganska kap – vse kar morate vedeti

Možganska kap je vzrok, da določen del možganov odmre. To se lahko zgodi kjer koli v možganih, prav tako se lahko zgodi v različno velikih obsegih, zato so simptomi pri ljudeh različni. Zaradi slednjega, je v večjem ali manjšem obsegu prizadetih različno veliko centrov v možganih.

Kako poteka rehabilitacija po možganski kapi

Rehabilitacija po možganski kapi se začne že v bolnišnici. Najprej se naredi natančna ocena bolnikovega stanja. Postavijo se cilji, nato pa se navadno začne s pasivnimi in asistiranimi vajami, vključevanjem prizadete strani…

Ko nekoga prizadene možganska kap, se mora rehabilitacija neprekinjeno nadaljevati tudi po odhodu iz bolnišnice. Rehabilitacijo mora voditi izkušen strokovnjak. Žal je potrebno za neprekinjeno rehabilitacijo v Sloveniji poseči tudi v lasten žep, saj jo sistem praviloma ne omogoča. Največkrat si ljudje izberejo strokovnjaka za fizioterapijo na domu, ki bolnika rehabilitira v njegovem lastnem okolju. Ko gre slednji v toplice, rehabilitacijski center Soča… s fizioterapijo začasno prekinejo. Ko se bolnik vrne iz praviloma kratkotrajne rehabilitacije pa s slednjo zopet nadaljujejo v njegovem okolju.

Za rehabilitacijo po možganski kapi skrbijo različni strokovnjaki:

 • nevrologi,
 • medicinske sestre,
 • fizioterapevti,
 • logopedi,
 • fiziatri,
 • socialni delavci,
 • delovni terapevti,
 • klinični psihologi,
 • dietetiki itd.

Pomoč svojcev in njihova angažiranost lahko zelo pospešita okrevanje bolnika, ki ga je prizadela možganska kap.

Uspešnost rehabilitacije

Koliko si bo tisti, ki ga je prizadela možganska kap, opomogel, je mogoče napovedati že po 3-9 dneh. V tem času se lahko s 75-odstotno natančnostjo napove, kako in kaj bo s prizadetim še mogoče doseči.

Slednje pomeni, da če bo imel bolnik, ki ga je prizadela možganska kap, rehabilitacijo, ki je zanj predvidena, je 75 odstotkov možnosti, da bo dosegel to raven. Potrebno pa se je zavedati, da če imamo poleg predvidene terapije še dodatno kakovostno rehabilitacijo, da je v tem primeru večinoma  mogoče doseči mnogo več. Slednja se največkrat izvaja v obliki fizioterapije na domu, ki lahko zelo pomaga vsem, ki jih je zadela možganska kap.

Kako poskrbeti za optimalno rehabilitacijo po preboleli možganski kapi

Če želimo poskrbeti za optimalno rehabilitacijo po možganski kapi, je fizioterapija na domu zelo primerna izbira. Običajno se zanjo klienti, ki jih je zadela možganska kap, odločijo takoj po odhodu iz bolnišnice, ko še čakajo na rehabilitacijo v ustanovah, kot so rehabilitacijski center Soča, Izlake ali toplice. Z njo pa v večini primerov nadaljujejo, ko se zdravljenje v teh ustanovah zaključi.

okrevanje po možganski kapi

V vseh ustanovah je namreč čas rehabilitacije časovno omejen, zato nekdo, ki ga je zadela možganska kap, v tem času ne more doseči svojega maksimuma. Ravno zato veliko ljudi, ki jih je zadela možganska kap, po rehabilitaciji v ustanovi, nadaljuje z rehabilitacijo doma.

Koliko časa poteka okrevanje po možganski kapi

Okrevanje po možganski kapi poteka različno dolgo. Čas je odvisen predvsem od števila prizadetih centrov v možganih in kateri centri so poškodovani. V nekaterih primerih so lahko možganske celice začasno poškodovane in sčasoma začno zopet delovati. V drugih primerih možgani reorganizirajo svoje delovanje in ustvarijo nove poti. Včasih določen predel možganov prevzame vlogo poškodovanega predela. Včasih pa pride do izboljšanj, ki jih še ne znamo razložiti. Optimalno je, da rehabilitacija po možganski kapi traja, vse dokler se vaše stanje izboljšuje. V večini primerov je ta čas vsaj leto ali dve od trenutka, ko vas je prizadela možganska kap.

Možganska kap se lahko ponovi

Možganska kap nas lahko zadene večkrat zaporedoma. Obdobje med eno in drugo možgansko kapjo je lahko različno dolgo. Približno eno četrtino ljudi, ki jih je prizadela možganska kap, jih slednja prizadene vsaj še enkrat. Pomembno se je zavedati, da se lahko naredi veliko stvari v smeri, da do neljubega dogodka ne pride. Več o tem smo pisali na naši spletni strani.

Kaj se zgodi, če se klient, ki ga je prizadela možganska kap noče rehabilitirati

Pomembno je, da se možganska kap sprejme kot nekaj, kar ni mogoče spremeniti. V veliko primerov nikoli ne bo, kot je bilo. Na kakovost življenja pa vsak napredek vpliva zelo močno. Primer: če bolnik le leži, ima slabšo kakovost življenja, kot če lahko tudi sedi; če lahko le sedi in ne more vstati, ima slabšo kakovost življenja, kot če lahko vstane in se presede na voziček; če se lahko samo presede na voziček, ima slabšo kakovost življenja, kot če lahko gre brez vozička do mize ali na stranišče in tako naprej.

Če se do prvega leta ali dveh še niste dokončno rehabilitirali, je koristno z rehabilitacijo nadaljevati ali ponovno začeti.

V našem podjetju prevzamemo kliente tudi po 10 ali 20 letih, odkar jih je zadela možganska kap. Za lažjo predstavo vam bomo zaupali zelo zanimiv in razmeroma pogost primer:

V Ljubljani nas je poklical bolnik, ki ga je pred 16 leti zadela možganska kap. Ko je utrpel bolezen, je bil star 70 let. Po bolezni je obupal in se odločil, da se ne bo rehabilitiral, saj je bil mnenja, da bo tako ali tako kmalu umrl. Čakal je 16 let. Dopolnil je 86 let in bil zelo slaboten, imel je močno popuščanje srca in druge bolezni: sladkorna bolezen, visok krvni tlak in podobno. Takrat nas je poklicala njegova hči in rekla, da je oče ugotovil, da še ne bo kmalu umrl in da bi zato rad še hodil.

možganska kap rehabilitacija

Na brezplačnem pregledu smo ugotovili, da ga bomo lahko rehabilitirali. Po osmih mesecih je gospod lahko brez pripomočkov hodil po svojem stanovanju in tudi okrog hiše. Zato mu je bilo zelo žal izgubljenih 16 let.

Kljub temu da je mogoče veliko časa po preboleli možganski kapi narediti še zelo veliko, je rehabilitacija vseeno veliko uspešnejša, če se začne takoj, ko nastopi možganska kap in se izvaja neprenehoma.

Ali potrebujemo veliko denarja, če se rehabilitiramo samoplačniško?

Če nimate veliko denarja, je vsak dodaten strošek seveda veliko breme. Če finančno shajate, a denarja vseeno nimate veliko, pa se s fizioterapijo na domu lahko, s sprejemljivimi stroški, naredi zelo veliko. Fizioterapevt lahko pride k vam bolj poredko, klienta in svojce nauči vse, kar morate izvajati, potem pa lahko rehabilitacijo izvajate sami. Na naslednji terapiji boste s fizioterapevtom preverili vse, kar ste vadili za nazaj in popravili napake. Nato vas bo naučil vse, kar boste morali izvajati do naslednje terapije.

V Sloveniji preko javnega zdravstva ni mogoče dobiti dovolj fizioterapije. To pomeni, da si jo za optimalno rehabilitacijo morate organizirati sami. Med rehabilitacijo boste namreč napredovali, zato boste potrebovali težje vaje. Hkrati se bodo pojavljale različne nevšečnosti, ki jih boste morali sproti reševati. Lahko pa se vam razbolijo sklepi ali mišice, lahko se vam preveč poviša mišični tonus, lahko vas možganska kap zadene še enkrat, v vseh teh in podobnih primerih nujno potrebujete kakovostnega fizioterapevta. Vse to ne uspejo uspešno rehabilitirati niti premalo izkušeni fizioterapevti, kaj šele, da bi klienti sami uspeli pravilno voditi rehabilitacijo. Ko si bolnik, ki ga je zadela možganska kap, organizira neprekinjeno fizioterapijo, si jo največkrat organizirajo v obliki fizioterapije na domu.

Rehabilitacija po možganski kapi z našim podjetjem

Za optimalno rehabilitacijo je zelo pomembno, da rehabilitacija traja neprekinjeno vsaj leto ali leto in pol od začetka bolezni. Prav tako pa je zelo pomembno, da za rehabilitacijo ne izberete terapevta, ki se bo učil na vas.

Therapia, d. o. o., je:

 • najstarejše podjetje na področju fizioterapije na domu v Sloveniji;
 • vsi diplomirani fizioterapevti v podjetju izvajajo izključno fizioterapijo na domu, zato je njihova fizioterapija na domu zelo dodelana;
 • vsi fizioterapevti so diplomirani fizioterapevti;
 • v podjetju imajo največje število diplomiranih fizioterapevtov, ki rehabilitirajo kliente na njihovem domu;
 • ker vsi fizioterapevti izvajajo le fizioterapijo na domu, imajo ogromno uspešno rehabilitiranih primerov ter tako znanje in izkušnje, ki jih med sabo ves čas izmenjujejo;
 • edini v Sloveniji so poleg drugih metod razvili še svojo fizioterapevtsko metodo, s katero pri njih uspešno okreva kar 97 odstotkov klientov, ki jih prevzamejo.

Zaradi vsega naštetega dosegajo najboljše rezultate, ko na domu rehabilitirajo ljudi, ki jih je zadela možganska kap. Vi pa imate zaradi tega največjo možnost, da posledice, ki vam jih je povzročila možganska kap, kar najučinkoviteje rehabilitirate.

S fizioterapijo na domu pokrivajo naslednja mesta: Ljubljana, Maribor, Celje, Koper, Jesenice, Kranj, Domžale, Medvode, Velenje, Izola…

Če je vaš cilj, da na pravilen način rehabilitirate posledice, ki vam jih je prizadejala možganska kap, se naročite na brezplačni telefonski številki 080 44 66 na brezplačen in neobvezujoč fizioterapevtski pregled, ki ga bomo opravili na domu klienta ali domu upokojencev. Na takšen način boste od izkušenega diplomiranega fizioterapevta iz prve roke izvedeli, koliko in v kolikšnem času vas bo mogoče rehabilitirati. Če niste prepričani, ali je rehabilitacija po možganski kapi, ki jo izvajamo v našem podjetju, za vas primerna, nas lahko pokličete in vprašate, kar vas skrbi.

Rate this post

Avtor prispevka:

242   Posts

Vsi prispevki