poganjalec

Poganjalec je odlična izbira za razvoj vašega otroka

Otroku lahko pri razvoju motoričnih sposobnosti pomagamo na različne načine. Obstaja veliko različnih igrač, ki niso namenjene zgolj igranju, ampak s katerimi se spodbuja tudi otrokov razvoj. Sem zagotovo spada poganjalec. S poganjalcem se otroci skozi igro naučijo različnih sposobnosti, ki jim pridejo prav tudi ko odrastejo. Poleg tega je to za mnoge otroke eno prvih prevoznih sredstev, s katerim lahko sami upravljajo in je zato še toliko bolj pomembno, da se odločite za takega, ki bo vašemu otroku najbolj odgovarjal.

Kaj sploh je poganjalec?

Za poganjalec bi lahko rekli, da je predhodnik kolesa. Tako kot navadno kolo, ima poganjalec v večini primerov dve kolesi. Največja razlika pa je v tem, da nima pedal in se ga vozi tako, da se otrok odriva od tal. Poznamo tudi take poganjalce, ki imajo tri ali pa štiri kolesa. Torej v kolikor na prevoznem sredstvu ni padal, spada v skupino poganjalcev. Medtem, ko so včasih v večini primerov pred samostojno vožnjo s kolesom na kolo pritrdili pomožna kolesa, se dandanes v večjem številu starši odločajo za poganjalce. Tako lahko otroci že veliko prej začnejo z vožnjo s prevoznimi sredstvi.

Poganjalci so glede na izdelavo primerni že za otroke, ki dopolnijo eno leto, v večini primerov pa se uporabljajo do približno tretjega leta, ko se otrok počasi začenja navajati na vožnjo s kolesom. Ta starostna skupina je v večini primerov premajhna za vožnjo s kolesom, najmlajši pa tudi niso še popolnoma samostojni v hoji. Zaradi tega je poganjalec odlična izbira in je tak način vožnje bolj varen kot vožnja s kolesom.

Zakaj se odločiti za poganjalca?

Otroci, ki šele shodijo, v večini primerov še niso najbolj prepričani v svojo hojo in se še lovijo. Vseeno pa jim lahko ponudite poganjalca. Ker nima padal ni strahu, da se ne bi mogel ujeti na tla, če pride do hitrosti. Poleg tega pa se s pomočjo poganjalca otroci učijo ravnotežja. Nad poganjalcem imajo namreč popoln nadzor in tako je vožnja varna in za otroka tudi zabavna. Ker so poganjalci za najmlajše majhnih dimenzij in z debelimi gumami, je na začetku lovljenje ravnotežja enostavno in primerno za njihovo starost. Kasneje so poganjalci že večji in vse bolj podobni kolesu. Takrat ima otrok že bolj osvojeno ravnotežje, ki ga s poganjalcem le še izboljšuje.

Kljub temu, da poganjalec načeloma nima zavor, je varno vozilo. Ko se bo otrok peljal z njim, vam ne bo treba skrbeti, da bi padel, saj bo refleksno postavil nogo na tla, če pride do ovire. Tako bo tudi lažje nadzoroval smer in hitrost prevoznega sredstva. Za tiste najmlajše pa obstajajo tudi taki poganjalci, ki imajo ograjo, pas in ročaj za starše.

Kakšen poganjalec je najboljši?

V spletni trgovini Mali vragci lahko izbirate med široko izbiro poganjalcev. Prvi pogoj za nakup je seveda starost vašega otroka. Če je vaš otrok šele shodil ali pa v svojo hojo še ni najbolj prepričan, se morate zagotovo odločiti za tak poganjalec, ki vam bo omogočil, da lahko z njim opravljate tudi vi. To pomeni, da ima poganjalec ročaj za starše. Nekateri modeli imajo možnost odstranitve ročaja, pri drugih pa je ročaj pritrjen na vozilo. Nekateri poganjalci z ročajem za starše so primerni tudi za tiste najmlajše, ki še ne hodijo samostojno, vseeno pa samostojno že sedijo. Pri teh modelih se prepričajte, da je vozilo opremljeno tudi z ograjo in varnostnim pasom. Na tak način boste najlažje preprečili morebitne poškodbe. V velikih primerih se lahko sredstva za varnost tudi odstranijo in kasneje otrok poganjalec upravlja samostojno.

Tisti bolj samostojni otroci pa lahko uporabljajo tudi vrsto ostalih pogajalcev. Lahko so taki, ki imajo dva kolesa, potem pa so tu še poganjalci s tremi ali celo štirimi kolesi. Spet je tako pravilo, da so poganjalci s štirimi kolesi najbolj stabilni in tako primerni tudi za najmlajše. Potrebno je upoštevati tudi širino koles in pa višina poganjalca. Prepričati se morate, da se bo otrokovo celotno stopalo na obeh straneh lahko dotikalo tal. Le tako bo poganjalec in vožnja z njim res varna.

Če želite bolj zabavne poganjalce, ki obenem služijo kot igrača, pa se lahko odločite tudi za poganjalce v obliki traktorjev, motorja ali avtomobilov. Na tak način bo vožnja s poganjalcem za otroka še bolj zabavna. Nekateri imajo še prostor za steklenico, pa različne zvonce ali melodije.

Priprava otroka na poganjalca

Preden se otrok začne voziti s poganjalcem, ga je na vožnjo potrebno pripraviti. V prvi vrsti naj ima čelado. V primeru padca, je čelada lahko rešiteljica. Prav tako ga boste že takoj navadili na nošenje čelade za kasneje, ko se bo vozil s kolesom. Naslednja pomembna stvar pa je pravilna obutev. Ker bo v resnici veliko delal tudi s stopali, naj bo obutev zaprta. Le tako bo varnost res na najvišjem nivoju. Prav tako natikači niso najboljša izbira, saj se lahko otrok spotakne in se poškoduje. In ko se otrok začne voziti s poganjalcem mu pomagajte še z vzpodbudnimi besedami.

 

 

Rate this post

Avtor prispevka:

230   Posts

Vsi prispevki