uz trebuha

Uz trebuha je najbolj nežna metoda pregleda notranjih organov

Uz trebuha z najnovejšimi napravami poteka hitro in ne povzroča nobenih težav ali bolečin. Dejansko je uz trebuha ena najbolj varnih in tudi precej zanesljivih metod odkrivanja težav v trebušni votlini. Na Ultra zvok vas lahko napotita osebni zdravnik ali specialist, lahko pa se preventivno sami naročite, da boste gotovi, da ste zdravi.
Uz trebuha pomeni, da se vas namaže s posebno snovjo, preko katere potuje sonda z ultra zvokom, ki oddaj zvoke visokih frekvenc, katerih mi ne slišimo. Se pa odbijajo od notranjih organov. Tako ustvarijo precej jasno sliko notranjih organov. To sliko bere zdravnik in vam pove v živo, ali so organi zdravi ali pa so na njih določene spremembe.

Kako poteka uz trebuha?

Ko se prijavite na uz trebuha, se vam ni treba nič posebej pripravljati na ta pregled razen to, da pridete na pregled tešči. Zdravnik vas namaže s posebno pasto po kateri potem spolzi sonda z zvokom. Ta sonda, ko dobi povratno informacijo iz vaše notranjosti, nato ustvarja sliko na ekranu, ki jo lahko seveda tudi zdravnik natisne ali shrani na digitalni medij za nadaljnje preiskave in za vaš arhiv.

 uz trebuha

Z uz trebuha se lahko pregledajo organi kot so jetra, žolčnik in trebušna slinavka, ledvica, velike krvne žile, rodila, vranica, prostata in moda. Zdravnik točno ve, kako zgleda zdrav organ in kako zgledajo različne spremembe, ki kažejo na to, da nekaj ni v redu in vas potem napoti na specialistične preglede.

Priprava na pregled

Priprava na uz trebuha ni zahtevna in se je potrebno le minimalno angažirati, da poteka pravilno. Pregled traja približno 20 minut in je povsem neškodljiv ter neboleč. Če je pregled bolj zahteven, lahko traja približno eno uro, da se vse pregleda tako, kot je treba oziroma strokovno.
Najbolj pomembno je, da na preiskavo uz trebuha pridete tešči. Če boste imeli preiskavo dopoldan, tisti dan ne uživajte hrane do pregleda. Če pa imate preiskavo popoldan, je najbolje, da niste jedli šest ur prej oziroma od devete ure dopoldan dalje. Če bi radi jedli, pa se ta dan priporoča zelo lahek zajtrk, na primer prepečenec in čaj.
Da bi preiskava potekala res v redu, je dobro, da dva dni pred preiskavo jeste zgolj lahko hrano. To je hrana, ki se hitro prebavi in vas po njej ne napenja. Na dan preiskave je najbolje, da se pije le voda in nobenih gaziranih pijač. Če jemljete zdravila, jih lahko vzamete.
Tisti dan, ko imate preiskavo je dobro, da zjutraj opravite veliko potrebo. Če je ne morete, se priporoča vzeti odvajalne svečke, da se črevesje izprazni.
Pred preiskavo vam bodi tudi povedali, glede na vrsto preiskave, ali mora biti vaš mehur poln, da bi se dobro opravila preiskava. V tem primeru je dobro, da eno uro ali eno uro in pol pred preiskavo popijete pol litra vode postopoma po požirkih.
Uz-trebuha

Kaj lahko preiskava trebuha pokaže?

Če se boste dosledno držali zgornjih priporočil za najbolj kakovostno preiskavo, bo uz trebuha dobro uspel in slika bo kakovostna. Ta preiskava pokaže, ali so na vaših organih kakšne spremembe, katerim je treba posvetiti pozornost in se jih naprej preišče ter po potrebi ustrezno zdravi. Za nekatere bolezni je izjemno pomembno, da se jih odkrije pravočasno, ko je še možna ozdravitev, saj je lahko v kasnejši napredovali fazi že prepozno.
Zato je najbolje, tudi, če ne čutite nobenih težav in vas zdravnik ni napotil na tako  preiskavo, da se posvetujete z njim in preventivno opravite preiskavo trebuha za vsak primer, da ste gotovi, da je vse v redu. Če pa imate kakšne težave, pa je najbolje kar takoj se posvetovati s strokovnjaki v zdravstvenem centru in se naročiti na pregled trebuha. Z ultrazvokom se seveda lahko pregleda tudi srce, pljuča in vrat.
Rate this post

Avtor prispevka:

242   Posts

Vsi prispevki