izlet z otroki

Izlet z otroki – nekaj idej za družinski izlet v Sloveniji

Ko se odpravljamo na izlet z otroki po Sloveniji, se seveda sprašujemo, katero točko obiskati najprej. Slovenija je s svojimi naravnimi danostmi tako bogata in pestra, da pri izbiri točke izleta težko zgrešite. Kamorkoli se boste odpravili na izlet z otroki, utegne biti lepo in zabavno za otroke, seveda pa je izbira odvisna od starosti in interesov naših nadebudnežev.

Vedno privlačno Pomurje in otroška doživetja v Podravju

V Pomurju je na voljo pisani Jeruzalem in navihan sprehod med vinogradi in grički, ki je v vseh letnih časih prava paša za oči. Na poteh Jeruzalema se z lahkoto sprehodite tudi z vozički ali prenočite v eni izmed mnogih turističnih kmetij. Otroci se bodo hitro zaljubili v pravljičnost tega kraja. Tematsko doživetje in nepozabe izlet z otroki lahko v Pomurju doživite v moderno urejenem paviljonu Expano, ki bo otroke očarala s svojim izgledom, in doživetjem, ki zbudi vse čute. V Pomurju je zelo priljubljen izlet z otroki tudi izlet v Doživljajski park Vulkanija.

V Mariboru se lahko odločite za zelo priljubljen izlet z otroki, sprehod na Kalvarijo in Piramido. Ti dve točki lahko povežete v skupen izlet z naravoslovno učno potjo, ki vam bo vzela približno 3 ure časa, lahko pa se odločite za posamezno točko. Priljubljena destinacija za izlet z otroki je tudi Ptuj, ki je privlačen zaradi svoje majhnosti in kjer boste v zelo kratkem času lahko obiskali Mestni trg, Sončni park, Mestni park, opravili sprehod ob Dravi, preko peš mostu ter pohod na Ptujski grad. V bližini mesta Ptuj je vedno bolj priljubljena točka obiska tudi Green Lake, kjer je novo urejeno kopališče.

V primeru, da počitnikujete na Rogli, zagotovo ne smete izpustiti izleta  na Škratkovo učno pot, posebno doživetje pa so tudi Lovrenška jezera, ki jih obdaja rušje in so povezana z zanimivimi lesenimi potmi. Na Rogli se nahaja tudi privlačna Pot med krošnjami: Kilometer dolga pot nas zabava z adrenalinskimi in poučnimi postajami, na koncu pa se lahko dvignemo še na čudovit stolp, od koder lahko opazujemo čudovit razgled.

Za vse ljubitelje jezer in zanimivih otroških dogodivščin

Izlet z otroki na Koroškem lahko opravite tudi na Ribniško jezero, pravi slovenski biser, kamor se lahko odpravite iz začetne točke oziroma Ribniške koče. Do jezera vodi pot, ki je dolga približno 30 minut in je polna lepih razgledov in opremljena s klopcami, kjer se lahko otroci spočijejo.

Zelo zanimiv izlet z otroki lahko v Celju opravite na Šmartinskem jezeru ali v mestnem gozdu, kjer je otrokom najbolj všečna zanimivost drevesna hiška, odprt sistem, ki služi izobraževalnim namenom in tudi domišljiji. Dobra ideja za izlet je tudi Mini ZOO Land v Slovenskih Konljicah, kjer otroci lahko spoznajo več kot 100 živali in preko 30 različnih živalskih vrst. Zelo popularen celodnevni izlet v Šentjurju pri Celju je izlet na Rifnik in obisk Pravljične dežele Eksene, kjer otroci lahko rajajo s pravljičnimi junaki, ena izmed idej za družinski izlet je tudi Samostan Olimje, Koča pri čarovnici in čokoladnica.

Obisk doživljajskih parkov, živalskih vrtov in neokrnjenih delov narave

V osrednji Sloveniji je na voljo kar nekaj doživljajskih parkov, med drugim Polhov doživljajski park v Polhovem Gradcu, pravljično-doživljajska Pot močvirskih škratov na Vrhniki, pravljični Šumberk v Domžalah, ljubitelji živali pa se na družinski izlet lahko odpravijo v ZOO Ljubljana.  Če se boste odločili za izlet z otroki v Ljubljani, se lahko odločite za vožnjo Z vlakcem Urbanom po Ljubljani, kar je prava dogodivščina za otroke.

Obisk-dozivljajskih-parkov

Otroci ljubijo vodo!

Ideja za »naravni« izlet z otroki je tudi obisk in ogled kristalno čiste Kamniške Bistrice, ena izmed priljubljenih klasik za družinski izlet z otroki pa je tudi obisk Velike Planine. Za ljubitelje voda so seveda vedno atraktivni tudi Izvir reke Ljubljanica, Izvir reke Krke, Koseški bajer v Ljubljani, na Gorenjskem pa Blejsko jezero, Bohinjsko jezero, Bobovška jezera, Jezero Jasna, Zelenci, Slap Peričnik, Slap Grmečica, nepozaben izlet z otroki na Gorenjskem pa je tudi obisk Kekčeve dežele.

Na Notranjskem lahko opravite priljubljen družinski izlet na Bloško jezero ali Cerkniško jezero, na Dolenjskem pa je zanimivo obiskati tudi Klevevž-naravni topli vrelec, ki prav tako spada med najbolj atraktivne izlete pri nas. Na Goriškem se vsekakor splača odpraviti na izlet na Divje Jezero-Idrija, Korita Krčnik, Izvir reke Hubelj, na Krožno pot ob Soči, Slapova Virje in Kozjak, Tolminska korita…

Sprehajalne poti, dostopne otrokom

Na Primorskem imate seveda prav tako ogromno izbire za družinski izlet. Zelo priljubljena je Sprehajalna obalna pot Fiesa-Piran, kjer so dobrodošli vozičkarji in vsi ostali, lahko pa si privoščite čisto pravi »divji« izlet v Mesečev zaliv, kamor je potrebno iti z otroki, ki hodijo ali otroke imeti v nosilki.

Slovenija na zelo majhnem prostoru ponuja zelo veliko idej za družinski izlet! Obiščemo lahko mnoge naravne znamenitosti, gradove, tematske in doživljajske parke, jezera in gozdne poti  ali se sprehodimo po neraziskanih divjih kotičkih Slovenije. Preden pa se odpravimo na izlet, pa le preverimo, ali bo pot primerna za starost in zmogljivost naših malčkov.

 

Rate this post

Avtor prispevka:

230   Posts

Vsi prispevki