Talne ploščice

Kako poiskati kakovostne talne ploščice?

Če se nameravate lotiti celostne obnove svojega doma, vas verjetno čaka tudi zamenjava talnih oblog. V poplavi najrazličnejših materialov in vzorcev se je kar težko odločiti, kaj izbrati, saj vam je na voljo bogata ponudba ploščic. Pred nakupom pa je potrebno upoštevati različne dejavnike. Predvsem morate najprej prilagoditi svoj izbor glede na to, ali gre za obnovo zunanjega ali notranjega prostora.

Kljub temu, da na splošno velja, da se največ kupcev še vedno odloča za keramiko, ki velja za klasično izbiro. Z razvojem sodobne tehnologije pa je vse več surovin možno obdelati na najrazličnejše načine. Med njimi je tudi keramika, ki tako lahko s posebnimi postopki postane primerna tako za notranje kot zunanje površine. Zelo priljubljene so keramične talne ploščice, imitacija lesa pa je precej pogosta izbira pri vseh materialih. Za ogled najpogosteje izbranih vzorcev kliknite tukaj: https://www.keramoteka.si/keramicne-ploscice/ploscice-imitacija-lesa.

Talne ploščice: imitacija lesa v kombinaciji z različnimi materiali

Na voljo so vam različni materiali kakovostnih evropskih proizvajalcev, med katerimi prevladujejo predvsem porcelan, granitogres in rdeča glina. Ravno tako so vam na voljo v dveh različnih obdelavah, in sicer lahko izbirate med normalno in ratificirano obdelavo.

Za zunanje površine so še posebej primerne keramične talne ploščice, imitacija lesa pa je po zaslugi ratificirane obdelave porcelan keramike na voljo v številnih različnih izvedbah. Izbirate lahko med svetlejšimi, nežnejšimi barvnimi odtenki: od bele in naravne barve lesa do hrasta in mahagonija. Vrhunska obdelava zagotavlja gladko površino in visoko trpežnost uporabljenih materialov. Primerne so kot obloge v hodnikih, na terasah in balkonih, lahko pa jih položite tudi v notranjih prostorih.

Porcelan keramika priznanih evropskih proizvajalcev je tudi primerna za kuhinje, jedilnice in spalnice, a se odlično obnese tudi na zunanjih površinah. Izbirate lahko med številnimi različnimi barvnimi odtenki, kot so creta, etna in kenia. V barvi roble in naravni barvi, ki dajeta toplejši pridih, vam je na voljo mat keramika, ki se odlično poda zunanjim terasam in tudi kot obloga ob bazenih.

Bogata ponudba ploščic iz granitogresa

V primerjavi s klasično keramiko ima granitogres nekaj prednosti. Gre za dokaj nov način mešanja različnih naravnih surovin, ki izvira iz 80. let prejšnjega stoletja. Njegova glavna značilnost je ta, da vsebuje glino in mlete naravne kamne. Postopek pridelave pa se izvaja s stiskanjem posameznih ploščic, ki mu sledi dodatno nanašanje različnih glazur. Zaradi takšnega načina pridelave nastane edinstven kompozitni material, ki po videzu tudi najbolj spominja na pravi kamen. Vendar so to še vedno keramične talne ploščice, imitacija lesa je le eden od možnih videzov.

V podolgovatem formatu 19 x 57 cm so na voljo keramične ploščice iz granitogresa kakovostnega španskega proizvajalca, in sicer jih lahko dobite v temnejši rjavi barvi in v normalni obdelavi. Izbirate pa lahko med številnimi barvami in različnimi teksturami, zato je smiselno, da si jih pred nakupom najprej ogledate v živo.

Za rdečkaste barvne tone poskrbi rdeča glina

Keramika iz rdeče gline in mešanice, ki vsebujejo rdečo glino, so načeloma primernejše za notranje polaganje, a niso priporočljive za prostore z visoko vlažnostjo, kot so npr. kopalnice. Kljub temu, da so na trgu na voljo visokokakovostne talne ploščice, imitacija lesa pa omogoča številne različne barve in vzorce, so v primerjavi z drugimi materiali nekoliko krhkejše in manj odporne na vlago. Tudi te obloge so vam na voljo v podolgovatem formatu 15 x 50 cm v svetlejši in temnejši rjavi barvi.

Izbirate lahko med keramiko iz rdeče gline v sijajni ali mat varianti. Sam sijaj je predvsem odvisen od nanosa glazure, zato se lahko odločite za glazirane ali neglazirane talne obloge. Prednost glaziranih je predvsem v tem, da je njihovo vzdrževanje in čiščenje precej enostavnejše, medtem ko so neglazirane bolj ali manj porozne. Zaradi manj gladke površine med hojo po njih manj drsi, kar je prednost za primerjavo od glaziranih. Vendar pa so zaradi svoje poroznosti tudi manj odporne na umazanijo in prah, kar vam lahko malo bolj oteži čiščenje.

Talne ploščice: imitacija lesa, kamna ali betona različnih formatov

Poleg pestre izbire materialov, barv in tekstur, obstajajo tudi različni formati oz. dimenzije. Izbirate med majhnim, srednjim, podolgovatim ali večjim formatom. Majhni formati običajno v povprečju merijo 12 x 24,5, 15 x 24, 15 x 30 ali tudi 24 x 24 in 30 x 30 cm. Srednji formati znašajo lahko 15 x 58, 23 x 120 ali 45 x 45 cm. Podolgovati formati merijo lahko 31 x 45, 20 x 60 ali 31 x 60 cm, medtem ko so večji formati na voljo v merah: 60 x 120, 80 x 80 ali 120 x 120 cm.

Pri izbiri formata oz. velikosti je pomembno vedeti, da večji formati tudi več stanejo. Višja cena je tudi odraz zahtevnejše proizvodnje, pri kateri so uporabljeni najkakovostnejši materiali. Pri izbiri materiala pa je potrebno vedeti, da gre vedno za kombiniranje več različnih surovin. Pri keramiki večinoma prevladujeta naravna in rdeča glina, katerima se dodajajo različni dodatki, žgani na visokih temperaturah. Od postopka žganja, glazur in načina obdelave pa je odvisen končni videz, kar je tudi sicer značilno za vse keramične talne ploščice, imitacija lesa ali drugih naravnih in umetnih materialov.

Rate this post

Avtor prispevka:

241   Posts

Vsi prispevki