Temperatura Kolpe

Temperatura Kolpe privablja vedno več obiskovalcev

Kopanje v reki je nedvomno edinstvena izkušnja, ki so jo deležni malokateri zemljani. Skrit sladkovodni dragulj narave, kot je naša reka Kolpa pa prav zaradi svoje neokrnjenosti iz leta v leto privablja več obiskovalcev. Prijetna kopalna izkušnja se definitivno ne mora zgoditi brez lepo urjenih dostopov, čistoče voda in predvsem njihove prijetne temperature. Prav vse našteto pa ponuja belokranjska reka Kolpa. Temperatura Kolpe vas bo navdušila, zato vas vabimo k branju nadaljevanju članka, kjer boste zvedeli še veliko drugih koristih informacij o lepotah te belokranjske lepotice.

Kolpa – temperature na njenih številnih kopališčih

Reka Kolpa velja za eno najbolj čistih in temperaturno prijetnih slovenskih rek. Res je, da se večina kopalcev na rekah zvrsti v času poletnih počitnic, se najdejo pa tudi tisti, ki radi izstopajo iz okvirjev. V času poletne sezone temperature na urejenih kopališčih vzdolž struge ne padejo pod 24 stopinj Celzija. Številna kopališča, ki se nahajajo od robu reke Kolpe, zato vsako leto privabijo prijetno število obiskovalcev. Kopališče Petrina ima v poletnih mesecih okoli 24 stopinj Celzija, kopališče Sodevci okoli 26,8 stopinje Celzija, kopališči Krasinec in Podzemelj že zelo prijetnih 26,9 stopinje Celzija in Metlika 27,9 stopinje Celzija. Povprečna temperatura Kolpe na vseh njenih kopališčih je skozi vse poletje nikoli ne pade pod 20 stopinj Celzija, kar je za kopanje praktično idealno. Počasna, ravno prav topla in zelo čista reka, to je naša Kolpa. Temperatura te reke se lahko nekoliko poviša le v času najvišjih temperaturnih obremenitev, kar pomeni, da boste na nekaterih predelih lahko svoje telo namakali v kar 28 stopinjah topli vodi.

Temperatura-Kolpe

Kolpa: temperatura vode primerna tudi za naše najmlajše?

Temperatura Kolpe je v poletnih mesecih nedvomno primerna za kopanje tudi naših najmlajših. Otroci so nedvomno njeni največji oboževalci, saj poleg ugodne temperature, Kolpa zagotavlja tudi zelo kreativno igro, varno plavanje in urejen dostop do vode. Prav najbolj plitki predeli te reke, ki so po navadi pod jezom, so najbolj primerni predeli za kopanje, ki ga lahko ponudi Kolpa. Temperatura se lepo ohranja tudi zaradi njenega ležernega toka in plitkosti, kar je nalašč za vse starosti otrok. Reka lahko zaradi svojih naravnih predispozicij predstavlja zanimivo in razburljivo igrišče za otroke, seveda pa morate biti pri tej ves čas prisotni tudi starši ali skrbniki. Vsi prej našteti pozitivni vidiki te reke ne morajo nikoli nadomeščati varnega nadzora starejših.

Kolpa: temperatura je beležena tudi na uporabnih spletnih straneh

Spremljanje temperaturnih spreminjan reke je nekje po Sloveniji nekoliko slabše urejeno, kar pa ne velja za območje uradnih kopališč, ki jih ima reka Kolpa. Temperatura je vsakodnevno merjena in zabeležena na spletu, kjer imate zapisane vse podatke. Že v nekaj klikih vsakodnevno preverite, kakšna je temperatura Kolpe na določenem predelu reke. Meritve so seveda opravljene na urejenih kopališčih, zato natančni podatkov za celotno območje reke ne boste morali pridobiti. Vsekakor pa se zaradi počasnosti toka temperatura Kolpe po njeni celotni dolžini v času enega dneva ne spreminja tako hitro, da ne bi morali pridobiti generalne slike o tem, kako topla je voda na izbrani dan.

Temperatura Kolpe je primerna, kako pa je z ostalimi logističnimi informacijami?

Temperatura Kolpe je nedvomno ena najbolj pomembnih podatkov, ki jih je potrebno preveriti pred prihodom na kopališče. Poleg te pa je za nemoteno celodnevno kopanje dobro vedeti tudi naslednje, mogoče bolj logistične informacije. Prav zato, da vam nekoliko olajšamo njihovo iskanje, smo jih za vas zbrali v nadaljevanju članka.

  • Ali je kopanje na neurejenih kopališčih po celotni dolžini Kolpe dovoljeno?

Prav zaradi velikega števila urejenih kopališč, se priporoča kopanje na teh območjih. Razlogi za to so predvsem varnostni, saj je na tem mestu poskrbljeno za nemoten dostop do reke. V primeru, da ste zelo občutljivi na hladnejše temperature vode vam kopanje na neurejenih območjih odsvetujemo, saj je zaradi neurejenosti samega kopališča težko predvidevati kakšna je natančna temperatura Kolpe. Poleg vsega naštetega so zemljišča ob reki Kolpi v večini v zasebni lasti, kar prav tako pomeni, da se razen s privoljenjem lastnika tam ne smete zadrževati. Na kratko bi lahko povzeli, da boste z obiskom urejenih kopališč imeli veliko bolj prijetno kopalno izkušnjo, kot če tvegate.

  • Kako je na urejenih kopališčih poskrbljeno za senco?

Reka na večini uradnih kopališč ponuja obilico sence, saj je to območje gosto pogozdeno. Tudi na kopališčih s tem ne boste imeli večjih težav, vam pa v primeru občutljivosti na sonce vseeno predlagamo, da s seboj prinesete vam ljubo zaščito.

  • Kako so urejena parkirna mesta?

Uradna kopališča se v tem aspektu nekoliko razlikujejo med seboj. Vsak imajo zagotovljen prostor za parkiranje, se pa razlikujejo v tem ali jih je potrebno plačati ali ne.

Obisk čudovite neokrnjene narave doline reke Kolpe je nedvomno lahko odlična počitniška odločitev. Temperatura Kolpe je vsako leto ugodna skozi celotno kopalno sezono, zato se vam za primernost kopanja ni potrebno bati. Belokranjska krasotica s svojimi naravnimi danostmi kar kliče po prijetnem oddihu, zato poskrbite, da si ga privoščite tudi sami.

Rate this post

Avtor prispevka:

230   Posts

Vsi prispevki