čebelarstvo

Čebelarstvo je veliko več kot le točenje medu

Zagotovo vsi, ki se prvič srečate s pojmom čebelarstvo, pomislite samo na čebele in točenje medu. Ampak čebelarska dejavnost je nekaj več kot le to. V Sloveniji je čebelarjenje stara in tradicionalna kmetijska panoga. V preteklosti so čebelarji čebelarili v duplih na drevesih, šele potem so začeli seliti čebelje družine v nov dom, to je čebelji panj v čebelnjaku.

Na čebelarstvu Kapun skrbimo za 20 milijonov čebel

Čebelarstvo Kapun spada med večja čebelarstva v Sloveniji, saj čebelarimo s približno 400 čebeljimi družinami. Ena dobra čebelja družina šteje do 70.000 čebel delavk. Kar pomeni, da imamo v povprečju na našem čebelarstvu približno 20 milijonov čebel. Čebele enostavno moraš imeti rad. Delo z njimi pomirja in ti da misliti. Vsaka čebelja družina namreč deluje kot skupnost, v kateri posamezna čebela doprinese za dobrobit celotne družine. Tudi ljudje bi morali tako razmišljati in živeti. Čebelarstvo ima za našo družino velik pomen, je čast in privilegij.

Kot Slovenci ne smemo pozabiti ponosno poudariti, da je bil Anton Janša prvi učitelj čebelarstva na Dunaju v 18. stoletju in hkrati tudi največji slovenski čebelar. Njegov rojstni dan 20. maj je bil leta 2017 uradno razglašen za svetovni dan čebel.

Cebelarstvo

Če bi čebele izumrle, bi izumrl tudi človek

Vsak človek, ki se odloči, da bo imel čebelarstvo, naredi nekaj zelo dobrega. Čebele so namreč ogrožena vrsta in jih moramo ohranjati, če želimo preživeti. Kaj to pomeni? Čebele so pomembni opraševalci, ki oprašujejo rastline s tem, da letajo iz cveta na cvet. Strokovni viri navajajo, da nam čebele zagotavljajo eno tretjino celotne hrane, pridelane na svetu, predvsem sadja in zelenjave. Lahko smo hvaležni čebelam in moramo se zavedati, da z nakupom čebeljih pridelkov podpirate čebelarstvo ter opraševanje rastlin. V naši spletni trgovini Medeni zaklad najdete kakovostne čebelje pridelke, ki izvirajo iz narave in ljubezni do čebel. Čebelji pridelki niso le hrana, ampak so nam tudi velika pomoč, ko zbolimo, ko se nam imunski sistem poslabša. Čebele so res neprecenljive!

Kranjska sivka je naša avtohtona čebela

V Sloveniji je dovoljeno čebelariti samo z eno vrsto čebele, to je naša kranjska sivka. Čebelarska zveza Slovenije navaja, da je kranjska sivka druga najbolj razširjena rasa medonosne čebele na celem svetu. Za našo avtohtono vrsto je značilno, da je zelo mirna, da pozimi rabi za preživetje majhno količino hrane, spomladi pa ima hiter razvoj.

Kot zanimivost za čebelarstvo je, da imajo čebele v svojem panju urejeno razvrstitev po funkcijah in pomembnosti. To pomeni, da vsaka čebela opravlja točno določeno nalogo. Nekatere so čistilke, druge krmijo čebeljo matico, tretje grejo v naravo iskat medičino. Ali ste vedeli, da če hoče čebela pridobiti 1 kg medu, mora obiskati več kot en milijon cvetov?

Vsaka čebelja družina ima eno matico, ki je kot mama za čebele v čebelji družini. Čebelarstvo Kapun obsega tudi eno izmed večjih vzrej čebeljih matic in čebeljih družin v Sloveniji. Čebelje matice in čebelje družine prodajamo ter pošiljamo po celem svetu. Na tak način naše čebelarjenje doprinese k ohranitvi in razmnoževanju čebele.

Kranjska-sivka

Čebelarjeva opravila so raznovrstna

Čebelarstvo zahteva več raznovrstnih opravil, ki se razlikujejo od meseca do meseca v koledarskem letu. Nekateri čebelarji radi v šali povedo, da čebelarjenje z našo kranjsko sivko ni za lenuhe. Čebelarstvo namreč obsega veliko fizičnega dela pri čebelah. Točenje medu je med lažjimi opravili.

Glavni del čebelarske sezone poteka od aprila do septembra. Nekje marca se narava že prebuja z zimskega spanja, čebele pa se začnejo razvijati. Aprila so čebelje družine že lepo razvite, v naravi tudi najdejo prvo pašo. Čebeljih paš je več. Da čebelam omogočimo nabiranje nektarja, jih lahko tudi prestavimo kam drugam na pašo. Nektar predelajo v med, ki ga po koncu čebelje paše čebelar natoči. Zelo pomembno je, da se ljudje zavedamo pomena čebele in tudi, če nismo čebelarji, lahko prispevamo kaj zraven, s tem, da sadimo medovite rastline pri svojih domovih.

Če pridno delamo s čebelami, nam čebelarstvo prinese veliko bogatih čebeljih pridelkov. Med čebelarsko sezono pobiramo med drugim cvetni prah, ki vsebuje veliko mineralov in vitaminov. Nekje meseca maja čebelje družine dosežejo vrhunec razvoja. Čebelar mora poskrbeti, da mu čebelje družine ne rojijo. Ko se čebelarska sezona počasi bliža h koncu, pa moramo poskrbeti, da se čebele med sabo ne ropajo.

Zimske mesece čebele v panju mirujejo, zato ima čebelar v tem času priložnost, da svojo energijo usmeri v prodajo čebeljih pridelkov, izdelavo novih produktov, popravil čebelarskega orodja in izobraževanja na čebelarskem področju.

Svoj prispevek zaključujem s čebelarskim pozdravom: »Naj medi!«

Rate this post

Avtor prispevka: