Izboljšajte svoje finance z vlaganjem v investicijske sklade

Investicijski skladi so namenjeni povečanju dobička oziroma zagotovitvi dodatnih finančnih sredstev. Pri investicijskih skladih gre namreč za družbe, finančne posrednike, ki javno zbirajo denar vlagateljev ter ga po vnaprej določenem postopku nalagajo v najrazličnejše oblike vrednostnih papirjev, kot so delnice, obveznice … Investicijski skladi so zelo priljubljeni tudi med Slovenci, vlagateljev vanje je bilo že leta 2007 več kot 540 tisoč, danes še krepko več.

Zakaj vložiti v investicijske sklade?

Investicijski skladi so primerni za vlaganje iz različnih vzrokov. Nekdo si na ta način morda želi zvišati skromno pokojnino, spet drugi bi rad privarčeval za nakup nepremičnine ali kakšno drugo večjo investicijo. To je dolgoročna naložba, pri kateri so vaši vložki lahko tudi zelo majhni. Zato tudi ni treba, da so stroški vašega investiranja veliki, poleg tega so vaši vložki, tako poskrbijo investicijski skladi, premišljeno razpršeni, kar pomeni, da vaš dobiček ni odvisen le od enega samega vrednostnega papirja. V kolikor bi njegova vrednost, pišemo hipotetično, naenkrat sunkovito padla, lahko vaše finance še vedno rešijo drugi.

Dodatna prednost tovrstnega vlaganja je, da sklad upravljajo strokovnjaki, zato vam kot investitorju ni treba nenehno biti na preži in spremljati, kaj se dogaja na finančnem trgu. Niti vam o samem trgu ter naložbah ni treba vedeti veliko, seveda pa se o vsem skupaj pri strokovnjaku vendarle pozanimajte, da boste razumeli, kam ste sploh vložili in kakšni so pogoji oplemenitenja vaših financ. In še ena prednost, ki jo prinašajo investicijski skladi: investitor lahko iz sklada izstopi, kadar koli to želi in ob tem prejme izplačilo.

Investicijski skladi v dveh oblikah

Pri nas investicijske sklade poznamo v dveh oblikah, in sicer kot vzajemne sklade in investicijske družbe. Prvi skladi so skladi odprtega tipa, niso pravne osebe, upravljajo pa jih družbe, ki imajo za to dovoljenje. Investicijske družbe pa so skladi zaprtega tipa, pri katerih se vrednost enote določi glede na povpraševanje in ponudbo na trgu. Organizirane so kot delniške družbe.

Kaj moram vedeti, preden vložim v investicijske sklade?

Če morda razmišljate, da bi investirali v investicijske sklade, morate dobro razmisliti o nekaterih stvareh in si pri tem odgovoriti na pomembna vprašanja. Investicijski skladi so, tako kot je to pri vsem investicijah, seveda tudi nekoliko tvegani. Zavedati se morate, da cene vsega na trgu nihajo in tako je tudi z vrednostnimi papirji, ki so enkrat cenjeni visoko, spet drugič se njihove vrednosti gibljejo bolj nizko. Zato se v tovrstno investicijo nikoli ne zaletite, še posebej pa ne mislite, da boste z njeno pomočjo čez noč obogateli. Seveda, vaša naložba se lahko kar konkretno oplemeniti, a bodite potrpežljivi. Investicijski skladi so primerni zlasti za dolgoročnejše naložbe – tudi zaradi prej omenjenega nihanja na trgih. Če ste pripravljeni svoj denar vezati za vsaj pet let, se vam lahko to že kar pametno obrestuje.

Preden bodo na vaši mizi investicijski skladi, pa dobro preglejte svoje obstoječe finančno stanje. Če ste v dolgovih, plačujete drag kredit ali pa se komajda prebijate iz meseca v mesec, ta naložba najbrž ne bo dobra ideja. Najbolje je namreč vložiti tisti denar, ki ga imate in ga nekaj časa ne boste pogrešali. Tudi če imate dobro plačano službo, razmislite, kako bi, na primer, preživljali svojo družino, če nekaj časa ne bi mogli delati. V vsakem primeru je pametno imeti finančno rezervo, ki vam bo v morebitnih hudih časih prišla prav.

Investicijski skladi bodo oplemenitili vaše finance, a naj bodo te finance tiste, ki ste jih tako ali tako že imeli nekje na rezervi, nikoli pa se v investicije ne podajajte kot z glavo skozi zid. To seveda ne velja le za investicijske sklade, temveč vse investicije na splošno. Kaj imate namreč od denarja, s katerim si ne morete danes kupiti hrane? Zato vlagajte res tisto, česar ne boste pogrešali, na investicijo lahko kmalu pozabite, čez čas pa se veselite uspeha.

Rate this post

Avtor prispevka:

144   Posts

Vsi prispevki