Katere vrste živil vsebujejo vitamin B12

Vitamini B12 so najbolj nerazumljeni vitamini, saj dejansko ne gre za prave vitamine, ampak za kompleksen proces, ki ga povzročijo bakterije. Znanost zaradi kompliciranega sistema, ki ga ima kompleks vitaminov B, na srečo še ni odkrila sintetičnega nadomestila, zato uporablja živalski ali rastlinski B12 pri reševanju pomanjkanja v človeku. Če v celicah manjkajo vitamini B12, se pojavijo resna anemija, nekatere bolezni in v skrajnem primeru tudi smrt.

Vitamini B12 – resnica in mit

Vitamini B12 nikakor še niso dovolj raziskani in razumljeni s strani znanosti, da bi uspešno reševali problem pomanjkanja vitaminov B pri ljudeh. Prvi mit, ki ga lajnajo zdravniki in večina nutricistov je, da živalska hrana vsebuje vitamine B12. To sicer drži, vendar gre za mit, ker enostavno ne razumejo, da je to že predelana verzija vitamina B12 v tkivih živali, ki za človeka ni dovolj ustrezen, zato ima človek v starosti težave kljub uživanju mesa in mlečnih izdelkov.

Uživanje vitamina B12 iz mesa je rezervirano za mesojede živali, ki ga dobijo iz surovih jeter in drobovine poginule druge živali. Rastlinojede živali pa ga dobijo iz rastlin, kar je tudi za človeka bolje, če hoče živeti dolgo in zdravo. Toda, kje ga dobimo? Povemo v nadaljevanju, to bo za vas presenečenje.

Zelo obsežne in natančne znanstvene študije pomanjkanja vitamina B12, katere žal niso splošno znane in jih je možno najti na specializiranih forumih zdravnikov raziskovalcev in v znanstvenih revijah, so pokazale, da ima lahko pomanjkanje vitamina B12 vsak človek, neglede na prehrano. Kaj to pomeni?

Vitamini B12 enako lahko primanjkujejo mesojedcem, vegetarijancem in veganom, med njimi ni nobene razlike, trdijo neodvisne študije. Navedeni so primeri družin, ki so mesojedske in veganske. Mesojedska družina, ki uživa meso in mlečne izdelke, je imela sledečo situacijo; oče in otrok sta imela pomanjkanja B12, mati in hči pa ne, pri enakem prehranjevanju.

vitamin-B12

Drug primer je veganska družina, ki se prehranjuje samo z rastlinami in je imela podoben rezultat, polovica družine je imela dovolj vitamina B12, polovica pa ne. S tem, da so vsi imeli izvrstno krvno sliko, brez anemije.

Nadalje študija opisuje, da bi pri resničnem pomanjkanju B12 morala biti krvna slika teh ljudi slaba, še bolj čudno pa je bilo to, da so vsi imeli dovolj folne kisline. Pomanjkanje folata je jasen znak za pomanjkanje B12. Nekaterim zdravnikom je to bilo nenavadno, zato so se lotili raziskav in ugotovili, da so ljudje podvrženi raziskavi povsem zdravi. Tisti, pri katerih so ugotovili pomanjkanje B12, pa ne bi smeli biti.

Nadaljnja raziskava je pojasnila, da so testiranci v telesu dejansko imeli dovolj B12, le da pri nekaterih ni prehajal v celice, kar je seveda pomembno, saj se dolgoročno lahko zaradi tega razvijejo bolezni in hude okvare živčevja ter možganov.

Znanstveniki so v raziskavah ugotovili vzroke, zakaj vitamini B12 ne prehajajo v celice nekaterih ljudi. Naj še omenimo, da se pomanjkanje B12 meri tako, se odvzame kri in jih v njej preštejejo. Če je številka pod 64, jih sploh ne štejejo, ker to pomeni, da gre kritično pomanjkanje B12 in predlagajo inekcije, ki so po vsej verjetnosti živalskega izvora. Mnogim se stanje po tem sploh ne spremeni.

Referenčna vednost B12 pa je 142-725 pmol/L, se pa referenčne vrednosti spreminjajo glede na potrebe farmacije in tudi industrije.

Kaj dejansko povzroča pomanjkanje B12?

Vitamini B12 največkrat ne morejo priti v celice, to je najpogostejši vzrok pomanjkanja B12, ki ni nedolžen. B12 je namreč zadolžen za tvorjenje rdečih krvničk, kostnega mozga, za delovanje možganov, živčevja in za dobro počutje. Največ ga telo skladišči v jetrih.

Znanstvene študije so pokazale, da pomanjkanje vitamina B12 v celicah povzročata dve zadevi, v prvi vrsti najpogosteje vstop B12 v celice preprečujejo nekatera zdravila, ki jih uživajo pacienti. Seznam zdravil je precej dolg. Glede tega se je treba pozanimati pri farmacevtih in zdravnikih. Zelo dobro tudi preberite drobna navodila, ki so priložena vsakemu zdravilu.

Drug vzrok, ki so ga znanstveniki odkrili, pa so nekatere bolezni, med njimi naj izpostavimo na primer obolenje trebušne slinavke. Izkazalo se je, da če ima človek težave s trebušno slinavko, ki se kažejo v hlastanju po sladkorjih, ima tudi težave s pomanjkanjem B12 v celicah, medtem ko ima na primer dovolj folne kisline in zdravo kri, kar kaže na to, da kljub prenizki referenčni vrednosti, dejansko v telesu B12 je.

Ko so se usmerili v zdravljenje trebušne slinavke z uravnoteženo hrano v skladu z glikemičnim indeksom, so tiste osebe sčasoma imele veliko porast B12 v celicah neglede na to, da niso spremenili prehrane razen to, da so uživali bistveno manj hrane, ki povzroča hiter porast sladkorjev v krvi. Rezultati so bili fantastični.

Težave z vitamini B12 imajo tudi ljudje, ki se zdravijo zaradi želodčne razjede, saj zaradi težav z želodčno kislino vitamina B12 želodec ne vsrkava. Podobno se zgodi tudi pri gastritični atrofiji. Vitamini B kompleks se namreč začnejo absorbirati v želodcu in potem še v tankem črevesju.

Vitamini B12 – kje jih dobiti?

Če pogledamo logično, z vitamini B12 krave nimajo težav, ki se prosto pasejo na travnikih. B12 se torej logično dobi na divjih rastlinah, ki rastejo v naravi, kot so na primer regrat, kopriva in druge samonikle divje rastline, ki so na neobdelanih in negnojenih travnikih, kjer je nekaj malega sonca. Na teh rastlinah je bakterija, ki v črevesju povzroči tvorbo kompleksa vitaminov B12, zato rastlin ne smete prati pred uporabo. Včasih korenja, ki so ga spulil iz zmelje, namenoma niso prali.

Drug način, kako dobiti B12, je fermentirana hrana, kot sta fermentiran kvas in kislo zelje. Iz kvasa pridobivajo B12 tudi farmacija ter podjetja, ki izdelujejo kapsule in tablete kot dopolnilno k prehrani. Vitamini B12 so tudi v fermentiranih sojinih izdelkih, kot je na primer Tempeh.

Zdaj pa izjemno dobra novica, zelo veliko B12 boste našli v pšeničnih in drugih kalčkih, ki jih lahko naredite sami ali pa kupite v trgovini, to so prave bombe B vitamina. Vitamini B12 so tudi v nekaterih morskih algah, kot je na primer alga Dulse.

Rate this post

Avtor prispevka:

167   Posts

Vsi prispevki