Kako odpreti popoldanski sp?

Ste zaposleni za poln delovni čas in se sprašujete, kako odpreti popoldanski sp? V nadaljevanju dobite odgovore na vsa najpomembnejša vprašanja. Pod kakšnimi pogoji lahko odprete popoldanski sp? Koliko znašajo mesečni prispevki? Kakšne so obveznosti osebe s popoldanskim sp-jem?

Odprtje popoldanskega sp-ja je primerna za posameznika, ki je v delovnem razmerju za poln delovni čas in ima posledično urejeno plačilo prispevkov za socialno varnost prek zaposlitve v podjetju, kjer je zaposlen. Popoldanski sp je primeren za vse tiste, ki si poleg redne službe želite še v popoldanskem času dodatnega zaslužka ali si želite ustvarjati na svojem. To je lahko dober začetek podjetništva. V primeru, da ugotovite, da vam ta način dela ustreza in ste na podjetniški poti uspešni, lahko kasneje dejavnost razširite za poln delovni čas. Marsikdo se sprašuje, kako odpreti popoldanski sp tudi zaradi nizkih stroškov prispevkov. Kako poteka sam postopek je po korakih razložimo v nadaljevanju in seveda na kaj vse morate biti pozorni.

Kako odpreti popoldanski sp?

Sam postopek odprtja popoldanskega sp-ja je precej enostaven, ki ga lahko opravite kar preko spletnega sistema VEM ali na točkah SPOT po Sloveniji. A je zelo pomembno, da že pred odprtjem dobro premislite, kakšno bo ime podjetja, kje boste imeli sedež in kje poslovni prostor podjetja? Odločite se, katere bodo vaše dejavnosti, ki jih boste opravljali in predvsem, kakšni so pogoji za opravljanje teh dejavnosti? Ali boste potrebovali računovodstvo in ali morate biti zavezanec za DDV? Samo odprtje podjetja poteka v 3 korakih:

  1. Prijava v AJPES – poslovni register
  2. Prijava v FURS – davčni register
  3. Prijava v ZZZS – sistem socialnega zavarovanja

 

Kako odpreti popoldanski sp – katere dokumente potrebujete?

Za prijavo v poslovni register potrebujete naslednje dokumente: osebni dokument, EMŠO, davčno številko, overjeno izjavo lastnika, kjer boste imeli poslovni naslov, če niste vi osebno lastnik objekta. V primeru, da ne morete dobiti izjave lastnika je ena od možnosti, virtualna pisarna. Že istočasno, ko se prijavljate v poslovni register, lahko oddate prijavo za vpis v davčni register na točki VEM. Sicer imate 8 dni časa, da finančnemu uradu sporočite vse podatke o vašem podjetju in tudi, kdo vam bo vodil poslovne knjige. Potem pa sledi še prijava v socialna zavarovanja. Za popoldanski sp oddate M12 obrazec že ob registraciji na točki VEM, ali najkasneje v 8 dneh preko VEM portala.

popoldanski-sp

Kako odpreti popoldanski sp – Glavne razlike med navadnim in popoldanskim sp-jem

Pravnoformalni status obeh oblik sp-ja je popolnoma enak. Prav tako so enake dolžnosti in pravice. Glavna razlika pa nastopi pri plačilu socialnih prispevkov, ki so pri popoldanskem sp-ju nižji. Zakaj so nižji? Ker če imate odprt popoldanski sp, ste v delovnem razmerju za poln delovni čas in imate v podjetju, kjer ste zaposleni, urejeno plačilo prispevkov za socialno varnost. A kljub temu morate biti obvezno zavarovani za invalidnost, telesno okvaro ali smrt, ki je posledica poškodb pri delu ali poklicne bolezni pri opravljanju dejavnosti, ki ste jo navedli ob odprtju popoldanskega sp-ja. Ta znesek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je 31,85 EUR mesečno. Zavarovani morate biti še za poškodbe pri delu in poklicno bolezen, mesečni znesek je 8,18 EUR. Mesečno plačujete tudi prispevek za zdravstveno zavarovanje, ki znaša 24,54 EUR. Torej skupni prispevki za popoldanski sp trenutno znašajo 64,57 EUR.

Kako odpreti popoldanski sp – plačevanje prispevkov

Nosilec popoldanskega sp-ja za opravljanje dejavnosti plačuje pavšalne mesečne prispevke, ki se plačujejo do 20. v mesecu. Prispevke je treba plačati, tudi če dejavnosti niste opravljali. Popoldanskega sp-ja ne morete postaviti na mirovanje. Pomemben je tudi podatek, da morate položnice napisati sami, saj vam jih FURS ne pošilja. Primere pravilno izpolnjenih položnic za plačilo vseh prispevkov najdete tudi na spletu.

Rate this post

Avtor prispevka:

167   Posts

Vsi prispevki