klimatske naprave

Klimatske naprave: Prava izbira za vsak dom ali pisarno

Približujejo se vroči poletni dnevi, ko bo zadrževanje v notranjih prostorih, ki nimajo ustreznega prezračevanja ali ohlajevanja, skorajda nevzdržno. Da v vaši hiši, stanovanju ali pisarni letos ne bi bilo tako, se lahko odločite za nakup klimatske naprave. Z njeno pomočjo boste lahko nadzorovali temperaturo v prostorih in poskrbeli za ustrezno vlažnost zraka. V nadaljevanju vam predstavimo, kaj so klimatske naprave in zakaj so dobra izbira za vsak dom ali pisarno.

Vrste klimatskih naprav

Ko govorimo o klimatskih napravah, imamo nekako samoumevno v mislih naprave, ki so nameščene na stenah in so namenjene za ohlajevanje zraka v notranjih prostorih. Ampak temu ni vedno tako. Obstajajo namreč različne klimatske naprave, ki so tudi različno nameščene in omogočajo različne funkcije. Pri tem pa se pogosto prav tako ne zavedamo, kako te naprave sploh delujejo. Da bo razumevanje klimatskih naprav lažje, v nadaljevanju razložimo, kakšne vrste klimatskih naprav so na voljo in kako delujejo.

Ločimo dve vrsti klimatskih naprav – stacionarne in samostoječe klimatske naprave. Prve so nameščene na enem mestu, običajno na steni ali stropu, in jih ni mogoče premikati. Druge pa so samostoječe in jih lahko premikate iz prostora v prostor. Zaradi tega so bolj praktične, z njimi pa lahko hitro ohladite vse prostore. So pa po drugi strani nekoliko bolj hrupne in opazne, stacionarne pa so praktično nevidne in zelo tihe.

Katero vrsto izbrati, je odvisno predvsem od vaših želja in potreb, se pa običajno stranke odločijo za nakup stacionarnih. Kako pa torej delujejo klimatske naprave?

klimatske naprave

Kako delujejo klimatske naprave?

Klimatske naprave običajno delujejo s pomočjo dveh enot oziroma z deljenim sistemom. En del sistema je notranja enota oziroma tako imenovana »hladna stran«. Ta del je nameščen na steni, stropu ali pa je samostoječ in poskrbi za to, da se v prostor oddaja hladen in svež zrak. Drug del sistema pa je zunanja enota oziroma tako imenovana »vroča stran«, ki je nameščen na zunanji strani stavbe. Ta del pa je namenjen za to, da potegne topel zrak iz prostora in vrne hladen zrak v prostor.

Poleg dveh enot, pa je potrebno pri delovanju klime omeniti še uparajalnik, kondenzator, ventil, cevna navitja in pa kompresor. Za slednjega pravijo, da je kot srce klimatskih naprav. Deluje namreč kot črpalka in poskrbi za črpanje hladilnega sredstva skozi krogotok. Ravno to pa klimatskim napravam omogoča, da odvzemajo toploto iz notranjosti prostorov in jo oddajajo v zunanje prostore. Vroč zrak, ki se je nabral v hiši, stanovanju ali pisarni, torej s pomočjo klimatske naprave in kompresorja kroži in se oddaja v okolico. Temperatura v prostoru pa se lahko na tak način enostavno uravnava.

klimatske naprave

Prednosti klimatskih naprav

Kot že zgoraj omenjeno, je torej glavna prednost klimatskih naprav ta, da omogočajo nadzor nad temperaturo v prostoru. Z njimi lahko na enostaven način znižate temperaturo in tako poskrbite, da vam je udobno in da vas ni vroče. Ampak to še ni vse. Klimatske naprave namreč poleg funkcije hlajenja omogočajo tudi funkcijo ogrevanja. Ogrevanje s pomočjo klimatskih naprav deluje na enak način kot ohlajevanje, le da se v tem primeru hladilno sredstvo dovaja v notranjost klimatske naprave v nasprotni smeri.

Poleg tega pa klimatske naprave med delovanjem poskrbijo tudi za to, da v notranjih prostorih ni preveč vlage. Notranja enota namreč med tem, ko odvzema zrak iz prostora, odvzame tudi vlago. To pa posledično pomeni, da se v prostorih vlaga ne nabira in ne more priti do plesni ali neprijetnega vlažnega zraka ter vonjav.

Ne samo, da so prostori z ustrezno temperaturo in brez vlage, klimatske naprave so odlične tudi pri filtriranju zraka. V notranjosti klimatskih naprav je namreč poseben filter, ki med delovanjem ujame drobne delce in umazanijo, med drugim tudi cvetni prah in alergene. To pa pomeni, da je zaradi klimatskih naprav v prostorih boljša kakovost zraka in manjše tveganje za nastanek alergij.

Zraven vsega tega pa spadajo klime še med energetsko učinkovite naprave, ki porabijo malo energije. So varčne in prijazne do okolja, hkrati pa lahko zmanjšajo stroške hlajenja in ogrevanja. Zelo enostavna je tudi njihova namestitev in vzdrževanje, primerne so za vse tipe objektov, upravlja pa se jih z zgolj nekaj tipkami.

klimatske naprave

Koliko stanejo klimatske naprave?

Kljub vsem zgoraj naštetim prednostim klimatskih naprav, pa vas pred samim nakupom zagotovo zanima tudi to, kakšna je njihova cena. Ta je odvisna od več dejavnikov. V prvi vrsti predvsem od tega, kakšne vrste klimatsko napravo boste izbrali – torej stacionarno ali samostoječo. Potem pa je tu še vprašanje, katere znamke bo vaša klimatska naprava.

Obstajajo klimatske naprave različnih blagovnih znamk, na primer Daikin, Mitshubishi, Gorenje, Panasonic, Beko, Cooper & Hunter, Gree, Fujitsu,… Cena se razlikuje tudi glede na to, kakšno hladilno zmogljivost ima naprava ter kakšna je moč naprave glede na velikost prostora. Okvirno lahko tako najbolj cenovno ugodne klimatske naprave dobite že za okrog 300 evrov. Tiste najbolj kakovostne in najbolj močne pa se lahko po ceni povzpnejo tudi do okrog 1.500 evrov.

Če vas zanima nakup klimatske naprave, je zato najbolje, da si ogledate ponudbo vrhunskih klimatskih naprav tukaj: https://www.shoptok.si/klimatske-naprave/cene/235. Strokovnjaki podjetja Shoptok vam bodo znali svetovati, katero vrsto naprave izbrati, poskrbeli pa bodo tudi za ustrezno montažo.

Izgovorov torej ni več! Izberite svojo klimatsko napravo in uživajte v ohlajenih ter svežih prostorih.

Rate this post

Avtor prispevka:

238   Posts

Vsi prispevki