Krema za suho kožo

Kako pravilno negovati občutljivo kožo?

S kakovostnimi izdelki, kot je na primer vlažilna krema za suho kožo, boste ob redni uporabi svoji koži obraza ponudili vlaženje, ki ga potrebuje. Predvsem ji je treba več pozornosti nameniti v prehodnih mesecih ter v hladnejših dneh. Nega pa ne vsebuje le mazanja, vendar prav tako čiščenje, kot je piling za mehko kožo in toniranje.

Zato, da bodo rezultati zadovoljivi, je treba ubrati metodo nege za vaš tip kože in se izogniti neprijetnim posledicam nepravilne obdelave. Kako, vam razkrijemo v spodnjih vrsticah.

Piling za mehko kožo je le začetek

Če imate težave ali drugače povedano, izziv, ki vam ga dajejo hormoni, nepravilna prehrana ali stres, v obliki suhe kože, mozoljev, luščenja kože ali lisami, je čas, da posežete po kakovostnih nasvetih in strokovnem mnenju. Nikar ne kupujte raznih neznanih preparatov preko spleta, ki niso preizkušeni, saj vam le-ti lahko ponudijo neprimerne reakcije.

Piling kot tak, bo vašo kožo očistil, jo naredil gladko ter ob enem sijočo. Odstranil bo vso umazanijo, del ogrcev in ne bo poškodoval povrhnjice. Seveda je odvisno od izbire, vendar pa se piling deli na 3 različne vrste:

 • mehanski: vsebuje majhne delce (kot piling), kateri globinsko očistijo ter odstranijo odmrle celice iz površine,
 • celulozni: primeren predvsem za občutljive tipe, s pomočjo celuloze mehko in nežno odstrani kožne celice,
 • kemični: v obliki tonika ali esence, z dodanimi kislinami AHA in BHA, izboljša teksturo, deluje po principu anti-age ter se odlično bori proti ogrcem in različnim mozoljem.

Nadaljevanje vodi vlažilna krema za suho kožo

Kadar boste kožo že pripravili s pilingom, je čas, da jo nagradite s kremo za suho kožo, katera jo bo primerno na površini in v globini, navlažila. Odlično je, da izberete takšno, ki je ustvarjena iz naravnih izvlečkov zelišč, sadja ali drugih rastlin, saj bo le-ta delovala koži pomirjevalno in predvsem negovalno.

Takšne kreme, ki imajo na primer izvleček aloe vere, dajejo lahkoten občutek svežine in vlaženja. Če veliko uporabljate ličila, je takšna krema za suho kožo odlična izbira tudi kot podlaga.

Spoznaj svoj tip kože in primerno nego zanj

V osnovi poznamo štiri tipe:

 • mešana: sestavljena iz več različnih tipov. Velikokrat so lica drug tip kot T-predel (čelo ter celotna dolžina nosu in brada). Prepoznamo jo po drobnih porah, z mehko in gladko teksturo, enakomerno rožnato barvo in brez nečistoč. Ta vrsta ni nagnjena k pretirani občutljivosti.
 • Mastna je nagnjena k preveliki tvorbi sebuma in daje na ven bleščeč lesk ter vidno odprte pore. Njene značilnosti so debelejši in bled videz z mastnim leskom, več ogrci in mozolji.
 • Suha koža: tip, ki tvori manj sebuma, kot normalna koža. Zaradi pomanjkanja le-tega ter lipidov je bolj izpostavljna zunanjim vplivom. Iz nje pa vlaga kaj hitro izhlapi. Ta tip daje občutek napetosti in hrapavosti. Prepoznamo jo po zelo vidnih gubah, hrapavosti, napetosti, luščenju ter pogosti srbečici.
 • Normalna, pomeni dobro uravnovešena (ne premastna in ne presuha).

Ko spoznate svoj tip, je veliko lažje izbrati prave pripomočke, kot je krema za suho kožo, ki vam bo omogočila bogato obdelavo, brez stranskih učinkov in agresivnih preparatov. Priporočeno je, da si izdelke izbirate glede na trenutno stanje, saj se tako kot mi, tudi naša koža z leti precej spreminja.

Kaj to pomeni?

To pravzaprav pomeni, da se nega razlikuje glede na starost in stanje. Če sami torej ne veste, kakšno vrsto imate, je dobro, da se posvetujete z dermatologom. Zakaj? Ker vam bo on lahko najbolje podal strokovno oceno, ki jo bo določil glede na naslednje dejavnike:

 • znake staranja,
 • barvo kože,
 • tvorbo sebuma ter znoja,
 • naravni vlažilni faktor ali NMF (aminokisline, ki naravno nastanejo v zdravi koži in pomagajo vezati ter ohranjati prožnost in voljnost),
 • občutljivost (znaki, kot so rdečina, skelenje, srbečica, izpuščaji).

Nega

Kadar imate občutljiv tip, to pomeni, da je lahko katerikoli zgoraj opisan tip. Da boste v pravi meri zanjo skrbeli, smo vam v nadaljevanju pripravili nasvete za prav vsako vrsto.

Vrsta 1: suha koža

Odvisno od starosti potrebuje mlajša zraven vlažilnih maščob predvsem vodo, medtem ko zrela potrebuje hranljive in vlažilne maščobe ter vodo. Tukaj je treba paziti, katera krema za suho kožo se izbere, v primeru, če vsakodnevno nanašate puder. Kajti če puder povzroča občutek zategovanja, je najbolje izbrati kremo z več maščobami.

 Vrsta 2: mešana

Ker imamo kar dva tipa na eni koži, je treba to spoštovati in jih s primernim pristopom negovati tako, da na del, ki je suh, nanesemo večjo količino mazila, na mastni del pa manj. Običajno se k negi z mazilom doda tudi hidrogel, ki odlično pomaga.

Vrsta 3: mastna

Koža nagnjena k nečistočam, kot so akne, ogrci in mozolji, je zelo pogosto mastna. Zanjo je najpomembnejši kar tonik, ki vsebuje nekaj alkohola. Ko kožo očistimo, jo nato varčno hidriramo s primerno kremo. Priporočamo tudi da uporabite jutranji piling, in sicer 2x na teden.

Tako, zdaj, ko so razkrite vrste, njihove pomanjkljivosti in primerna nega, je čas za nakup primernih preparatov za vsakodnevno nego. Najpomembnejša sta krema za suho kožo in tonik, ki jih uporabljate zjutraj in zvečer, nato pa seveda tudi piling.

Svetujemo vam nakup izdelkov, ki vam jih priporoči strokovnjak, saj bo le tako nega najbolj primerna in koža »zadovoljena«.

Rate this post

Avtor prispevka:

219   Posts

Vsi prispevki