Pleničke

Ekološke pleničke – najboljša izbira za vašega otroka in okolje

Otroške pleničke so v zadnjih nekaj desetletjih postale nepogrešljiv del življenja novopečenih staršev. So izjemno priročne, saj zagotavljajo enostavno in učinkovito rešitev za higienske potrebe dojenčkov.

Na trgu je mnogo različnih proizvajalcev, katerih pleničke se razlikujejo v materialu in ceni. V zadnjih letih se vse več staršev navdušuje nad ekološkimi plenicami, saj je dandanes večja ozaveščenost tako o slabih vplivih različnih materialov na zdravje otroka kot tudi na okolje.

Kako plenice staršem lajšajo prva leta otrokovega življenja?

Glavni razlog, zakaj starši uporabljajo otroške pleničke, je zagotavljanje ustreznih higienskih pogojev za dojenčke. Narejene so zadrževanju urina in blata ter preprečujejo, da bi otrok občutil nelagodje zaradi mokrih in umazanih oblačil.

Drugi razlog, zakaj so otroške plenice tako priljubljene, pa je njihova priročnost. Plenice omogočajo staršem, da otroka lahko previjejo kjerkoli in kadarkoli, brez potrebe po iskanju toaletnih prostorov. Zato so nepogrešljiv pripomoček za starše, ki so na poti ali preprosto nimajo toaletnih prostorov v bližini.

Posebej priročne pa so seveda ponoči, saj dobro vpijanje mokrote poskrbi za miren in udoben otroški spanec.

Prednosti in slabosti uporabe pleničk

Starši si prvih let z dojenčkom in malčkom brez plenic skorajda ne znamo predstavljati, tako da vseh prednosti uporabe enostavno ne gre zanemariti. Kot pri vsaki stvari, pa seveda tudi pri uporabi pleničk lahko najdemo nekaj slabosti.

Pozitivni vidiki uporabe so torej

 • Zagotavljanje higiene

Otroške pleničke z absorbiranjem urina in blata zagotavljajo ustrezne higienske pogoje za dojenčke, kar zmanjšuje tveganje za okužbe in draženje kože.

 • Enostavna in priročna uporaba

Pleničke so zelo enostavne za namestitev, uporabljamo pa jih lahko vedno in povsod (doma, ponoči, na poti …)

 • Udobje otroka

Mehkoba pleničk in zagotavljanje suhosti otroku nudita udobje.

 • Boljša mobilnost otroka

Otroci, ki nosijo plenice, so običajno bolj mobilni, saj jih pri gibanju ne moti mokrota.

Negativni vidiki uporabe pa so

 • Visoki stroški

Plenice so lahko zelo drage, še posebej, če se uporabljajo vsak dan in več let.

 • Možnost pojava izpuščajev

Nekateri otroci so občutljivi na materiale, ki se uporabljajo za izdelavo plenic, kar lahko povzroči izpuščaje in draženje kože.

 • Vpliv na okolje

Plenice lahko povzročajo negativne vplive na okolje, saj se ne razgradijo hitro in običajno končajo na odlagališčih odpadkov.

 • Težave pri odvajanju

Če otrok nosi plenice dlje časa, se lahko pojavijo težave pri privajanju na uporabo stranišča.

Katere pleničke izbrati za nežno otroško kožo?

Plenice za otroke so izdelane iz različnih materialov, od katerih imajo vsi svoje prednosti in slabosti. Nekateri materiali so bolj naravni in okolju ter otroški koži bolj prijazni, drugi pa sintetični in s tem tudi bolj trpežni.

Izbirate lahko med pleničkami iz

 • Bombaža

Naravne, mehke in dihajoče, kar je dobro za občutljivo otroško kožo. So trpežne in lahko se operejo ter ponovno uporabijo, kar je dobro za okolje. Tovrstne plenice pa se hitro zmočijo, kar pomeni, da jih je treba zelo pogosto menjati in prati.

 • Flanela

Flanelaste pleničke so podobne bombažnim pleničkam, vendar so mehkejše in bolj udobne. So dobre za uporabo pozimi, saj so bolj tople. Tudi te pleničke je potrebno redno menjati in prati, zato je dobro, da jih imate dovolj na zalogi.

 • Bambusa

Mehke in dihajoče ter bolj trajne od bombažnih. Bambus vsebuje naravne antibakterijske lastnosti, kar lahko pomaga preprečiti razvoj izpuščajev na otroški koži.

 • Mikrovlaken

Plenice iz mikrovlaken so sintetične. Izdelane so iz poliestra ali poliamida. So zelo vpojne in se hitro sušijo, vendar so manj zračne kot naravne.

 • Ekoloških materialov

Obstajajo tudi pleničke, izdelane iz ekoloških materialov, kot so reciklirane tkanine, konoplja ali organski bombaž. Te plenice so bolj okolju prijazne in ne vsebujejo kemikalij ali strupenih snovi. Zadnja leta, ko se vse bolj zavedamo pomena ohranitve zdravega okolja in narave, so tovrstne plenice priljubljena izbira med starši.

Pri izbiri pleničk upoštevajte potrebe vašega otroka in družine, vaš življenjski stil, proračun, trajnost ter vpliv na okolje

Ekološke pleničke – brez kemikalij na ritki

Koža dojenčkov in otrok je tanjša ter bolj občutljiva kot pa koža odraslega človeka. Na zunanje vplive je posledično bolj občutljiva, zato je pomembno, kakšne plenice nadenemo na otrokovo ritko v njegovih prvih letih.

Otroška koža se sicer hitreje obnavlja, je pa hkrati manj odporna na bakterije in bolj prepustna za absorpcijo nezaželenih snovi, kar hitreje povzroča kožne spremembe (izpuščaje).

Kako ekološke plenice poskrbijo za zdravje kože vašega malčka?

Okolju prijazne ekološke plenice iz rastlinskih materialov so mehke, nežne do dojenčkove kože, vpojne in, kar je najpomembneje, popolnoma brez toksičnih snovi ter plastike, kar dokazujejo tudi priznani neodvisni laboratoriji.

Odsotnost kemikalij in rastlinski materiali zagotavljajo, da pleničke ne dražijo nežne otroške kože, hkrati pa poskrbijo za zdravje vašega otroka. Ker so brez kemikalij, ne povzročajo alergij in draženja kože.

Poskrbijo tudi za boljše vpijanje, saj imajo običajno boljši vpojni sistem. S tem zadržijo več urina in blata ter zmanjšujejo možnosti za premočenost. Naravni materiali, ki se uporabljajo pri eko pleničkah, so bolj zračni in dihajo, kar pomaga regulirati temperaturo v plenički. To zmanjša možnosti za pregrevanje in prekomerno potenje otroka.

Ne skrbijo pa zgolj za zdravje vašega otroka, pač pa tudi za dobrobit našega planeta.

Konvencionalne plenice so narejene iz plastike in papirja, ki se ne razgradijo enostavno, s tem pa povzročajo veliko količino odpadkov. Poleg tega pri proizvodnji konvencionalnih plenic nastanejo strupene kemikalije in odpadki, ki onesnažujejo okolje.

Ekološke plenice so narejene iz naravnih in trajnostnih materialov, kot so organski bombaž, bambus in koruza. To so obnovljivi in razgradljivi materiali, ki zmanjšujejo  količino škodljivih odpadkov in negativne vplive na okolje. So tudi bolj prijazne do živali, saj so pogosto proizvedene brez testiranja na živalih.

Ekološke pleničke so lahko dražje kot konvencionalne plenice, vendar z njihovo uporabo zmanjšate pogostost menjave plenic, ker so narejene iz bolj vpojnih materialov. To lahko pomeni manj potrebnih nakupov pleničk in manj stroškov.

Dejstvo je, da pleničke lajšajo vsakdan staršev kar nekaj let, a malčki hitro rastejo in vsak starš se enkrat znajde na točki, ko je potrebno začeti razmišljati o odvajanju od pleničk.

Nasveti za odvajanje od pleničk

 • Bodite pozorni na znake otrokove pripravljenosti

Če otrok ni pripravljen na odvajanje od pleničk, so lahko vaši poskusi odvajanja zaman. Bodite pozorni na znake pripravljenosti – zanimanje za uporabo stranišča, daljše suhe periode v plenički in znaki, da ima otrok nadzor nad mehurjem.

 • Začnite postopoma

Začnite z izvajanjem nekaj časa na dan brez pleničk in nato postopno podaljšujte ta čas. Lahko začnete s krajšimi intervali in jih postopno podaljšujete, dokler otrok ne začne kazati znakov, da je pripravljen za daljši čas brez pleničk.

 • Uporabite pohvalo in spodbudo

Otroka spodbudite in pohvalite za vsak uspeh pri uporabi stranišča. Spodbujajte otroka, da se počuti ponosnega na svoje dosežke, kar mu bo pomagalo pri nadaljnjem napredku.

 • Bodite potrpežljivi

Odvajanje otroka od pleničk je proces, ki traja kar nekaj časa in je odvisen od otroka do otroka. Bodite potrpežljivi in ​​ne pritiskajte nanj. Tako kot so si otroci različni, tako ima vsak svoj tempo.

 • Uporabite pripomočke

Obstajajo različni pripomočki, kot so straniščni stolčki in pripomočki za stranišče, (interaktivne kahljice), ki lahko pomagajo pri odvajanju otroka od pleničk. Ti pripomočki lahko pomagajo otroku, da se počuti bolj udobno in varno pri uporabi stranišča.

 • Bodite pripravljeni na nesreče

»Nesreče« se bodo dogajale še nekaj časa, zato bodite pripravljeni z dodatnimi oblačili in brisačami. Otroka ne kaznujte, saj je to čisto običajen del proces odvajanja.

 • Sodelujte z vrtcem

Če vaš otrok obiskuje vrtec ali varstvo, se z vzgojiteljem dogovorite, kako bi sodelovali pri odvajanju otroka od pleničk. Usklajen pristop bo pomagal otroku, da se hitreje navadi na uporabo stranišča.

Pri odvajanju od pleničk bodite potrpežljivi

Otroške pleničke so nedvomno revolucionarni izum, ki je olajšal življenje staršem po vsem svetu. Vendar pa se je sčasoma pojavilo vprašanje o njihovem vplivu na okolje in zdravje otrok. Na srečo danes obstaja veliko okolju prijaznih in naravnih možnosti, ki so obenem varne in učinkovite za naše najmlajše. V skladu s tem bi morali starši razmisliti o primerni izbiri pleničk, ki bodo prijazne tako okolju kot tudi koži otrok.

Skupaj lahko delamo majhne korake, ki pa lahko imajo velik učinek. S pravilno izbiro in uporabo otroških plenic lahko vsak od nas prispeva k boljšemu in bolj zdravemu svetu za naše najmlajše.

2/5 - (1 vote)

Avtor prispevka:

219   Posts

Vsi prispevki