Tiskanje plakatov

Kakšne načine vse poznamo za tiskanje plakatov in kateri se najbolj priporoča?

Kreativno dodelan in kakovostno natisnjen plakat, pritrjen na bombastično lokacijo, je odličen način, s katerim se lahko vaše podjetje predstavi širši množici! Ne glede na skokovit porast digitalnih marketinških kanalov, je preplet s tradicionalnim, “offline” marketingom, še vedno najbolj učinkovit. Plakat mora takoj pritegniti pozornost mimoidočih, zato je nujno, da izstopa tako oblikovno in vsebinsko, kot tudi – zelo pomembno – kakovostno. Zato za tiskanje plakatov izberite izvajalca, ki je strokovnjak na svojem področju in vam bodo znal svetovati, kakšen način tiska bo najbolj ustrezen za vas.

Kako lahko plakat za vas predstavlja učinkovit oglaševalski prostor?

S plakatom se torej podjetje lahko predstavi širši množici. Tiskanje plakatov je zato še vedno storitev, katere se poslužuje veliko podjetij, saj z njimi širijo svojo prepoznavnost.

Kakovostno oblikovan in natisnjen plakat bo torej:

 • pritegnil pozornost
 • nudil zadosten prostor za informacije, ki jih želite poudariti
 • služil kot vaša prisotnost na različnih mestih
 • služil kot enostavna promocija podjetij
S kakovostno oblikovanim in natisnjenim plakatom boste pritegnili pozornost

Kakovostno tiskanje plakatov je pika na i primernemu oblikovanju

V poplavi različnih oglaševalskih plakatov, je recept za uspeh seveda izstopanje, torej oglas, ki bo drugačen.

Vsaka tiskovina, najsibo plakat, letak, promocijska nalepka … naj bo oblikovana tako, da bo odražala vašo blagovno znamko ter ponudila ključne informacije, ki jih želite izpostaviti. Hkrati je zelo pomembno, da vključite kakšno zanimivo fotografijo, tiskovino ovijete v primerne barve in dodate tudi kakšen klic k akciji.

Nenazadnje pa ima ključno vlogo pri tem, ali bo vaš plakat pustil dober vtis, tudi kakovosten tisk.

Da bo vaš plakat (ali druga tiskovina) res estetsko privlačen, se je nujno držati nekih oblikovalskih načel. Povedano drugače – bolj kot bo plakat vizualno privlačen, širšo množico ljudi bo pritegnil.

Nekaj smernic za oblikovanje plakata

 • Pretok informacij na plakatu naj bo jasen od začetka do konca
 • V kolikor na plakat vključite besedilo, naj bo to kratko, pisava pa čitljiva
 • Slike naj bodo močne in vzbujajo pozornost
 • Zasnovan naj bo tako, da mimoidoče spodbudi, da si poiščejo še dodatne informacije
 • Plakat naj bo enostaven in občinstva ne obremenjuje z informacijami
 • Nujno je vključiti oziroma jasno navesti povezavo do ustreznega spletnega mesta
 • Naj predstavlja kratko in jasno sporočilo, naracija naj bo razumljiva in brez dodatnih pojasnil
 • Vidno izpostavite logotip podjetja
 • V kolikor s plakatom oglašujete nek dogodek, nujno navedite datum, lokacijo, čas in kotizacijo/vstopnino

Če nimate svojega oblikovalca, je morda smiselno, da za tiskanje plakatov izberete ponudnika, ki ponuja storitve s področja grafičnega oblikovanja in potem tudi tiskanje plakatov.

Ko boste združili dodelano idejo vašega plakata s kakovostnim tiskom, bo rezultat res pritegnil mimoidoče.

Kakšne vrste tiska za tiskanje plakatov poznamo?

Pri tiskanju katerih koli tiskovin je izbira vrste primernega tiska zelo pomembna.

Možna sta:

 • Offset tisk

To vrsto tiska se priporoča pri naročilih večje serije tiskovin. Offset tisk se pogosto uporablja v poslovnem svetu (tiskanje plakatov, dopisov, vizitk, obrazcev, letakov, katalogov, koledarjev, prospektov, …), v gostinstvu (promocijski materiali), uporablja pa se ga tudi za tiskovine z varovanjem ter za tiskovine na samokopirnem papirju NCR.

Glavne prednosti offset tiska so:

 • visoka kakovost
 • visoka ločljivost (tudi pri najzahtevnejših tiskovinah)
 • velika hitrost tiskanja pri vseh formatih

Na kakšen način bo natisnjen vaš izdelek, če za tiskanje plakatov izberete offset tisk?

Želen motiv se tiska neposredno iz dveh valjev. Naloga prvega valja je, da z matrico prenese obarvani motiv na drugi valj, ki se imenuje offset valj. Ta pa potem motiv odtisne na podlogo. Ključna pri tem je uporaba ustreznih barv, ki so primerne za potrebe posameznega naročnika. Pomembna je tudi kombinacija vode in barve.

Zanimivo pri tem je, da so barve, ki se jih pri tem tisku uporablja, vodoodporne, zato lahko tiskar s pomočjo vode na kemično obdelanih matricah zelo natančno določi meje odtisa. To se odraža potem na jasnih linijah tiska in izjemno čistih motivih, kar je še posebej pomembno, če potrebujete tiskanje plakatov.

Pri tisku lahko izbirate tudi vrste papirja in možnost lakiranja za dodatno zaščito.

Izbirate lahko med offset in digitalnim tiskom
 • Digitalni tisk

Druga možnost, ki jo lahko izberete za tiskanje plakatov, pa je tako imenovani digitalni tisk, katerega se uporablja predvsem pri tiskanju majhnih ali srednjih naklad, saj je na ta način cena takšne vrste tiska ugodnejša. Zaradi skokovitega razvoja v zadnjih letih, je tovrsten tisk postal izjemno konkurenčen offset tisku.

Na kakšen način bo natisnjen vaš izdelek, če za tiskanje plakatov izberete digitalni tisk?

Pri tej varianti se izognete pripravi valjev in tako nekoliko zmanjšate stroške tiska, saj se motiv na podlago tiska direktno iz računalniške datoteke.

Nekaj let nazaj sta problem digitalnega tiska predstavljala dodelava tiskovin in ozek izbor materialov, ki so bili na voljo za takšno izvedbo tiska. Zaradi tega se tudi kakovost digitalnega tiska nekako ni mogla primerjati s klasičnim offset tiskom. Posledično je digitalni tisk v praksi potreboval nekaj časa, da se uveljavi, saj so se naročniki raje odločali za preverjeno, klasično metodo tiska.

Kako pa je z digitalnim tiskom danes?

Vsled vsesplošnega digitalnega razvoja, se je tudi tehnika dodelave digitalnega tiska razvila do te mere, da njena primernost in kakovost nista več pod vprašanjem.

Digitalna oblika tiskanja je tako postala čisto primerna metoda tiska, saj sodobni vrhunski digitalni tiskarski stroji zagotavljajo kakovostno, hitro, enostavno ter, navsezadnje, cenovno ugodno tiskanje.

Kot eno izmed prednosti digitalnega tiska lahko izpostavimo možnost tiska manjših naklad v okviru ugodnega cenovnega razpona.

Torej – nižja cena ni nujno pogojena z večjim številom naročila, ki gre v tisk.

Za digitalni tisk se torej lahko odločimo, ko potrebujemo:

 • tiskanje plakatov
 • tiskanje vizitk
 • tiskanje letakov
 • tiskanje vabil, revij …

Kaj pa, če potrebujete tiskanje plakatov velikih dimezij?

Tudi za tisk večjih formatov je možna izdelava kakovostnega izdelka, saj je na voljo širok nabor materialov. Tovrsten tisk je dobra rešitev, ko potrebujete tiskanje plakatov, ki jih boste uporabili za oglaševanje na javnih prostorih, ali pa za plakate, ki bodo popestrili vaše notranje prostore. Zaradi posebnih materialov in dobre kakovosti bodo ti plakati primerni tako za zunanjo kot tudi notranjo uporabo.

Za tisk večjih formatov je na voljo širok nabor materialov

In katera vrsta tiska je najprimernejša za tiskanje plakatov?

Preden boste svoje plakate dali v tisk, se boste seveda vprašali, kateri tisk je za vas ustreznejši – offset ali digitalni.

Če povzamemo iz vsega zgoraj naštetega, je smiselno, da se v primeru večje količine tiskovin odločite za offset tisk. V tem primeru bo to za vas cenovno ugodnejša možnost.

V kolikor pa želite zgolj par izvodov vaših plakatov, pa se bolj priporoča uporaba digitalnega tiska, saj za to vrsto tiska ni potrebna neka posebna priprava ter tudi izvedba je potem hitrejša. Ne gre pa tudi zanemariti dejstva, da je digitalni tisk izjemno prilagodljiv ter vam tako ponuja več kreativnih možnosti, s pomočjo katerih lahko morda dosežete boljše marketinške učinke.

Glavne prednosti digitalnega tiska so torej:

 • nizki stroški priprave na tisk
 • najbolj optimalna izbira za tisk manjših količin
 • črnilo pri črno-belem tisku je cenejše
 • podatki na izvodih (ime, priimek, koda …) so lahko variabilni
 • odlična kakovost

Glavne prednosti offset možnosti tiska pa so:

 • tisk je cenejši pri večjih nakladah, saj se cena na izvod niža glede na količino
 • tiskanje je možno na različne vrste papirja, končne obdelave so po željah
 • možnost barv s posebnim izgledom (panteonske in kovinske)
 • zagotovljena najvišja kakovost in natančnost tiska
Za tisk večjih količin se priporoča offset tisk, pri manjših naročilih pa digitalni tisk

V podjetju Partner graf zelena tiskarna d. o. o.  vam nudijo izdelavo vsega reklamnega materiala, ki ga potrebujete za izstopajočo predstavitev vašega podjetja. Če vas o njihovi ponudbi zanima več, jim sledite tudi na Facebook strani.

Lahko pa se na njih obrnete preko kontaktnega obrazca na njihovi spletni strani in z veseljem se bodo odzvali na vaše povpraševanje, da skupaj najdete kreativno in kakovostno rešitev ter s svojimi tiskovinami izskočite iz povprečja.

 

 

 

 

Rate this post

Avtor prispevka:

219   Posts

Vsi prispevki