toplotna črpalka

Toplotna črpalka: Najbolj učinkovito ogrevanje prostorov

V svetu nenehnih okoljskih izzivov, iskanja trajnostnih rešitev in enormnih podražitev, je toplotna črpalka postala izjemno pomemben element za ogrevanje objektov. S svojo izjemno energetsko učinkovitostjo, nizkimi stroški in okolju prijaznim sistemom je namreč toplotna črpalka za ogrevanje hiše postala najboljša izbira med ogrevalnimi sistemi.

V nadaljevanju članka vam bomo podrobneje predstavili, kakšne vrste toplotnih črpalk so na voljo, kako delujejo ter zakaj predstavljajo najboljšo izbiro za ogrevanje prostorov.

Zakaj je toplotna črpalka v samem vrhu ogrevalnih sistemov?

Kot že zgoraj omenjeno, se je toplotna črpalka v zadnjem času povzpela v sam vrh med ogrevalnimi sistemi. Zakaj pa je temu tako, katere so torej njene glavne prednosti?

Toplotna črpalka je izredno priljubljena predvsem zaradi tega, ker omogoča nizke stroške ogrevanja. Sistem toplotne črpalke je namreč dodelan tako kakovostno, da je med delovanjem varčen in učinkovito izrablja toplotne vire. Posledično pa to pomeni, da toplotne črpalke proizvedejo več toplote, kot pa je porabijo. Tako da so objekti pravzaprav stalno ogrevani in pozimi tudi ohlajeni, stroški pa so čedalje nižji.

Ogrevanje je poleg tega tudi izredno enostavno. Toplotno črpalko namreč opravljate zgolj s pritiskom na gumb, ali tiste najsodobnejše celo z aplikacijo. Valovi ogrevanja pa so enakomerni, kar pomeni, da se temperatura v vaših prostorih ne spreminja.

Pomembna lastnost toplotnih črpalk pa je tudi ta, da so v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi okolju prijazne in ne onesnažujejo zraka. V primerjavi s fosilnimi gorivi, kurilnim oljem ali kurjavo na drva se to šteje kot velika prednost. Zaradi kakovostne izdelave pa so hkrati še trajnostne in vzdržljive, tako da predstavljajo dolgoletno investicijo, ki se vsekakor izplača.

Toplotna črpalka

Kakšno toplotno črpalko izbrati?

Ker pa je tudi pri toplotnih črpalkah vrsta različnih modelov in tudi sistemov, se zdaj verjetno sprašujete, kakšno toplotno črpalko torej sploh izbrati. Je bolje izbrati sistem voda/voda, zrak/voda ali zemlja/voda ali pa je morda najboljša opcija zemeljska sonda oziroma vgradna toplotna črpalka? Kateri toplotni vir je najbolj učinkovit?

Tukaj je težko podati točen odgovor, saj se objekti med seboj razlikujejo in posledično potrebujejo tudi drugačen tip ogrevanja. Prav tako nekateri objekti nimajo dovolj prostora za velike toplotne črpalke, spet drugi pa imajo na voljo celo klet in možnost vgradnje sistema v zemljo. Ravno zaradi tega je pomembno, da se vsaka toplotna črpalka popolnoma prilagodi posamezniku oziroma objektu, kjer bo vzpostavljena.

Sistem voda/voda

V grobem pa velja, da je toplotna črpalka po sistemu voda/voda možna samo v objektih, kjer je na voljo zadostna količina podtalne vode. Pa tudi velik prostor za ogrevalni sistem oziroma klet.

Ta toplotna črpalka je namreč večja in močnejša, za delovanje pa potrebuje ustrezne pogoje – črpalni vrtini ter optimalno temperaturo in količino vode. Pred vgradnjo tovrstne toplotne črpalke je prav tako potrebno pridobiti vodno dovoljenje, ki vam dovoli, da izkoriščate podtalnico. Če je voda na vašem območju nekoliko bolj onesnažena, pa morate poskrbeti še za ustrezno čiščenje vode oziroma predizmenjevalnik. V kolikor ti pogoji niso izpolnjeni, izvedba tovrstnega ogrevalnega sistema ni smiselna oziroma sploh ni mogoča.

Sistem zemlja/voda

Podobno velja tudi za toplotno črpalko po sistemu zemlja/voda. Tudi ta toplotna črpalka potrebuje več prostora, saj se njene cevi, kot že samo ime pove, namestijo v zemljo. Je pa za razliko od zgoraj omenjene toplotne črpalke ta boljša v tem, da izkorišča tako toploto zemlje kot tudi sončno toploto. Primerna je predvsem za ogrevalne sisteme z nižjimi temperaturami ter stensko in talno ogrevanje.

Toplotna črpalka

 

Sistem zrak/voda

Najbolj prijazne pogoje namestitve pa ima toplotna črpalka s sistemom zrak/voda. Vgradnja te je namreč mogoča praktično vsepovsod, tudi tam, kjer ni podtalne vode ali posebnih toplotnih virov. V tem primeru namreč kot toplotni vir deluje zrak, ki na podlagi zunanje temperature ogreva notranje prostore. Ta sistem je sicer nekoliko manj učinkovit od zgornjih dveh in primeren za manjše objekte ali talno ogrevanje. Še vedno pa je izredno kakovosten in omogoča neverjetne prihranke pri ogrevanju prostorov.

Da pa boste izbrali najboljšo možno opcijo ogrevanja za vas, pa je najbolje, da se obrnete na strokovnjake podjetja Termoting. Njihovi zaposleni namreč niso zgolj izvajalci in montažerji toplotnih črpalk, ampak se vsakemu ogrevalnemu sistemu posebej posvetijo. Objekt si podrobno ogledajo in svetujejo, kakšna toplotna črpalka bi bila najbolj primerna. Nato pa ponujajo tudi izdelavo ponudbe ter strokovno in kvalitetno montažo in vzdrževanje.

Kaj torej še čakate? Še pred zimo poskrbite za novo toplotno črpalko in najbolj učinkovito ogrevanje prostorov!

4/5 - (1 vote)

Avtor prispevka:

241   Posts

Vsi prispevki