ultrazvok trebuha ljubljana

Ultrazvok trebuha – Ljubljana je odlična izbira

Naše zdravje je še kako pomembno, saj si (upam si trditi) vsi želimo dolgo, hkrati pa kakovostno živeti. Ultrazvočni pregled trebuha je eden izmed pregledov, ki je povsem neboleč, je pa pomemben, saj lahko pokaže marsikatero spremembo naših notranjih organov. Pravočasno zaznane spremembe pomenijo, da lahko (če gre za nevarne spremembe) hitro ukrepamo in tako pacientu omogočimo dolgo in kakovostno življenje.

Kdaj na ultrazvok trebuha (Ljubljana ima več ponudnikov te storitve)

Na ultrazvok trebuha (Ljubljana ponuja odlične storitve) vas lahko napoti osebni zdravnik, torej dobite napotnico in lahko pregled opravite povsem brezplačno, lahko pa se odločite za samoplačniški pregled. Samoplačniški pregledi se od ambulante do ambulante razlikujejo, zato dobro preverite in primerjajte cene vse ponudnikov in izberite najugodnejšo opcijo zase.

Ultrazvok trebuha je nujen, če se dlje časa slabo počutite in imate občasne bolečine v trebuhu, hujšate ali pa vas napenja v trebuhu, vas srbi koža ali pa imate rumene beločnice in/ali kožo. Prav tako se morate na pregled naročiti, če imate krče v trebuhu, v urinu opazite kri (to ne velja za čas, ko imajo ženske mesečno perilo), tudi kri v blatu je lahko znak bolezni. Različne težave lahko nakazuje tudi pekoč občutek ob uriniranju, zaprtost in pogosti odhodi na blato, bolečine v hrbtu, občutek utripanja v trebuhu in visok krvni tlak.

Ultrazvok trebuha (Ljubljana je odlična izbira) je povsem varna storitev, ki ne predstavlja kakšnega tveganja za pacienta, zato se ga lahko opravlja večkrat zapored, kar pomeni, da lahko specialist redno spremlja stanje pacienta.

Kaj se opazuje pri ultrazvoku trebuha

Ultrazvok trebuha (Ljubljana je le eno izmed mest v Sloveniji, ki ima ponudnike te storitve) pokaže jetra, žolčnik in žolčne vode, trebušno slinavko (pankreas), vranico , nadledvični žlezi in ledvici, aorto in večje žile, povečane bezgavke in zadebeljeno želodčno ali črevesno steno ter prosto tekočino in tekočinske kolekcije. Vidimo lahko tudi razširjena sečevoda. Pri moških se lahko poleg naštetega pregleda tudi sečni mehur, prostato in seminalni vezikuli, pri ženskah pa prav tako sečni mehur, dodatno pa še rodila (maternico in jajčnike). Preiskava poteka pri obeh spolih enako, torej pacient se uleže na hrbet (občasno na bok), na trebuh se mu da topel gel za ultrazvok, ki omogoči boljši stik sonde s kožo in to je to. Včasih se preiskava izvede tudi stoje, odvisno od primera in namena preiskave ter od ostalih specifik pacienta.

ultrazvok trebuha ljubljana
Ultrazvok trebuha Ljubljana je vedno odlična izbira.

Pred pregledom

Posebne priprave pred pregledom niso potrebne, se je pa potrebno držati nekaj navodil. Ultrazvok trebuha zahteva, da ste vsaj šest ur pred preiskavo tešči, v zadnji uri preden pridete na preiskavo pa morate popiti pol litra vode, ki jo nujno zadržite v trebuhu (le v nekaterih primerih se preiskava opravi po izpraznitvi sečnega mehurja). Na dogovorjen termin prinesite vse dosedanje preiskave tovrstne narave (torej ultrazvok trebuha).

Kaj se lahko odkrije na ultrazvoku trebuha

Ultrazvok trebuha lahko odkrije kar nekaj bolj ali manj nevarnih bolezni oz. sprememb na vaših notranjih organih. Tako lahko s pomočjo ultrazvoka trebuha opazimo in ocenimo velikost žolčnih kamnov ali pa se pokažejo spremembe v trebušni slinavki, ki lahko vodijo do vnetja trebušne slinavke. Opazne se vse spremembe v trebušni votlini. Opazujemo lahko tudi aorto, največjo trebušno arterijo in ugotovimo, ali pacientu grozi anevrizma aorte. Ultrazvok trebuha nam prikaže tudi morebitno prosto tekočino v trebušni votlini ali pa vnetje slepiča. Pri moških lahko ultrazvok pokaže povečano prostato, pri ženskah pa miome maternice (nenevarni tumorji maternice) in ciste jajčnikov, ki so lahko nevarne ali pa ne. Z ultrazvokom trebuha lahko opazimo tudi druge spremembe in nevarnosti, npr. povečane bezgavke, polipe na steni sečnega mehurja, spremembe v nadledvičnih žlezah, povečano vranico, polipe na steni žolčnika, cirozo ali steatozo jeter in še bi lahko naštevali. Specialist radiologije vam bo znal še najbolje razložiti vse spremembe, ki jih bo opazil v vaši trebušni votlini, zato ga le obiščite, če imate katerega od zgoraj omenjenih znakov.

Ultrazvok trebuha (Ljubljana) je povsem neboleča metoda, s katero lahko odkrijemo marsikatero spremembo v trebušni votlini, pa naj gre za nevarne ali pa nenevarne spremembe. Pomembno je, da se, v primeru, da opazite kakšne nenavadne znake, ki so opisani zgoraj, čim prej naročite na pregled, da boste lahko pravočasno začeli z zdravljenjem, če se izkaže, da gre za kakšno nevarno spremembo kakšnega organa.

Rate this post

Avtor prispevka:

242   Posts

Vsi prispevki