ureditev vrta

7 nasvetov za profesionalno ureditev vrta!

Imeti svoj vrt je magična beseda, ki lepo zveni. Ureditev vrta pa vsekakor ni enostavna. Če imamo čas in prostor, si to željo lahko uresničimo. Vsak začetek je težak. Najboljši je posvet s člani družine ali ljudmi, s katerimi boste vrt urejali. Za lažji začetek pa morda nekaj nasvetov. Sama sem vrtičkarica že nekaj let. Vrt urejam s pomočjo staršev. Zame je to bolj hobi in sem navdušena nad vsakim pridelkom. Zelo veliko preizkušam. Berem, se posvetujem in poizkusim. Če uspem, sem vesela, če ne, poskusim kaj drugega. S tem bogatim svoje znanje in zdravje. Tu je mojih sedem nasvetov za ureditev vrta.

profesionalno-ureditev-vrta

  1. Kaj sploh hočem? Naj bo moj vrt prostor za rekreacijo in zabavo. Ali bi raje pridelala ogromno zelenjave. Ali pa bi se preprosto rada samo spočila v naravi. Slednje počnem jaz. Z možem sva sama in ne potrebujeva ogromnih količin zelenjave. Moj naporni delovnik pa kar kliče po sprostitvi v naravi.
  2. Kako urediti vrt? Najbolje je narediti načrt. Kaj bo na vrtu in koliko. Sadna drevesa, povrtnine, travnata površina, grmičevje, cvetlice, dodatki. Pri nas je bil načrt že narejen, medtem, ko smo gradili hišo. Z leti se je podoba vrta spreminjala v skladu s potrebami. Trenutno je pravi raj na zemlji. Vsaj zame.
  3. Izobraževanje. Kot vsako delo, potrebuje tudi vrtnarjenje ali urejanje okolice ustrezno znanje. V skladu z narejenim načrtom poiščemo ustrezne informacije o rastlinah, ki uspevajo v našem okolju.
  4. Natančna izdelava načrta. Pravilna priprava in organizacija sta temelja za uspeh. To potrebujemo tudi za ureditev vrta. Kajti kasneje se nam lahko korenito zalomi. In bo namesto rajskega vrta nastala džungla ali puščava.
  5. Temeljita priprava tal. Če želimo ustvariti svoj mali raj na zemlji, je potrebno tla ustrezno pripraviti. Napeljati dobro zemljo. Jo ustrezno pognojiti in pravilno prezračiti. Prav tako pa vrt ograditi, da naše rastline ne bodo v napoto sosedom. Ali pa se razrasle v divjino izven naše parcele.
  6. Urejanje in zasaditev posameznih delov vrta. Če smo se natančno držali prvih petih nasvetov, bo šel šesti kot po maslu. Moj oče je večino vrta oblikoval sam. Zasadil je nekaj sadnih dreves,nekaj grmovnic, jagodičevja in lepo trato. Mami je oblikovala krasen rožni nasad in na jugu parcele smo skupaj uredili zelenjavni vrt s toplo gredo.
  7. Vrt je lahko namenjen tudi druženju. Nanj postavimo lepo vrtno pohištvo. Lahko tudi igrala za najmlajše. Pri nas imamo verando, ki je v sklopu hiše in za hišo vrt. Ko sta bila moj sin in nečak še majhna, jima je oče postavil gugalnico. Danes sta že odrasla in konstrukcija gugalnice služi drugemu namenu.

profesionalno-ureditev-vrta-2

In ko naš vrt postane uporaben, ga samo lepo vzdržujemo. Sčasoma malo spreminjamo. Vsaj glede na letni čas. Vendar verjamem, da se bodo nove ideja rojevale iz časa v čas. Z ljubeznijo do njega in narave nas bo v prihodnosti bogato nagradil. Mi pa se bomo v njem sproščali, zabavali, učili in še in še. Saj je ureditev vrta trajen proces, ki se nikoli ne zaključi, nas pa bogati.

Kullanisli ara yüzü ile avcilar escort kadinlarin bu sitede..

Rate this post

Avtor prispevka:

241   Posts

Vsi prispevki