Kaj je sončna elektrarna in kako lahko z njo zaslužite?

Kaj je sončna elektrarna, še danes ni vsem ljudem jasno in se pogosto sprašujejo o tem, ali naj se spustijo v tako investicijo ali ne? Sončne elektrarne so različne in z nekaterimi lahko veliko prihranite, tudi zaslužite, z nekaterimi pa ne. V tem članku vam bomo pojasnili, kaj je sončna elektrarna in komu se jo splača ter na kakšen način zgraditi. Če ste na območju, kjer je veliko sonca, potem se zagotovo sončna elektrarna splača, še posebej, če je priklopljena na javni električni sistem in lahko dobite nepovratno državno subvencijo.

Kaj je sončna elektrarna in kaj jo sestavlja?

Sončna elektrarna je fotonapetostni sistem sestavljen iz dveh delov. Osnova so sončne celice, ki sprejemajo sončno svetlobo od sonca in jo s pomočjo fotovoltaike spremenijo v enosmerno električno energijo nizke napetosti. To se zgodi tako, da se elektroni v sončnih celicah začnejo gibati, pri tem pa ustvarjajo električno energijo. Sončne celice so povezane med seboj v module v katerih je 36 ali 72 celic. Kaj je sončna elektrarna in koliko modulov je potrebno za eno sončno elektrarno pa je odvisno od tega, kakšno moč bo imela sončna elektrarna, njena moč pa je odvisna od tega, kakšni električni porabniki so in koliko jih je v stavbi.

Kaj je sončna elektrarna kot celota? To pomeni, da ima še drugi del, katerega sestavljajo kabli, po katerih potuje enosmerna nizkonapetostna elektrika do razsmernika. Razmernik je naprava, ki pretvarja nizko električno napetost v visoko, pri nas 220 V, katero največkrat uporabljajo skoraj vse električne naprave, ki jih poznamo v gospodinjstvu in industriji. Iz razsmernika se potem po vsej stavbi napeljejo kabli, ki so namenjeni lučem torej razsvetljavi in priključkom, vtičnicam.

Kaj je sončna elektrarna in katera se splača?

Torej kaj je sončna elektrarna in katere vrste obstajajo? Poznamo avtonomne samostojne sončne elektrarne, ki se največkrat uporabljajo tam, kjer ni možnega nobenega drugega električnega vira. Te elektrarne se za zaslužek ne splačajo, saj niso priklopljene v javni električni sistem. So pa dejansko vir brezplačne električne energije, ki jo je poleti zagotovo dovolj, pozimi in jeseni pa je vprašanje, v katerem delu države živite. Sončna elektrarna deluje tudi v oblačnem vremenu, megli in ko so kratki dnevni, vendar z zmanjšano močjo.

Najbolj se vsekakor splačajo elektrarne, ki so povezane v sistem, tako da lahko poleti, ko je veliko sonca in se proizvede višek električne energije, se elektriko pošlje v sistem, ki jo shrani za čase, ko je problem, da ni veliko sonca in je moč elektrarne zmanjšana tudi na eno četrtino. Takrat dejansko prodajate električno energijo in služite. Ko jo porabljate, se od tega, kar ste poslali viška elektrike v omrežje odšteva in na koncu pride poračun. Če ste poslali v omrežje več električne energije, kot ste jo porabili, potem ste imeli dobiček, v nasprotnem boste doplačali sistemsko elektriko.

sončna elektrarna

Kaj je sončna elektrarna in kako se povrne investicija?

Če živite na področju, kjer je veliko sonca, to pa so Primorska, gorati deli države posebej Radovljica in Nova Gorica, ki sta najbolj sončni mesti v Sloveniji s preko 300 senčnih dni, tudi Prekmurje, boste imeli ves čas elektriko. Ostali predeli imajo povprečne sončne dni, najmanj pa jih imajo na Ljubljanskem barju ter kotline in naselja v grapah in pod gorami.

Koliko boste proizvedli elektrike je odvisno tudi od tega, kako velika je elektrarna, kako je nagnjena streha in kam je usmerjena, katere vrste celic uporablja in od zunanjih temperatur.

Proizvajalci dajejo garancijo na sončene elektrarne najmanj 25 let, je pa njihova povprečna življenjska doba okoli 40 let. Če je elektrarna priklopljena v sistem, lahko dobite državno subvencijo in investicija se povrne v treh do petih letih, potem pa imate dobiček. Priporočamo pa, da nabavite monokristalne silicijeve sončne celice, ki imajo kar 18 % izkoristek. Zdaj, ko veste, kaj je sončna elektrarna in kako lahko privarčujete ter zaslužite je čas, da se posvetujete še s strokovnjakom za vaš specifičen primer.
Ödeme elden taksim escort kizlari bu web sayfasinda.

Rate this post

Avtor prispevka:

230   Posts

Vsi prispevki