fasade

Fasade polepšajo vsako hišo

Fasada predstavlja zunanjo podobo hiše oz. stavbe. Odločitev o tem, kakšno fasado izbrati, za uporabnike pogosto predstavlja stresno in težko odločitev. Finančni vložek nove fasade ni nezanemarljiv, zato si zagotovo vedno želimo od vložka dobiti kar največ, predvsem pa želimo fasado, ki bo pročelje hiše lepšala več let in ne le eno. Številne rešitve za zunanjo podobo vaše hiše ponuja spletna stran http://mojfasader.si/.

Fasada predstavlja enega najpomembnejših elementov vsake zgradbe – poleg estetske komponente, je fasada tista, ki zgradbi zagotavlja prvi stik zgradbe z zunanjimi vplivi kot so veter, sonce, sneg, dež in podobno.

Fasada ščitijo pred zunanjimi vremenskimi vplivi, sočasno pa je pomembna tudi njihova vloga pri zmanjšanju porabe energije, zmanjšanju stroškov vzdrževanja ter zagotavljanju udobja uporabnikov. Vse to so lastnosti, ki jih mora zagotoviti ustrezno in skrbno izbrana fasada.

Energetska učinkovitost vaše hiše je odvisna tudi od ustrezno izdelane fasade. Da bi energetsko učinkovitost povečali, je potrebno skrbno izbrati izolativne materiale, pri tem pa upoštevati tudi karakteristike vaše hiše. Da bi bila energetska učinkovitost vaše hiše najbolj optimalna, je najbolje, da v njeno načrtovanje vključite strokovnjake. V zadnjem času je smiselno izbirati termo-izolacijske fasade, ki so med drugim podprte s sredstvi Eko sklada.

Poleg načrta priprave energetsko učinkovite fasade, strokovnjaki običajno pripravijo tudi projekcije njenega videza na vaši hiši – odločitev o tem, katero fasado izbrati je tako lažja, saj na sliki vidite predvideno končno podobo vaše urejene hiše.

zgradbe in fasade

Zakaj namestiti fasado?

5 razlogov za namestitev fasade:

  1. Večja tržna vrednost zgradbe: kupci zagotovo cenijo energetsko učinkovito ter novo urejeno fasado.
  2. Večja energetska učinkovitost: stara, poškodovana fasada vpliva na večje izgube toplote pozimi in manjšo učinkovitost ohranjanja nižje temperature znotraj zgradbe poleti.
  3. Manjši stroški vzdrževanja: ustrezno vzdrževanje podaljša življenjsko dobo ter prepreči nadaljnje poškodbe in težave povezane s fasado.
  4. Zmanjša vlago v zgradbi,
  5. Poveča estetsko vlogo zgradbe znotraj okolja v katerem se nahaja.

Kako izbrati fasado za moj dom?

Fasada poda vsaki zgradbi prvo informacijo o zgradbi, ki je pred nami, zato je pomembno, da si vzamemo čas preden jo izberemo. Pogosto se zgodi, da najmanjšim podrobnostim namenimo veliko podrobnosti – izbira in namestitev pohištva, obarvanost sten, izbira oken in keramike so pogosto stvari katerim namenimo največ časa, o fasadi pa, kljub temu, da bo to prva stvar, ki jo bomo ob prihodu domov najprej zagledali, razmišljamo šele kasneje.

Podobno kot pravimo, le »enkrat imaš možnost narediti dober prvi vtis«, torej velja tudi za dobro izbrane fasade.

 

Na kaj biti pozoren pri izbiri?fasado-za-moj-dom

Pri izbiri nove fasade bodite pozorni na:

  1. Materiale: material poda obiskovalcem pomembno informacijo o vašem osebnem stilu. Če ste pristaš klasike, lahko za svojo fasado (ali del nje) izberete opeko. Opeko lahko dalje kombinirate s sodobnimi elementi ter odtenki barve, ki ustrezajo barvi opeke. Ljubitelji narave lahko dodate tudi naravne materiale kot sta les in kamen.
  2. Izbiro barve: predstavlja eno od odločitev, ki je za večino uporabnikov med najbolj stresnimi, čeprav ob ustrezni izbire strokovne skupine danes to ni več najtežji del odločitve. Ekipa strokovnjakov oblikuje celo paleto rešitev barvne sheme vaše fasade in jih v računalniškem programu namesti na »vašo zgradbo«. Pri tem dobite natančen vpogled v izgled fasade ob zaključku del. Svojo odločitev nato osnujte na osnovi lastnega stila ter predvidenega finančnega vložka.
  3. Notranji dizajn: čeprav se morda zdi nepomembno, boste rdečo, povezano nit zgradbe dosegli le, če boste zunanjost zgradbe povezali z njeno notranjostjo. Izbira nove fasade naj bo tako povezana z izbiro tal, saj boste na ta način najlažje povezali barvne palete in materiale notranjosti in zunanjosti vaše zgradbe.
  4. Prodaja: če veste, da boste morda zgradbo v prihodnosti prodajali, poskrbite, da bo izbrana fasada dovolj nevtralna, da bo primerna tudi za potencialne kupce.
  5. Osvetlitev in umeščanje v okolje: s primerno izbiro osvetlitve in upoštevanju okolice, lahko izgled fasade še privzdignete. V okolici doma izberite rastline, ki zahtevajo malo vzdrževanja in so odporne (take so vse domorodne vrste), pri osvetlitvi pa poskrbite, da bo ta dodala občutek domačnosti.
Rate this post

Avtor prispevka:

178   Posts

Vsi prispevki