toplotne črpalke

Kako izbrati dobre toplotne črpalke za dom

Za ogrevanje stanovanja niso več tako zelo popularne peči na drva, vendar so zelo aktualne toplotne črpalke, katere ne potrebujejo nobenega zalogovnika goriva in zmanjšujejo emisije CO2 v zraku. Pa tudi ni potrebno pripravljati nobenega goriva in se jih zelo malo vzdržuje, uporaba pa je popolnoma enostavna. Najboljše so toplotne črpalke Dimpkex, saj jih dobite po ugodnih cenah. Za toplotne črpalke se je dobro odločiti zato, ker so stroški ogrevanja zelo nizki, ni potrebno veliko dela in ker ob njihovi uporabi dobite subvencijo od dvajset do petdeset procentov investicije. V nadaljevanju vam bomo malo bolj opisali njihovo delovanj in zakaj se jih splača zagotoviti.

toplotne črpalke

Kakšne vrste toplotne črpalke poznamo?

Na voljo imamo različne toplotne črpalke, katere se razlikujejo glede na toplotni vir. Na voljo imamo črpalke na zunanjo energijo zraka (zrak/voda), energija shranjevanja v podtalnici in zemlji, ter črpalka v povezavi zemlja/voda in voda/voda. Najbolj učinkovita je voda/voda, saj omogoča večjo energetsko učinkovitost ogrevalnega sistema. Če nimate na voljo podtalnice lahko razmislite o tem, da bi vgradili neasfaltirani zemeljski kolektor. Če ne veste kakšne toplotne črpalke so primerne za vaš objekt se je o tem najbolje pozanimati s kakšnim strokovnjakom, ki bo predlagal najboljšo rešitev. K vsakemu stanovanju ne more pasati isti način ogrevanja zaradi različnih dejavnikov, ki vplivajo na njihovo delovanje.

Kako delujejo toplotne črpalke na radiatorje?

Toplotne črpalke lahko ogrevajo radiatorje, vendar bo pri njim malo manjša energetska učinkovitost. Pri novih gradnjah so zato že vgrajena stenska, talna in stropna ogrevanja. Ko toplotna črpalka ogreje stanovanje, potem konstantno vzdržuje določeno temperaturo. Za ogrevanje z radiatorji in toplotno črpalko ne potrebujemo visokotemperaturne toplotne črpalke, še posebej, če imamo vgrajena nova okna ali vrata in imamo še bolj izoliran objekt. Zaradi tega lahko prostore ogrevamo na veliko nižjih temperaturah, kakor pa če bi imeli slaba okna. Visokotemperaturne toplotne črpalke se izbere le takrat, ko potrebujemo ogrevalne vode nad 70 stopinj Celzija.

toplotne-crpalke-na-radiatorje

Inverteska toplotna črpalka

Take toplotne črpalke so namenjene za povečevanje ali zmanjševanje potrebe po ogrevanju, zato se kompresor vklapljanja in izklaplja, da dobi določeno temperaturo. Take črpalke imajo poleg pozitivnih stvari tudi negativne. Najprej vam bomo našteli nekaj pozitivnih, in to si hitrejše prilagajanje temperature, potrebujemo manjši bojler in toplotne izmenjevalce, manjše dimenzije zunanjih enot, nižja cena in lažja prilagoditev delovanja. Negativne lastnosti pa so dovolj velik hrup zaradi kompresorja, ni primerna za moč velikosti, ampak na delno obremenitev, vsebuje veliko elektronskih komponentov in imajo krajšo življenjsko dobo. Zato, če želimo, da nam bodo služile vsaj nekaj časa, jih moramo redno pregledovati in vzdrževati. Mogoče se bomo celo presenetili in jih bomo imeli dlje kot smo pričakovali.

Če želimo, da bodo naše toplotne črpalke delovale tako kot morajo jih moramo pravilno izbrat glede na našo lokacijo in ostale dejavnike, ne smemo jih ponoči izklapljati, ne nastavljamo manjše energije ponoči, ne smemo pripirati ventilov ogrevalnih teles in jih ne zakrivamo z predmeti ali tkaninami, ne postavljamo velikih preprog na talna ogrevanja, upoštevamo maksimalne vrednosti temperature vode in ne prekinjamo ciklusiranja sanitarne vode. Zelo veliko je dejavnikov, ki lahko vplivajo na delovanje naše toplotne črpalke zato se je potrebno držati pravil, katera so bila dana ob nakupu od proizvajalca.

Za dodatna vprašanja se lahko vedno pozanimamo pri strokovnjakih, kateri lahko nudijo tudi servisiranja ali redne preglede, da se izognemo težavam in visokim vsotam denarja pri popravilih. Svojo toplotno črpalko si lahko zagotovite tore pri podjetju Dimpleks, zato si hitro oglejte njihovo spletno stran ali pa jih obiščite osebno in si oglejte kakšno njihovo črpalko, da si boste lažje predstavljali njihovo delovanje, velikost in tako naprej. Zagotovite si varen in ugoden nakup vaše toplotne črpalke, da vas bo grela tudi v najbolj mrzlih dneh.

Rate this post

Avtor prispevka:

197   Posts

Vsi prispevki