Cena zlata – je to varna naložba vašega denarja?

Gibanje cene zlata se dnevno lahko spremlja na borzi. Cena zlata se določa na svetovnem trgu glede na ponudbo in povpraševanje, medtem ko je gibanje cene zlata na dnevni ali tedenski ravni lahko zelo veliko, vendar dolgoročno gledano, cena zlata ves čas postopoma raste že zadnjih 5000 let, od kar se je človek odločil trgovati z zlatom in mu pripisal zelo veliko vrednost, ker je edina kovina na planetu, ki ne oksidira ali rjavi in se ne uniči.

Cena zlata lahko močno zraste in tudi pade, saj je gibanje cene zlata odvisna od povpraševanja, saj je zlato redka dobrina, ki je ni veliko in če pride do pomanjkanja zlata, cena zraste. Ko pa lastniki velikih količin zlata, kot so države, banke in podjetja prodajo zlato, se ga na trgu sproti več, takrat cena pade.

Kako se lotiti investiranja v zlato neglede na gibanje cene zlata?

Vsakega vlagatelja gibanje cene zlata lahko prestraši in zmede. Investiranje v zlato se splača dolgoročno, saj je zlato zelo varna naložba za prihodnost, ki nikoli ne bo izgubila svoje vrednosti neglede na to, za koliko cena zraste ali pade.

Gibanje cene zlata gor in do je čisto normalno, na to se mora vsak investitor navaditi in ne zganjati panike, ko cena pade. Takrat se samo počaka, ker bo cena zopet zagotovo zrastla, kot je že velikokrat.

Najbolje je, da se v prvem koraku odločite, koliko sredstev boste zavarovali z zlato naložbo. Potem se morate tega načrta dosledno tudi držati in ne odstopati od njega, neglede na razmere na trgu.

V drugem koraku določite časovnico, v kolikšnem času boste določeno količino sredstev investirali v zlato, neglede na gibanje cene zlata. Najbolje je, da vlagate v zlato mesečno ali štiri krat na leto v daljšem časovnem obdobju nekaj let.

Na ta način bo gibanje cene zlata imelo zelo majhen vpliv na vašo naložbo, ker bo enkrat malo cenejše, drugič bodo malo višje cene, v povprečju pa boste profitirali na dolgi rok, saj ima zlato konstantno a počasno rast vrednosti.

Kakšna je razlika med borzno ceno zlata in ceno na drobno?

Lahko bi rekli da se večina prometa z zlatom udejanji na londonski borzi zlata Loco London OTC (LBMA). Tam ceno določajo dva krat na dan s procesom London Fixing in sicer se trguje izključno s 400 unčnimi (12,44 kg) palicami, ki je enota za trgovanje z zlatimi palicami. Na tej ali drugih borzah lahko spremljate gibanje cene zlata.

Maloprodajna cena zlata na drobno pa pozna pribitek na borzno ceno zlata. Manjša, kot je palica ali ploščica, večji je pribitek k borzni ceni zlata.

Pri nas v zlatarnah in specializiranih prodajalnah zlata lahko kupite zlate palice in ploščice od 1 g do 1 kg, to pa je zlato, v katerega običajni vlagatelji investirajo, preverite le, da bo zlato dovolj čisto z oznako 1000 ali vsaj 999,9.

Cena-zlata-je-to-varna-nalozba-vasega-denarja

V kakšno zlato se splača investirati?

Najbolj se splača investirati v zlato, ko njegova cena pade in ga je dosti na trgu. Zadnje čase se je že pokazal trend, da se splača spet investirati v zlato. Letos avgusta je bila cena tako visoka, da se je splačalo malo počakati.

Ni dobro kupovati velikih in težkih zlatih palic, ker jih je res težko prodati. Najbolje je, kljub višjim cenam, kupiti manjše palice in ploščice, ki jih lahko v primeru, da potrebujete denar takoj, prodate in si rešite zagato. Prav zaradi tega se splača vlagati v zlato, ker je tako zelo likvidno in enako vredno po vsem svetu, da boste kjerkoli in kadarkoli zanj v prihodnosti dobili več, kot ste danes plačali, če gledamo dolgoročno.

Kratkoročno pa ste lahko na izgubi, če boste kupili zlato po višji ceni, pa bo potem cena padla in ga boste iz strahu prodali, kar je najpogostejša napaka investitorjev v zlato. Zato se kupuje na dolgi rok neglede na gibanje cene zlata.

 

Rate this post

Avtor prispevka:

178   Posts

Vsi prispevki