gorsko kolesarstvo

Gorsko kolesarstvo v Sloveniji čedalje bolj priljubljeno

Slovenija je dežela, bogata s hribi in gorami in navdušenimi športniki, ki radi okušajo lepote narave in meje adrenalina. Zato ni čudno, da smo priča trendu naraščanja priljubljenosti gorskega kolesarstva iz leta v leto. Kateri pa so glavni razlogi, da je gorsko kolesarstvo v Sloveniji tako zelo priljubljeno?

gorsko-kolesarstvo

Lepote narave in uživanje na svežem zraku

Pretežno sedentaren način življenja je marsikoga spodbudil, da prosti čas, namesto na kavču preživi aktivneje in tako naredi nekaj dobrega za svoje zdravje. Kolesarstvo, zlasti gorsko daje odlično priložnost, da v kratkem času preizkusimo meje svoje kondicije in tako spodbudimo aktivnejše delovanje kardio-vaskularnega sistema, kar predstavlja odlično preventivo pred razvojem različnih kroničnih bolezni. Če gibanju na svežem zraku dodamo še uživanje ob pogledu na čudovite lepote narave, naključnem srečevanju sramežljivih gozdnih prebivalcev, pa nam to prinese še duševni užitek in možnost odklopa od vsakdanjih skrbi, kar pa odlično vpliva na naše splošno počutje in psiho-fizično stanje.

Adrenalinski izzivi

Če lahko gibanje v naravi in na svežem zraku okusimo tudi skozi druge športe, pa ima gorsko kolesarjenje v sebi nekaj, kar ima le še redko kateri prostočasni šport – adrenalinske izzive na vsakem koraku. Spustiti se v dolino z visoko hitrostjo po ozki gozdni poti, na kateri te lahko na vsakem ovinku preseneti nov izziv, vsekakor ni mačji kašelj, je pa popoln recept za popoln odklop od vsakdanjih problemov. Gorsko kolesarstvo namreč zahteva prisotnost v trenutku, tukaj in zdaj, reševanje težav, ki jih srečaš na poti in preizkušanje meja in zmogljivosti lastnega telesa.

Vse bolj urejene poti za gorsko kolesarstvo

Da pa ima gorsko kolesarjenje v Sloveniji vse več navdušencev pa je zagotovo zaslužno tudi bolj sistematično urejanje gorskih kolesarskih poti in njihova promocija. Urejene gorske kolesarske poti, ki vam nudijo dovoljšno mero adrenalina in uživanje ob pogledu na različne naravne znamenitosti, najdete skoraj po vsej Sloveniji, največ pa na Gorenjskem in severni Primorski. Naj izpostavimo le nekaj najbolj privlačnih, katerim je skupna pestrost različnih poti v kombinaciji z ogledom številnih naravnih in tudi kulturnih znamenitosti.

gorsko-kolesarstvo-2

  • Bovec

 Bovec nudi izjemno veliko priložnosti za gosko kolesarjenje, saj ima skupno urejenih kar 395 km različnih prog z različnimi težavnostmi, ki so primerne tako za rekreativce kot tudi za profesionalne kolesarje, ki se lahko po naporni tudi ohladijo v čudoviti reki Soči.

  • Kranjska Gora

Kranjska Gora ponuja številne proge za izkušanje gorskega kolesarstva tako za mlade družine kot tudi za profesionalne kolesarje. Še večjo dozo adrenalina pa lahko izkusite v kolesarskem parku, kjer lahko izkusite spuste skozi različne ovire ali pa se preizkusite v prostem slogu.

  • Kobarid

Dolina Soče zagotovo velja za eno najbolj raznovrstnih in najbolj slikovitih lokacij za gorsko kolesarjenje, ki nudi kar 2200 km prog za gorsko kolesarjenje. Višji predeli so rezervirani za adrenalina željne kolesarje, nižji pa so priporočljivi za družine in začetnike.

  • Koroška

Morda malo manj znana, a zato nič manj privlačna za gorsko kolesarjenje je tudi Koroška, ki vam na skupno več kot 1000 km prog nudi izjemno doživetje kolesarjenja med slikovitimi Alpami in razigrano reko Dravo.

Možnosti za gorsko kolesarstvo je nešteto, izgovorov zanj pa malo manj. Zato se zavihtite na kolo, zapnite čelado in odkolesarite novim doživetjem naproti.

Rate this post

Avtor prispevka:

167   Posts

Vsi prispevki