plavalni tečaj za otroke

6 razlogov zakaj izbrati plavalni tečaj za otroke

Plavalni tečaj za otroke organizira veliko plavalnih klubov in športnih organizacij. To je po mojem mnenju najboljša interesna dejavnost za otroke. Pa poglejmo zakaj?

  1. Socialni vidik Otrok se srečuje z vrstniki in somišljeniki. Vsem otrokom na tečaju je skupna ena točka. Veselje do plavanja in norenja po vodi. Ker imajo pri sebi le brisačo in na sebi kopalke, ni časa za druge dejavnosti. Ko otrok opazuje druge otroke, se z njimi enači in primerja. Določene vzorce tudi povzema. Uči se prilagajanja in vedenja v skupini.
  2. Gibanje Plavalni tečaj ni samo norenje po vodi. Otroci se razgibajo že ob bazenu, preden sploh pridejo do vode. Prebujanje in ogrevanje mišic je prvotnega pomena za preprečevanje nezgod. Med samim poučevanjem pa se naučijo tehnik plavanja, skakanja v vodo in reševanja problemov ob in v vodi. Istočasno pa razvijajo svojo gibljivost. Plavanje v vodi omogoča delo mišic brez posebnega napora.
  3. Izobraževalni vidik Tečaj plavanja je organizirana vadba za več otrok v in ob vodi. Zaradi njihove varnosti morajo obstajati pravila. Te postavljajo izkušeni vaditelji, ki jih prilagajajo glede na posamezno skupino in so popolnoma jasna. Otroci pa jih morajo spoštovati, ker so v nasprotnem primeru življenjsko ogroženi. Istočasno pa se dodatno izobražujejo na področju varnosti v in ob vodi. Prav tako pa tudi pomoči bližnjemu. Med počitkom pa jim pripravijo dodatne vsebine.
  4. Zdravstveni vidik Plavalni tečaj za otroke omogoča celo vrsto pozitivnih učinkov na zdravje. Astmatiki se ob in v vodi počutijo bistveno bolje. Razvoj tehnik plavanja pa jim omogoča tudi učenje pravilnih tehnik dihanja. Otroci s slabo držo, s pomočjo plavanja, le to izboljšujejo. Otroci s prekomerno telesno težo se v vodi veliko lažje gibljejo in tako porabljajo prekomerno vnesene kalorije. Istočasno pa maščobo pretvarjajo v mišično maso. Gibalno omejeni otroci se v vodi bistveno lažje gibljejo in s tem pridobivajo na boljši gibljivosti.
  5. Izkušeni vaditelji so glavni izvajalci plavalnih tečajev. To so strokovno pedagoško in telovadno izobražene osebe, ki imajo veselje do dela z ljudmi. Plavalni tečaj za otroke pa potrebuje le najboljše vaditelje. Vsi se namreč dobro zavedajo, da jim zaupamo naše otroke. Delo ob in v vodi pa zahteva še veliko mero zanesljivosti, saj je lahko že minimalna nepozornost ali nejasno navodilo vzrok grde nesreče. Istočasno pa naše otroke učijo še veliko drugih veščin. Otroke, ki se bojijo vode, pa na najlepši možen način soočijo z njo.
  6. Zabava Če se kje lepše zabava kot ob in v vodi. To najbolje vedo otroci. Če pa je pri tem poskrbljeno še za dodatne dejavnosti, je plavalni tečaj za otroke najboljša možna zabava. Med zabavo v vodi se dodatno sproščajo in porabljajo odvečno otroško energijo. Med počitkom ob vodi pa se zabavajo še na drugačne, mirnejše načine. Tako se sproščajo in istočasno krepijo svoje zdravje.

Ne poznam otroka, ki bi po plavalnem tečaju, ne bil mrtvo utrujen. Po dobri kvalitetni hrani naj gre v miru počivat. Bi tudi v izbrali plavalni tečaj za otroke in s tem poskrbeli za njihovo zdravje?

Rate this post

Avtor prispevka:

197   Posts

Vsi prispevki