kamini na drva

Ogrevajte se naravno s kamini na drva

Ob omembi besede kamini na drva večina starejši generacij pomisli na prijetne zimske večere, ko se je vsa družina vsedla pred kamin, naložila nekaj drv in si ob prijetni toploti privoščila miren družinski večer. Vse to lahko počnemo s kaminom na drva tudi danes, ko je tempo življenja presegel vse fizikalne zakone hitrosti. Morda so kamini na drva, ravno zaradi ponovnega rojevanja želje po medsebojnem zbliževanju, v zadnjem času vedno bolj priljubljeni. Seveda so danes te priročne ogrevalne naprave precej bolj dovršene in napredne. Glavno pa je, da tudi danes opravljajo enako funkcijo kot nekoč. V naše domove namreč prinašajo prijetno toplino – tisto, ki jo oddaja ogenj in tisto, ki nam zaigra v srcih, kadar se zberejo vsi naši najdražji.

Kamini na drva danes

Če so v preteklosti kamini na drva imeli glavno ogrevalno nalogo v domovih, pa danes nastopajo kot dopolnila ogrevalna enota in tudi kot dekoracijski element modernih hiš in počitniških koč. Zelo priljubljeni so v prostornih minimalističnih domovih, kjer velikemu, sicer praznemu prostoru vlivajo toplino in domačnost. Smernice na področju notranjega opremljanja namreč narekujejo modern dizajn s pridihom naravnih materialov. Tako tudi na tem področju notranji arhitekti sledijo trendu vračanja k našim koreninam. Lahko bi celo rekli, da se nostalgija vrača nazaj v naše domove.

Vgradni kamini na drva so odlična izbira za vse lastnike novogradenj, ki jim ni vseeno za okolje. Ta vrsta kamina je namreč prijazna do okolja, saj za ustvarjanje toplote ne uporablja virov, kot so fosilna goriva. Ravno zaradi tega so kamini na drva enostavni za čiščenje in vzdrževanje. Izbira kaminov na trgu je velika, med seboj pa se razlikujejo po načinu njihove vgradnje, velikosti in oblike kurišča. Pomembna lastnost, po kateri se kamini ločijo med seboj pa je tudi učinkovitost pri zadrževanju toplote. Na podlagi tega pa večina ljudi tudi izbere svoj kamin.

Ogrevajte-se-naravno-s-kamini-na-drva

Izberite pravi kamin na drva

Široka ponudba na trgu nam pogosto povzroča kar nekaj preglavic. Tako se lahko kaj hitro znajdemo v dilemi tudi pri izbiri prave naprave za ogrevanje našega doma. Večina kupcev tudi ni prepričana, katere lastnosti naj bi dober kamin na drva sploh združeval. Z upoštevanjem nekaterih nasvetov pri nakupu kamina, boste v svoj dom pripeljali najboljšega toplotnega pomočnika, ki bo vam in vašemu domu zvesto služil še dolga leta.

1. Za kaj boste uporabljali kamin: pred izgradnjo kamina se je potrebno vprašati, kateri bo glavni namen vaše nove ogrevalne enote. Kaj to pomeni? Nekateri se odločijo, da bodo s kaminom na drva ogrevali celotno hišo. V takem primeru je smiselno izbrati kamin z visokim izkoristvkom in akumulacijsko sposobnostjo. Prednost takega kamina je, da boste veliko prihranili na stroških ogrevanja. K dobri akumulaciji prispevajo kakovostni materiali iz gline in primesi. Pomembno je namreč, da izbrani materiali dobro zadržujejo toploto, kar omogoča dolgo in enakomerno ogrevanje prostorov.  Tudi po tem, ko je les v kurišču že pogorel. Kot najkakovostnejša izbira so se izkazale pečarske šamotne plošče in opeke. Lahko pa so kamini na drva uporabljeni le kot dodatna ogrevalna enota. V tem primeru lahko za obzidavo kamina uporabimo srednje težke sevalne plošče in opeke. Sevalne plošče namreč omogočajo počasnejše ogrevanje prostora.

2. Izberite ustrezno kaminsko kurišče: kaminsko kurišče pri kaminih na drva vpliva na samo hitrost ogrevanja in ohlajanja. Ima pa tudi pomembno funkcijo pri ohranjanju trajnosti kamina. S pravilno izbiro kaminskega kurišča, ki je lahko iz jekla ali litega železa, lahko kar precej podaljšamo njegovo življenjsko dobo. Jekleni vložki so veliko lažji in tudi prožnejši, vendar pa železo zagotavlja hitrejše ogrevanje. Pomembno pozornost pa morate nameniti tudi odločitvi o velikosti steklenih površin. To je namreč tisti del kamina, kjer se izgublja največ toplote. Veja kot bo steklena površina, slabši bo izkoristek ogrevanja.

kamini na drva 1

Prednosti, ki vam jih nudijo kamini na drva

Vaš dom bo s kaminom pridobil nek svoj poseben čar. To je tista čarobna moč, ki jo imajo le kamini na drva. Vendar pa to ni edina pozitivna lastnost, ki jo bo v vaš dom prinesel vaš novi ogrevalni prijatelj. Kar precej boste prihranili tudi pri ogrevanju, saj vam moderni in kakovostni kamini omogočajo odlične ogrevalne izkoristke. Primerni so tudi za vse tiste, ki se soočate s konstantnim pomanjkanjem časa. Njihovo čiščenje in vzdrževanje sta namreč popolnoma enostavna.

Poleg tega pa boste nekaj dobrega naredili tudi za naš planet, ki ga toplarne in plinarne že tako prekomerno obremenjujejo. Pri ogrevanju s kaminom na drva namreč ne uporabljate, za okolje in tudi za nas, škodljivih fosilnih goriv. Z uporabo drv boste prispevali k bolj čistemu okolju in se vrnili nazaj k naravi. Les je namreč obnovljiv vir energije. Poleg tega pa naj vam kot zanimivost povemo še to, da ima Slovenija nadpovprečen letni prirast lesa. Izkoristite to prednost.

Če so vas kamini na drva že prepričali in iščete tistega najboljšega, potem se odločite za Peči keramika d.o.o. V njihovi ponudbi boste lahko našli le najbolj vrhunske ogrevalne naprave vseh svetovno znanih proizvajalcev, kot so Kobok, Schmid in Spartherm. Prepričali vas bodo z estetskim dizajnom, vrhunskim delovanjem in garancijo na kakovost. Verjamemo, da si za vaš dom želite le najboljše, zato ga naj ogrevajo le vrhunski kamini na drva. Dovolite, da vam dokažejo, da so vredni tega naziva.

 

Rate this post

Avtor prispevka:

219   Posts

Vsi prispevki