Ustanovitev d.o.o.

Ustanovitev d.o.o. in s.p. podjetja – za katero se odločiti?

Ustanovitev podjetja je prelomnica na poslovni poti. Za ustanovitev d.o.o. ali s.p. se ljudje odločajo bolj, kot za druge oblike podjetij. Ker pa nimata enakih lastnosti,  se je treba odločiti za tisto vrsto, ki posamezniku najbolj ustreza. Tako d.o.o. kot s.p. se razlikujeta v pomembnih lastnostih, ki vplivajo na to, da se nekateri podjetniki raje odločijo za enega ali drugega. V nadaljevanju si preberite, kakšne so glavne razlike med obema vrstama podjetij.

Razlika med vrstama podjetij d.o.o. in s.p.

V Sloveniji obstaja več vrst podjetij, zagotovo pa sta med najbolj pogostima d.o.o. in s.p. D.o.o. je okrajšava za družbo z omejeno odgovornostjo,  s.p. pa pomeni samostojni podjetnik. Največja razlika med obema vrstama podjetij je ta, da s.p. odpre samostojna fizična oseba, ki potem v okviru ustanovljenega podjetja opravlja določeno dejavnost, pri d.o.o. pa gre za gospodarsko družbo, ki je pravna oseba in opravlja neko dejavnost.

vrstama-podjetij-d.o.o.

Pred ustanovitvijo podjetja

Obe vrsti podjetja lahko brezplačno registrirate na spletnem portalu Slovenska poslovna točka (SPOT), za katero potrebujete digitalno potrdilo. V primeru več ustanoviteljev je potreben obisk pri notarju. Preden opravite registracijo, kjer se odločate za ustanovitev d.o.o., s.p. ali drugo obliko podjetja, morate imeti pripravljenih nekaj podatkov. Najprej se morate odločiti za ime podjetja, potem pa še za datum vpisa, ki je lahko drugačen od datuma, ko registrirate podjetje. Pri podjetju, kjer je potreben osnovni kapital, ga morate na tej točki tudi vplačati. Potem pa morate podati še poslovni naslov, kjer bo sedež podjetja in naslov poslovnega prostora, če to dejavnost zahteva, na koncu pa izbrati še obliko dejavnosti, ki jo boste v vašem podjetju izvajali.

Začetni kapital za ustanovitev d.o.o. ali s.p. podjetja

Pri s.p. podjetju za ustanovitev ni potrebnega nobenega začetnega oz. osnovnega kapitala, za ustanovitev d.o.o. podjetja pa je potreben. Če se odločite, da želite ustanoviti d.o.o. podjetje, morate zagotoviti začetni kapital v višini najmanj 7.500 eur. Ta kapital lahko vplačate denarno, lahko pa ga vplačate s sredstvi ali kombinirano.

Osebna odgovornost

Pri podjetju s.p. osebna odgovornost pade na dotičnega podjetnika, za kar odgovarja z osebnim premoženjem. Pri d.o.o., pa osebna odgovornost ne pade na ustanovitelja, saj je za to poskrbel že z začetnim vloženim kapitalom in osebno odgovornost nosi družba oz. podjetje.

Dobiček in plača

Če se odločite za ustanovitev s.p. podjetja pomeni, da je dobiček, ki ga prejmete z opravljanjem dejavnosti, hkrati tudi vaša plača. Zato plače ne morete uveljaviti kot strošek in znaša toliko, kolikor je dobiček podjetja. S plačo oz. dobičkom podjetja je potrebno pokriti še socialne prispevke. Če pa se odločite za ustanovitev d.o.o. podjetja, pa je stvar drugačna. Vse plače za člane podjetja se priznajo kot stroški. Plače so zato fiksno določene in niso odvisne od dobička podjetja. Prav tako so socialni prispevki že vključeni v plačo in jih ni treba dodatno plačevati.

Obdavčitev dobička

Ustanovitev d.o.o. ali s.p. podjetja se ne razlikuje glede poslovanja, saj obe vrsti podjetja izdajata račune za prihodke in za odhodke račune pridobivata. Razlika pa nastane pri obdavčitvi. Pri manjših zneskih je s.p. bolj prijazen, saj se dobiček obdavči po dohodninski lestvici. Torej za manjši dobiček manj davka. Pri d.o.o. pa je obdavčitev fiksna in je zato bolj prijazna za podjetja, ki imajo večji letni dohodek.

Ali se odločiti za ustanovitev d.o.o. ali s.p. podjetja?

Tako d.o.o. kot s.p. imata prednosti in slabosti. Začetniki se navadno odločajo za s.p., saj za ustanovitev ni stroškov in za manjše dobičke so obdavčitve manjše. Je pa res, da tisti, ki bodo imeli več dobička in več lastnikov, je bolj primeren d.o.o. Čeprav bi lahko rekli, da je začetni kapital slabost, je obenem tudi prednost, saj se s tem rešite osebne odgovornosti. Obstaja pa tudi drugačen način pridobitve podjetja, če se ne želite odločiti za ustanovitev d.o.o. ali s.p. podjetja. Kupite namreč lahko že ustanovljeno podjetje, z vsemi potrebnimi dokumenti. Če se odločite za nakup podjetja, ki že obstaja, tako prihranite čas in v večini primerov tudi denar.

Rate this post

Avtor prispevka:

241   Posts

Vsi prispevki