Kamini na drva še vedno spadajo med ene najbolj priljubljenih načinov ogrevanja

Kamin na drva je najbolj naravna izbira ogrevanja pisana na kožo človekovemu genu. Ogenj in les sta že od nekdaj prvinska načina naravnega ogrevanja, ko so noči mrzle in sta zunaj sneg ter deževje. Ena najbolj kakovostnih izbir je kamin na drva podjetja Pečarstvo Hrovat, ki izdeluje unikatne kamine in tudi sistemske za tiste, ki želijo do kamina priti hitro in enostavno. Kamini so vgradljivi v vse objekte in stanovanja, tudi nizkoenergijske, nič energijske in montažne gradnje s prezračevalnim sistemom.

Vrhunski kamin na drva ogreje prostor in srce

Ker si zaslužite najboljše, da je vaš dom topel in ogret ter suh, poln prijazne topline ter miru, ki ga vsej družini prinaša prasketanje ognja ter opazovanje plesa plamenov, je vrhunski kamin na drva zadetek v črno. Tak kamin ste si že od nekdaj želeli. Modern minimalističen in čist slog bo potešil še tako zahtevne ljudi modernega časa in vašo pradavno težnjo po toploti, ki jo oddaja naraven ogenj.

Tudi če živimo v modernih časih s hitrim tempom, si marsikdo želi še retro podeželskega stila. Z oblikovalci prostora in arhitekti je možno ugoditi tudi takim željam.

Zakaj pa je kamin na drva Pečarstva Hrovat najbolj primeren ravno za moderen čas? Ker zelo hitro ogreje prostor, ko ga zakurite in ker je izdelan kot termo akumulacijska peč, kar pomeni, da še dolgo oddaja v prostor nežno toploto, tudi do naslednjega dne, ne da bi kurili v njem. Deluje zelo podobno, kot so nekoč krušne peči, katere vsi poznamo, le da je sistem bistveno bolj ekonomičen in dodelan.

Kamin na drva je za zdravje človeka najboljši, saj se kuri naravna drva, ki ne oddajajo statičnega prahu. Vse, kar oddajajo, je varno speljano skozi prezračevalne odprtine in dimnik v zunanjost, kjer narava sama poskrbi za čiščenje odpadkov.

Če boste kurili kakovostna, bukova ali gabrova visokogorska profesionalno sušena drva, potem ne boste imeli dosti pepela in nobenih odpadkov. Tak les se pokuri 97 %, kar je resnično velik izkoristek, enako velja tudi za pelete, ki pa so smrekovi, kar lahko rahlo osmoli dimnik.

Ni lepšega, kot počivati v poltemi z ljubljenimi v najljubšem naslonjalu, brati knjigo ali brskati po internetu, srebati priljubljeni čaj in opazovati kamin na drva, iz katerega se lepo vidi ples ognja, ki greje tudi našo dušo, ne samo telo. Taka toplota je bistveno bolj prijetna in zdrava, kot druge vrste toplote, kar je preverjeno skozi tisočletja.

Kakšen kamin na drva izbrati?

Vrhunski vgradni kamin na drva je lahko povsem prilagojen prostoru in naročniku ali pa je že izdelan, sistemski. Obe vrsti kamina sta narejeni iz vrhunskih materialov. Razlika je v tem, da so vgradni kamini dizajnersko dovršeni glede na prostor in želje naročnika, sistemski pa imajo malo manj možnosti, jih je pa kar nekaj na izbiro.

Sistemski kamin na drva ima to prednost, da se ga da bistveno hitreje postaviti in uporabljati. Ima vrhunsko izdelane kaminske vložke. Zunanjost pa se da kar precej prilagoditi glede na prostor in želje naročnika z raznimi dekorativnimi dodatki.

Vgradni kamini imajo kaminske vložke proizvajalcev Spartherm, Brunner in Hoxter. Primerni so za zahtevne uporabnike, ki hočejo prilagojen kamin prostoru in sebi. Za najbolj zahtevne uporabnike pa naredijo unikatne kamine. Ti so posebni v tem, da je čisto vsaka malenkost na kaminu povsem prilagojena uporabniku. Izdelava takega kamina traja najdlje časa. Katerega izberete, je povsem od vas odvisno.

Vrhunski-kamin

Kako delujejo kamini na drva?

Kamin na drva ogreva prostor v treh fazah. Takoj, ko se zakuri ogenj v kaminu, začne le-ta oddajati zelo intenzivno toploto skozi steklo v prostor. Ta toplota se prijetno širi po vseh prostorih, ki so odprta za dostop toplega zraka iz kamina.

Prostori se segrejejo zelo hitro, tudi tisti, ki so oddaljeni in tisti, ki so višje. To je pomembno za tiste, ki vas ni doma in bi želeli na hitro, ko se vrnete s službe ali potovanja, ogreti prostor.

Kamin na drva med tem časom, ko kurite, segreva kaminski vložek in ko se dovolj segreje, začne oddajati toploto v prostor še kaminski vložek. Toplota iz vložka prihaja iz reže, toplotnega zračnika nad kaminom. To se dogaja povsem naravno brez ventilatorjev, zato tega ne boste slišali ali opazili razen, ker se prijetno greje prostor. To je druga faza ogrevanja s kaminom.

V tretji fazi ogrevanja pridejo na vrsto akumulacijsko sevalne plošče, ki z zelo nežno sevalno toploto ogrevajo prostor še nekaj ur po tem, ko ogenj v kaminu že ugasne, kar pomeni, da boste imeli tople prostore še vsaj 8 ur, preden zopet naložite drva v kamin. To pa je dovolj za mirno in brezskrbno noč.

Zjutraj boste kamin na drva lahko zopet zakurili brez težav, saj bo verjetno v njem ostala žerjavica. Samo prebrskate žerjavico, dodate nekaj trsk in že lahko kurite naprej.

Kurjenje v kaminu je najcenejša in najbolj ekološka oblika ogrevanja za majhne in velike prostore. Zgradijo vam takšen kamin, tako velik, kot izračunajo, da je potrebno za ogrevanje vseh vaših prostorov.

Drva pa so še vedno najcenejše ogrevanje z zelo malo emisij, ki se izpustijo v okolje, saj je izkoristek zelo visok, ker so kamini tako oblikovani in ker boste izbrali kakovostna, suha drva. Izberite takega dobavitelja, ki ve, kdaj posekati drevesa in na kakšen način jih dobro posušiti.

 

Rate this post

Avtor prispevka:

167   Posts

Vsi prispevki