Kako prepoznati atopijski dermatitis?

Koža je naš največji organ, zato ni čudno, da je izpostavljena številnim kratkotrajnim in dolgotrajnim obolenjem. Eno izmed bolj neprijetnih obolenj, za katero vzrok še ni popolnoma znan, je atopijski dermatitis.

Kaj sploh je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je obolenje kože, ki lahko traja nekaj mesecev ali nekaj let, pri določenih ljudeh pa vse življenje. Prvi večini ljudi se kaže v obliki srbečice, pordelosti ali mehurčkov, lahko pa se pojavi tudi kombinacija vseh treh simptomov, katerim je zagotovo skupno to, da so sila neprijetni, hkrati pa kazijo videz kože, kar marsikoga spravlja v zadrego. Atopijski dermatitis spada med pogostejše in bolj raziskane kožne bolezni, vendar kljub vsemu se kaže v toliko različicah, da je nemogoče ponuditi enostaven recept za njegovo zdravljenje, zato je vsak posameznik pri zdravljenju nekoliko prepuščen sam sebi.

atopijski-dermatitis

Zakaj nastane?

Vzrokov, zakaj nastane atopijski dermatitis je več, hkrati pa vsi še niso dodobra odkriti. Zagotovo lahko rečemo, da je za pojav atopijskega dermatitisa do neke mere odgovorna genska zasnova, zato se pogosto pojavlja v celotni veji posamezne družine. Od fizioloških vzrokov se najpogosteje pojavlja porušena kožna bariera, ki skrbi za ohranjanje ravnovesja v koži. Za to so odgovorna predvsem različna za naše telo dokaj agresivna čistilna sredstva, mila in geli za tuširanje, ki nimajo prilagojene pH vrednosti. Povzroči ga lahko tudi bakterijska okužba. Če pride do bakterijske okužbe ob že razvitem atopijskem dermatitisu, bakterijska okužba še dodatno otežuje zdravljenje same bolezni. Potrebno pa je poudariti, da pri mnogih nikoli ne odkrijejo pravega vzroka pojava atopijskega dermatitisa. So pa nekatere najnovejše raziskave dokazale, da je do neke mere za pojav atopijskega dermatitisa pri posamezniku lahko do neke mere odgovoren tudi čustven stres, kar je vsekakor velika, a neizogibna nadloga današnjega časa.

Atopijski dermatitis je pogosta bolezen tudi pri dojenčkih in malčkih

Atopijski dermatitis se v kratkotrajni obliki zelo pogosto pojavlja zlasti pri dojenčkih in malčkih. Pri njih se največkrat kaže v obliki suhe in hrapave kože na dotik, ob katerem lahko zaznamo tudi rahle izboklinice. Tudi pri dojenčkih in malčkih je vzrok za atopijski dermatitis genetskega izvora, pogostejši vzrok pa se skriva v dejavnikih iz okolja, zlasti pri tistih dojenčkih in malčkih ki živijo v urbanem okolju.

Kot smo že omenili, je vzrok za dermatitis najpogosteje porušena kožna bariera, ki je pri majhnih otrocih še posebej nežna in občutljiva. Zato je pomembno, da za nego malčkov uporabljamo nežna mila in kreme, ki imajo čim bolj nevtralen pH. Poleg tega pa na rušitev kožne bariere pri malčkih lahko vplivajo tudi številni onesnaževalci iz okolja. Tem se je med sprehodi v urbanem okolju praktično nemogoče izogniti. Vseeno pa priporočamo, da otrok ne sprehajate v času, ko je zunaj gosta in nizka megla. Le-ta namreč vsebuje večjo koncentracijo mikrodelcev, ki lahko škodijo nežni barieri otroške kože.

Kako si lahko pomagamo?

Dobra stran atopijskega dermatitisa pa je zagotovo ta, da si lahko pri odpravljanju simptomov v veliki meri lahko pomagamo že sami. Ob prvih znakih dermatitisa, zlasti, ko koža začenja postajati suha in hrapava, je pomembno, da skrbimo za to, da jo redno vlažimo in da je dodatno ne dražimo. To pomeni, da uporabljamo mehke brisače, s katerimi po koži nežno tapkamo, ne drgnemo. Če imate doma suh zrak, priporočamo tudi, da si omislite difuzor, oziroma vlažilec zraka, ki bo skrbel za primerno vlažnost zraka v zaprtih prostorih, ki je problematična zlasti v zimskih mesecih. Poskrbite pa tudi za primerno in raznovrstno prehrano, ki bo poskrbela za zadostno oskrbo kože z vitamini in minerali.

Če se znaki ne umirijo, vam priporočamo tudi uporabo izdelkov, ki so prilagojeni ljudem z atopijskim dermatitisom. Ti izdelki bodo namreč kožno bariero nahranili z minerali, ki jih potrebuje, poleg tega pa je ne bodo dodatno dražili. V primeru, da se vam začenjajo pojavljati ranice, pazite, da za njih primerno poskrbite, da ne pride do še dodatnih vnetij.

Če se stanje ne umiri v nekaj dneh, vam svetujemo, da obiščete zdravnika ali izbranega dermatologa, ki vam bo lahko najbolje svetoval način zdravljenja atopijskega dermatitisa. Na trgu lahko danes izbirate med številnimi izdelki, ki so primerni za blaženje atopijskega dermatitisa. Toda kot smo že na začetku omenili, se atopijski dermatitis lahko pri vsakem posamezniku kaže nekoliko drugače, zato ni nujno, da vam bo vsak izdelek ustrezal in pomagal. Poleg tega pa so izdelki, ki so na trgu prosto dostopni, večinoma namenjeni le za blaženje in odpravo simptomov atopijskega dermatitisa, ne pa popolni ozdravitvi. Zdravnik, oziroma dermatolog pa ima dovolj znanja, da vaše simptome natančno pregleda in vam priporoča način zdravljenja, ki ustreza vašemu trenutnemu stanju. To zlasti velja za tiste, ki se jim atopijski dermatitis kronično pojavlja ali ki jih ovira pri vsakdanjem življenju. Vseeno pa vedno velja, da ne glede na to, na kakšen način se boste lotili zdravljenja, se prej o tem dobro pozanimate in za nasvet vprašate izbranega zdravnika, saj s tem zmanjšate možnost, da bi stanje poslabšali namesto izboljšali.

Rate this post

Avtor prispevka:

210   Posts

Vsi prispevki