Menstrualna skodelica – praktična in udobna zaščita med menstruacijo

Čeprav smo že pred leti zakorakali v 21. stoletje, je menstruacija marsikje, tudi v Sloveniji, še zmeraj pogosto tabu tema. O njej se govori premalo, preveč poenostavljeno, ali pa se jo preprosto skuša prikriti ali pozabiti. Mnoga dekleta pa tudi ženske so premalo izobražene in nimajo dovolj informacij o vseh možnostih zaščite med menstruacijo. Največ jih uporablja vložke in tampone za enkratno uporabo, to so tudi najpogostejši produkti, ki jih oglašujejo na televiziji in v drugih medijih.

Vendar pa obstaja še veliko drugih, inovativnejših in bolj praktičnih rešitev za zaščito, ena od njih je tudi menstrualna skodelica. Ideja zanjo niti ni nova, saj se je pojavila že konec 19. stoletja, prva komercialno izdelana skodelica pa je na tržišče stopila že leta 1937, vendar je pot do njene bolj množične uporabe trajala in traja še vse do danes. Po nekaterih raziskavah naj bi se prednosti uporabe menstrualne skodelice zavedalo le okoli 30 % žensk, zato je treba na tem področju  storiti še veliko, da bo menstrualna skodelica prešla v bolj množično uporabo in se otresla z njo povezanih tabujev. V nadaljevanju zato preberite vse, kar ste želeli vedeti o menstrualni skodelici.

Menstrualna-skodelica

Kaj je menstrualna skodelica?

To je alternativa za higienske vložke in tampone in druge higienske produkte med menstruacijo za večkratno uporabo. Je ženskemu telesu in okolju prijazna posodica, v kateri se zbira menstrualna kri in se uporablja tako, da se vstavi v nožnico. Menstrualna skodelica je izdelana iz lateksa, gume ali medicinskega silikona in je stoodstotno zanesljiva alternativa tamponom, ki ne povzroča alergijskih reakcij. V primerjavi s higienskimi pripomočki za enkratno uporabo je prijaznejša za telo, saj ne izsušuje in draži sluznice, ne povzroča vaginalnih vnetij in okužb in je brez škodljivih kemikalij, zato tudi ne ogroža zdravja žensk. Lahko se uporablja že pred prvim spolnim odnosom, pa tudi med njim, saj je zelo udobna in se ob pravilni uporabi sploh ne čuti. V nožnici ustvari neprodušno zaščito, zato je odveč vsak strah o tem, da bi kri uhajala na spodnjice ali na oblačila. Zato je menstrualna skodelica še posebej praktična za uporabo med športnimi aktivnostmi ali rekreacijo, čeprav veliko žensk pa ob tem vseeno kot preventivo uporablja še male pralne vložke.

Kako deluje menstrualna skodelica?

  • Vstavljanje: Menstrualna skodelica je povsem preprosta za uporabo. Potrebno jo je vstaviti v nožnico, kar večina žensk najlažje stori med sedenjem na stranišču. Skodelico se zloži, nato pa vstavi v spodnji del nožnice, kjer se ta samodejno odvije in se s pomočjo vakuma namesti na pravo mesto.
  • Odstranjevanje: Skodelico je treba izprazniti približno štirikrat na dan, v razmiku 4 do 8 ur, odvisno od tega, kako močna je menstruacija. Pred odstranjevanjem si je treba očistiti roke z vodo in blagim milom, menstrualna skodelica pa se odstrani tako, da se prime za dno skodelice, čvrsto stisne in izvleče iz nožnice. Njena vsebina se izprazni v toaletno školjko, skodelica se izpere z vodo ter ponovno vstavi. Problematična ni niti za rabo na javnih straniščih, saj se lahko enostavno obriše s toaletnim papirjem ali dezinfekcijskimi robčki ter izpere kasneje.
  • Čiščenje: Med menstruacijo zadostuje, da se menstrualna skodelica splahne z vodo ali obriše s papirjem oz. robčki, po končani menstruaciji pa jo je treba sterilizirati, da je pripravljena za naslednjo uporabo. Najlažje jo je razkužiti s krajšim prekuhavanjem v vodi za 10–15 min, odvisno od navodil proizvajalca.

Kako izbrati pravo menstrualno skodelico?

Menstrualna skodelica je na voljo v nekaj velikostih, navadno od S do XL, vsaka ženska pa sčasoma najde pravo velikost zase, da se med nošenjem počuti kaj najbolj udobno. Splošne smernice za mlajše ženske (30 let ali manj) in ženske, ki še niso rodile vaginalno, priporočajo manjšo menstrualno skodelico velikosti S. Za ženske, ki so že rodile vaginalno, a so njihove menstruacije normalne, kot najprimernejšo priporočajo skodelico M. Skodelica L je najprimernejša za ženske z močnejšo menstruacijo, ki so že imele vaginalni porod, na voljo pa so tudi skodelice XL za tiste dni in/ali noči, ko je menstruacija precej močna. Pri nekaterih proizvajalcih, zaenkrat predvsem v tujini, so na voljo tudi čisto majhne menstrualne skodelice za najstnice z velikostjo 0.

Posebno pozornost je treba posvetiti tudi izbiri materiala, iz katerega je menstrualna skodelica. Najprimernejši je mehak medicinski silikon ali lateks brez BPA, ki bi lahko povzročali neprijetna vnetja ali srbečico ob uporabi. Priporočljivo je zbrati barvno skodelico, saj se prosojna z leti uporabe nekoliko zabarva.

Katere so prednosti uporabe menstrualne skodelice?

  • Je enostavna in udobna za uporabo

Menstrualna skodelica olajša dneve med in pred menstruacijo, saj se v nožnico namesti preprosto in hitro le s pregibom, tam pa se je zahvaljujoč mehkemu materialu skorajda ne občuti. Zaradi delovanja vakuma se sama namesti in utrdi v pravilen položaj, kjer je povsem nemoteča. Z nekaj vaje postane njeno vstavljanje in odstranjevanje povsem avtomatizirano. Po velikosti ni večja od običajnih tamponov, nima vrvice, zbere pa lahko kar do trikrat več tekočine kor velik tampon. Menstrualna skodelica je namenjena večkratni uporabi, zdrži celo več let, primerna pa je tudi za uporabo v primeru močnejšega belega toka. Ne oddaja neprijetnih vonjav, odveč je tudi skrb, kam jo zaviti ob menjavi, kot je to pogosto pri vložkih ali tamponih.

  • Nudi učinkovito zaščito

Je povsem neopazna in tudi nemoteča zaščita med menstruacijo, ki se zaradi svoje oblike povsem prilega nožnici. Med uporabo se ne premika, ima pa tudi poseben rob zato menstrualna kri ne more iztekati mimo skodelice. Menstrualna skodelica je kar trikrat bolj učinkovita od tamponov in vložkov, ki krvi ne zbirajo, temveč jo vpijajo. Menstrualno tekočino lahko zadrži kar do 8 ur.

  • Je cenovno ugodnejša kot zaščita za enkratno uporabo

Menstrualna skodelica v povprečju stane od 20 do 30 €, zato sodi med najcenejše oblike zaščite med menstruacijo. Njena življenjska doba je 10 pa tudi do 15 let. V povprečju ženska mesečno za higienske produkte med menstruacijo porabi 10 €, kar že v treh mesecih doseže vrednost menstrualne skodelice, ki je uporabna dolga leta.

  • Je vsestransko uporabna

Primerna je za uporabo v vseh delih dneva ter ob vseh aktivnostih, ki so lahko sicer zaradi menstruacije nekoliko manj prijetne za izvajanje. To še posebej velja za plavanje in aktivnosti v vodi, saj se običajni tamponi napijejo vode in jih je treba takoj menjati. Menstrualna skodelica ne moti naravnega gibanja telesa, zato je udobna za uporabo med vsemi športnimi aktivnostmi kot so tek kolesarjenje, jahanje, športi z žogo, ples, smučanje, savnanje in mnoge druge.

  • Je neoporečna za zdravje

Narejena je iz medicinskega silikona iz naravnih materialov, zato je higienska in antibakterijska. Ne vsebuje barvil ali drugih škodljivih snovi kot so belila, klor, lepila, plastika ali toksini in je brez vonja. Izdelana je pod strogim nadzorom in v skladu z najvišjimi standardni kakovosti, brez kemikalij, parfumov ali umetnih arom, ki so pogosto dodani vložkom, da prikrijejo neprijetne vonjave menstrualne tekočine. Menstrualna skodelica je zato primerna tudi za ženske z občutljivo sluznico in kožo. Ščiti naravno ravnovesje nožnice in ne ruši naravno kislega pH-ja nožnice.

  • Je povsem ekološka in ne onesnažuje okolja

Higienski pripomočki za enkratno uporabo so izdelani iz sintetičnih materialov, kar pomeni, da potrebujejo dalj časa za razgradnjo, s čimer močno obremenjujejo okolje. Za njihovo proizvodnjo je potreben bombaž, ta za svojo rast zahteva ogromne količine vode in uporabo pesticidov, kar še dodatno obremenjuje okolje. Vložki in tamponi so poleg tega še zapakirani v plastiko, zato ustvarijo še več odpadkov, ti pa velikokrat končajo celo v morju ali v rekah. Menstrualna skodelica v nasprotju s tem ne ustvarja dodatnih odpadkov, saj je namenjena za večkratno uporabo. Silikon se ob razgradnji vrne v svoje naravno stanje, zato je povsem neobremenjujoč za naravo. Menstrualna skodelica je sodobna, udobna in praktična rešitev za vsa dekleta in ženske med menstruacijo.

 

Rate this post

Avtor prispevka:

167   Posts

Vsi prispevki