optimizacija slik

Kakšne koristi nam prinaša SEO optimizacija slik na spletni strani?

SEO optimizacija slik je koristna, ker lahko pripomore k boljšemu uvrščanju vaše spletne strani v iskalnikih, kot je Google tako, da če se bo slika z vaše spletne strani pojavila na prvih štirih pozicijah v iskalniku, bo vašo spletno stran uvrstil višje. Če človek, ki nekaj išče, na to sliko klikne, ga bo klik pripeljal na vašo spletno stran, za kar poskrbi optimizacija slik.

Veliko ljudi išče samo slike v Googlu in če se pojavijo vaše slike med prvimi zadetki, je velika možnost, da bo uporabnik na sliko kliknil in če klikne še enkrat, ga bo drugi klik pripeljal na vašo spletno stran, kar se sicer ne dogaja prav pogosto. Korist pa imate vseeno, saj bo iskalnik vašo spletno stran uvrščal višje, zato je optimizacija slik pomembna.

seo-3

Kako pravilno poimenovati slike za iskalnike?

Iskalniki, na primer Google, lahko izvedo, kaj je na sliki tako, da jim mi to povemo s pomočjo poimenovanja slik, ALT oznak in opisa. Optimizacija slik  glede poimenovanja slike pomeni, da jo poimenujemo s tem, kar slika prikazuje.

Na primer, da pišemo članek o jagodah in je na sliki jagoda, potem bomo sliko poimenovali jagoda.jpg ali jagoda.png (velja za Windows okolje, Mac OS operacijski sistem datotek ne bere s pomočjo končnic za piko). Najbolje je, da je slika poimenovana tako, kot je izbrana ključna beseda za članek oziroma na tisti spletni strani. Tako bi za naš primer morala biti ključna beseda jagoda.

Da je optimizacija slik izvedena res pravilno pomeni, da prvo sliko, poimenujemo po ključni besedi iz našega članka oziroma spletne strani. Če bi bila poimenovana kakorkoli drugače, z drugo besedo ali besedno zvezo, z nekimi številkami, kakor slike poimenujeta fotoaparat ali kamera, potem je z gledišča optimizacije slik to velika napaka. Iskalnik to kaznuje s slabšo uvrstitvijo.

Sliko preimenujte v programu, s katerim jo obdelate ali s pomočjo računalniškega iskalnika v operacijskem sistemu. Poimenovanja slik naj bodo kratka in naj imajo nek smisel. Če uporabite več besed, naj bodo med njimi minus znaki (-).

SEO optimizacija slik bo dobro delovala, če boste vse druge slike, ki so na isti spletni strani ali v članku, poimenovali drugače, kot vodilno sliko. Prve tri slike lahko poimenujete s ključno besedo, ki ji dodate še nekaj, kar je povezano s temo, na primer jagoda-rdeča.jpg. Vse ostale slike pa poimenujte z besedami, ki so povezane z ključno besedo, na primer jagodni-desert.jpg. Tako bo Google vedel, da niste namerno želeli preoptimizirati spletne strani ali članka in bo tako stran uvrstil visoko, v nasprotnem pa kaznoval s slabo uvrstitvijo.

Kako-pravilno-poimenovati-slike-za-iskalnike

Pravilna uporaba ALT oznak za slike

ALT oznake so besedila v kodi slike, ki se prikažejo takrat, ko slike ni mogoče naložiti. Lahko je kaj narobe z iskalnikom ali s strežnikom, zato se v brskalniku prikaže samo besedilo, brez slike. Optimizacija slik s tega gledišča, je kar pomembna za iskalnike.

Za prvo sliko, ki se pojavi na spletni strani ali v članku, v ALT oznaki oziroma besedilu, uporabite ključno besedo, ki ji lahko dodate še kakšno povezano besedo.

Za vse naslednje slike pa pri ALT oznakah rajši uporabite druge besede, ki so povezane s ključno besedo, na primer za naš primer: jagodna-sadna-kupa.jpg.

 

Optimizacija slik je povezana tudi z velikostjo slike

Optimizacija slik se začne s tem, da sliko naredimo s posebnimi grafičnimi programi za urejanje bitne grafike. Slika mora biti dobre resolucije, da je lepa in ostra ter dovolj velika za prikaz na zaslonih. Google daje večjim slikam večji pomen kakor majhnim slikam, slednje boste težko našli med zadetki v iskalniku.

Za optimizacijo je pomembno tudi to, kako hitro se nalaga spletna stran, zato pazite, da ne bodo velike slike zavzele preveč prostora. To se zgodi, ko je njihova resolucija prevelika, saj fotoaparati in kamere naredijo slike z visoko resolucijo, ki je primerna za tisk, ne pa ogled na spletu. Za tisk morajo biti slike v bistveno večji resoluciji, kot za splet. Optimizacija slik je najboljša, če so slike velike od 50 do 100 kilo Bajtov (kB).

Če sliko obdelujete v grafičnem programu Photoshop ali v brezplačnem Gimpu in jo shranite, vam običajno ponudi tudi možnost stiskanja slike oziroma standardno kompresijo. Sliko stisnite do največ 60 %. Tako bo ostala dovolj jasna in ostra, hkrati pa se bodo kilo Bajti precej zmanjšali, na primer s 1500 kB na 50 kB.

Če je slika še vedno prevelika, boste morali zmanjšati še resolucijo slike. Pri tem pa pazite, da boste dosegli najboljši kompromis med velikostjo slike, resolucijo in ostrino, ker če bo preveč stisnjena ali bo imela premajhno resolucijo, je lahko neostra ali premajhna. Z nekaj vaje in poskusi boste ugotovili, kaj je najbolje, da bo optimizacija slik res najboljša.

Če vam je slika pomembna, lahko velikost datoteke povečate do 150 in največ do 200 kB. Pri tem pazite, da na tej spletni strani in preveč drugih slik, ker bo brskalnik za vsako potreboval nekaj časa, da jo naloži. Zato lahko več slik na strani upočasni nalaganje spletne strani, kar pripelje do slabe uporabniške izkušnje in uporabnik bo spletno stran zapustil. Hkrati bo tako spletno stran Google kaznoval in jo uvrstil nizko saj meni, da je optimizacija slik na tej strani slaba.

Rate this post

Avtor prispevka:

210   Posts

Vsi prispevki