plinski žari

Plinski žari za prijetna druženja na prostem

Približujejo se toplejši dnevi in z njimi tudi skupna druženja na prostem. Ker pa so taka druženja brez hrane dolgočasna, je treba poskrbeti tudi za to. Mnogi prisegajo na jedi z žara in tu ni boljše izbire, kot so plinski žari Furlan. Žari so odlična izbira za pripravo najrazličnejših jedi, ki zadovoljijo tako mesojedce kot tudi vegetarijance. Na trgu lahko najdete več različnih vrst žarov, ki se lahko med seboj precej razlikujejo. Med najbolj priljubljene zagotovo spadajo plinski žari, ki so primerni za vsakega, ne glede na predhodno znanje peke na žaru.

Žari so nepogrešljiv del piknikov

Sončni in topli dnevi do odlična priložnost za piknike. Takrat dneve preživite zunaj na svežem zraku, poleg tega pa so pikniki dober izgovor, da tisti dan dobro jeste. In jedi z žara so skoraj nepogrešljiv del piknika. Seznam jedi, ki jih lahko pripravite z žarom je precej obsežen in za vsakega se nekaj najde.

Vsi žari pa niso enaki. Med njimi je kar nekaj razlik, ki lahko močno vplivajo na končno pripravo in okus jedi. Največkrat se govori o žarih na oglje in plinskih žarih. Na koncu se vsak posameznik odloči za tistega, ki mu glede na uporabo bolj odgovarja. Načeloma se za žar na oglje odločajo tisti, ki imajo več izkušenj s pripravo jedi na žaru. Z razliko od njih pa so plinski žari primerni tudi za začetnike, poleg tega pa omogočajo hitrejšo pripravo hrane.

Prednosti plinskega žara

Čeprav so nekateri večni zagovorniki žarov na oglje, si preberite, zakaj je morda plinski žar boljša izbira. Kot že omenjeno, so plinski žari nekoliko manj zahtevni za uporabo in so zato primerni tako za začetnike, kot za mojstre peke.

Za žare iz kamna potrebujete veliko prostora. Pri plinski žarih pa velika površina ni pogoj za uporabo. Plinski žari pridejo v različnih oblika in velikostih, poleg tega pa so v večini primerov premični. Zaradi tega jih lahko po želji premikate in uporabljate tam, kjer žar potrebujete.

Plinski žar ima tudi veliko hitrejši čas segrevanja. Ta lastnost pride vedno prav, še posebej pa takrat, ko je potrebno hrano hitro pripraviti. Poleg tega je lažje kontrolirati tudi samo temperaturo žara. Še posebej če gre za jedi, ki za pripravo potrebujejo določeno temperaturo, bo peka s plinskim žarom veliko bolj enostavna.

Zadnja prednost plinskih žarov pa je manj umazanije za čiščenje. Žari na oglje za seboj pustijo precej pepela, ki ga je treba po peki očistiti. Za to vam pri plinskih žarih ni treba skrbeti. Plinski žari potrebujejo le malo truda, da jih očistite in spet so primerni za uporabo.

Vrste plinskih žarov

Čeprav imajo plinski žari to skupno lastnost, da delujejo na plin, pa različne vrste med seboj razlikujejo. Najpogostejši plinski žari so na kolesih. Gre za žar na plin, ki se ga s pomočjo koles preprosto premika naokoli. Taka vrsta žara je najbolj primerna za piknike in ostala druženja, saj imajo zraven še dodatne poličke za odlaganje in lažjo pripravo hrane.

Podobni plinskim žarom na kolesih so taki, ki so brez koles. Gre za plinske žare, ki imajo to razliko, da se jih ne more premikati, ker nimajo koles. Tak žar je najboljša izbira, če ga ne mislite premikati. Plinski žari z nogami imajo lahko dodatne police, lahko pa gre za žar, ki polic nima.

Zelo popularni so tudi namizni plinski žari. V tem primeru je treba žar postaviti na pult. Pri takih žarih je transport še najlažji. Če želite torej žar uporabljati na različnih lokacijah, bo namizni plinski žar najboljša izbira.

Poleg piknikov, so plinski žari odlična izbira tudi za peko kostanjev. Izbirate lahko med plinskim žarom, ki je namenjen izključno peki kostanja, lahko pa se odločite za dodatno ploščo, ki omogoča peko kostanja.

Kaj upoštevati pred nakupom plinskega žara?

Pri nakupu plinskega je treba paziti, da izberete takega, ki je primeren za vaše potrebe. Nesmiselno je namreč kupovati izjemno zmogljiv in velik žar, če ga boste uporabljali le nekajkrat letno, pa še to samo za nekaj ljudi.

V osnovi se je treba odločiti za vrsto žara. Tu upoštevajte velikost prostora, ki ga imate na razpolago. Ne pozabite, da lahko plinski žar uporabljate le na prostem, zato je ključna velikost vašega vrta oz. terase. Če nimate problema s prostorom, se brez problema odločite za žar s kolesi ali nogami, ki imajo dodaten police. Tisti, ki imajo manj prostora, pa bodo morda bolj zadovoljni z žari brez polic ali pa namiznimi žari.

Ko izberete vrsto plinskega žara, je treba določiti še njegovo velikost in izbrati vse dodatke. Plinski žar naj ima pokrov, saj nekatere jedi zahtevajo uporabo pokrova, prav tako pa je smiselno imeti posodico za olje in ščitnik pred škropljenjem olja. Žari manjših dimenzij so primerni za tiste, ki bodo pekli le za domače, če pa nameravate gostiti več ljudi, pa se je morda bolj smiselno odločiti za večji žar. Tako boste lahko naenkrat spekli več hrane, kar bo občutno zmanjšalo čas priprave.

 

Rate this post

Avtor prispevka:

219   Posts

Vsi prispevki