polaganje parketa

Polaganje parketa je lažje kot kdaj koli prej

Polaganje parketa je še vedno aktualno, ker so parketi klasika. Tako so se obdržali vse do danes in so vedno v modi. Razlika je le v tem, da je danes polaganje parketa lažje, kot kdaj koli prej, ker so izumili gotovi parket na klik. Parket je še vedno najbolj pogosta izbira za talno oblogo. Polaganje parketa je lahko tudi zahtevna naloga, odvisno je, na kakšna tla se polaga in na kakšen način ter kaj se zahteva kot končen izgled. Polagajo ga v hišah v vseh prostorih, celo v kopalnicah, pa tudi v pisarnah in industrijskih halah ter delavnicah, ker je izjemno trden in obstojen. Parket je naraven les, ki se ohrani dolga desetletja, celo stoletja, če se ga obnavlja. Ta talna obloga je topla in prostorom daje prijeten, naraven in domač videz.

Polaganje parketa – kako je najbolje?

Parketi so narejeni iz 100 % naravnega lesa. Cenovno so dražji od drugih talnih oblog, vendar če gledamo dolgoročno, so cenejši, saj trajajo lahko tudi nekaj desetletij ali stoletij, če jih obnavljate. Prav zato so najbolj ekonomična izbira za proizvodnjo, delavnice, pisarne in za stanovanje.

Polaganje parketa je možno tako, da vzorec prilagodite vsakemu prostoru posebej. Izberete pa lahko med klasičnimi vzorci, ki dajejo videz položenih desk na različne načine ali pa uporabite popularen vzorec ribje kosti. Tak vzorec velikokrat srečamo v telovadnicah in dvoranah.

polaganje parketa

Parket na klik

Polaganje parketa je cenovno ugodno, če ga primerjamo z nekaterimi drugimi talnimi oblogami. Razlog pa je, da ga lahko položite tudi sami, ker ga dobite že narejenega. Tega polagate na klik tako, da ga ne lepite, ampak ga enostavno zagozdite eno ploščo v drugo.

V primeru, da se odločite za parket na klik, ki je že narejen, je cenovno ugodnejše ter časovno bolj sprejemljivo, ker se parket položi takoj brez packarije in umazanije. Polaganje parketa na klik je hitro in enostavno, mehanizem na klik se močno zagozdi v drug mehanizem, saj sta oba narejena zelo natančno in se povsem prilegata drug drugemu.

Polaganje parketa za talno ogrevanje zahteva posebno tehniko in poseben parket, ki je temu namenjen. Največkrat je to plavajoči parket. Najbolj priporočamo, da se obrnete na izkušenega mojstra, ki vam bo tako talno oblogo naredil hitro, strokovno in najboljše, da bo res delovala in da parket ne bo odstopil. Ker je parket naraven les, se talno ogrevanje res splača, kajti les se dobro segreje in daje prostoru in ljudem prijeten občutek topline.

Če imate mojstrsko žilico, pa lahko tudi sami naredite tako talno ogrevanje, ki je izjemno preprosto za položiti, kot tudi parket na klik. Vendar se res dobro pozanimajte, kaj gre skupaj in kako se to naredi, da ne bi prišlo do tega, da bo treba popravljati. Sami veste, da je to najtežje, da nekdo za nekom nekaj popravlja in nikoli ni več tako, kot bi lahko bilo, če je že v prvo dobro narejeno.

Polaganje-parketa

Lepljen parket

Polaganje parketa z lepljenjem je kar zahtevna naloga in ga večina ljudi ne zmore sama, zato je dobro poklicati mojstra. Če se parket polaga z lepljenjem, to pomeni, da bo dolgo trajalo in boste morali potrpeti, ker bo tudi precej prahu ter umazanije. Mojster bo namreč moral parket zbrusiti, preden ga polakira. Moral ga bo tudi zaščitit ter premazati zato, da bo odporen na vodo, prah in odrgnine.

Kar nekaj časa teh prostorov ne boste mogli uporabiti, dokler se parket ne posuši, polakira in se lak utrdi. Zadeva se še toliko boj zakomplicira, če menjate talno oblogo v starejših prostorih, kjer je v tem trenutku nekaj drugega ali star parket na tleh. Vse to je treba najprej odstraniti, zravnati tla in jih pripraviti na to, da bodo čista, kajti drugače lepilo, na katera se lepi parket, ne bo držalo in bo parket odstopil. Ali pa bodo tla previsoka. Če se to zgodi, se težave še bolj povečajo.

Rate this post

Avtor prispevka:

230   Posts

Vsi prispevki