vinil

Vinil je ena izmed najbolj priljubljenih talnih oblog

Izbira talne podloge je ena izmed ključnih komponent pri urejanju novega doma, saj ravno talna podloga močno vpliva na ambient in vzdušje v bivalnih prostorih. Vse več ljudi se pri izbiri talne podloge odloča za vinil, saj združuje same najboljše lastnosti.  Z vinilom boste zadovoljni še dolgo časa, je pa zato res pomembna izbira kvalitetnega vinila. Zato vam ponujamo nekaj nasvetov. Je namreč trpežen, enostaven za vzdrževanje, hkrati pa ponuja pestro paleto izbire, tako da se za prav vsakega najde vzorec, ki je pravi za njegov dom.

vinil

Vinil mora biti enostaven za vzdrževanje

Ena izmed glavnih prednosti vinilnih talnih oblog je zagotovo v tem, da so zelo enostavne in nezahtevne za vzdrževanje. Brez težav prenašajo vsakodnevno sesanje in tudi pomivanje. Tudi s parnim čistilcem so dobre prijateljice. Zato se vinil zelo priporoča zlasti v prostorih, kjer se boste veliko zadrževali.  Priporočljiva talna obloga je tudi za vse tiste, ki imate družino, saj ne le, da boste brez strahu hitro počistili umazanijo za ostalimi družinskimi člani, tudi zelo trpežen. Vinil boste namreč težko poškodovali, ravno tako se na njem ne poznajo praske. Ko boste izbirali vinilno talno oblogo, morate biti torej pozorni, da je odporna na različne udarce in praske ter da  nima posebnih zahtev za vzdrževanje.

Kako se obnesejo vinilne talne podloge v primerjavi z ostalimi?

Pri odločanju, katero talno oblogo izbrati, se vinil pogosto znajde v družbi laminata, parketa in keramike. V primerjavi s keramiko so vinilne talne obloge bolj prijazne za bivanje, saj niso tako hladne. Zato vam, če nimate talnega ogrevanja, keramiko v bivanjskih prostorih toplo odsvetujemo. V primerjavi z laminatom se vinilne talne obloge boljše obnesejo na daljši rok. Če pa primerjamo vinilne obloge in parket, je parket res nekoliko toplejši, vendar zahteva več pozornosti pri vzdrževanju v primerjavi z vinilom, ki mu metla in krpa zadostujeta.

obnesejo-vinilne-talne-podloge

Izbirate lahko med različnimi vrstami vinila

Če se nagibate k izbiri vinilne talne podloge, naj vam še povemo, da poznamo več vrst vinilnih talnih oblog. V grobem ločimo vinil na klik in lepljene vinilne obloge. Glavna razlika med njima je seveda, kot razkrije že njuno ime, način polaganja. Vinil na klik se polaga na podoben način kot laminat, pri lepljeni vinilni oblogi pa manjše kose tankega vinila lepite na lepilno maso.

Katero vrsto vinila boste izbrali je seveda stvar vaše osebne odločitve in možnosti, ki vam jih ponuja prostor. Zlasti če nek prostor prenavljate, ste lahko omejeni glede višine talne obloge, zato v takšnih primerih bolj prav pridejo lepljene vinilne obloge, ki so zelo tanke, hkrati pa s pomočjo lepilne mase mojster doseže natanko tisto višino talne obloge, ki jo potrebujete. Lepljene vinilne obloge pridejo zelo prav tudi takrat, ko si želite prihraniti delo in ne bi odstranili stare talne podloge. Če se odločite za vinilno oblogo, jo lahko mojster enostavno nalepi čez vašo staro talno podlogo. Tako lahko z zelo malo truda dobite popolnoma prenovljen prostor v vašem domu.

Če se boste polaganja vinila lotili sami in v tem niste poseben mojster, vam vsekakor svetujemo, da izberete vinilno oblogo na klik, saj je za polaganje veliko enostavnejša.

Cena naj ne bo edino vodilo pri izbiri

Pri izbiri talne obloge pa je pogosto odločujoča tudi cena. Vinil je ena izmed ugodnejših talnih oblog, zlasti, če ga primerjamo s ceno parketa ali keramike. Toda ne glede na to, da je zelo ugoden, ne izberite najcenejšega vinila ampak bodite pozorni tudi na njegovo kvaliteto. Niso vse vinilne obloge enako odporne na različne zunanje vplive. Ker boste izbrano talno oblogo najverjetneje imeli več desetletij, raje odštejte kak evro več in si zagotovite res kvalitetno, ki vam bo pričarala prijetno bivanje.

Rate this post

Avtor prispevka:

167   Posts

Vsi prispevki