propolis

Vse o propolisu in njegovih pozitivnih lastnostih

19Starodaven in vsestransko zdravilen izdelek, ki ga izdelujejo čebele, je izredno priljubljen, saj pozitivno vpliva na naše zdravje. Propolis je naravni antibiotik, ki je včasih veljal za neželen pridelek čebel, saj so čebelarji imeli veliko dela z njegovim odstranjevanjem. Prav tako tudi čebele, ki so ga vedno znova proizvajale za svojo zaščito. S proizvajanjem so ga uporabljale kot gradbeni material za zaščito svojih panjev ter se tako zaščitile proti raznimi glivičnimi boleznimi in okužbami.

Ob enem z njim zaprejo tudi številne razpoke v satovju. Nejevoljni čebelarji so ga po času začeli uporabljati v svojo korist, kot dodatek pri dimljenju zaradi njegove dišeče arome.

Kako nastane propolis?

Propolis ali drugače zadelavina je smolasta in lepljiva snov, ki jo proizvajajo čebele z zbiranjem smole, ki jo najdejo na popkih in brstičih dreves, kot so npr. breza, kostanj, hrast, leska in jelša.

Zanimivo dejstvo je, da medtem ko jo nabirajo, jo gnetejo s svojimi čeljustmi ter jo napojijo z izločki čeljustnih žlez. Tako ga pridelajo s pomočjo encimov, ki jih vsebuje njihova slina in ga obogatijo z aktivnimi sestavinami iz cvetnega prahu.

Sam po sebi ima grenak okus in izredno močan vonj. Njegova barva je odvisna od tega, iz katerega drevesa je čebela nabirala. Standardna barva je svetlo rumena do rdečerjava in tudi črna. Breza daje temnejše barve, jelša rumene in kostanj rdečkaste barve.

propolis-3

Količina za nastali propolis je odvisna od več dejavnikov:

  • geografske lega,
  • podnebja,
  • vrste dreves v okolici,
  • načina zbiranja ter same družine čebel.

Smolo za izdelavo po navadi nabirajo mlade čebele, stare približno 15 dni. Le-tega največkrat nabirajo od avgusta do oktobra. Čebelje družine ga na sezono proizvedejo med 150 do 400 g.

Je pa njegovo stanje odvisno od temperature, kar pomeni, da je pri temperaturi od 30 °C do 60 °C lepljiv, medtem ko je med 60 °C in 70 °C v tekočem stanju.

Njegova sestava

Pravzaprav ni popolnoma znano, kaj vse vsebuje, vendar pa naj bi bilo v njem odkritih okrog 200 sestavin.

V grobem bi rekli, da je sestavljen iz:

  • 55 % smole in balzamov;
  • 30 % voska;
  • 10 % eterična olja;
  • 5 % svetni prah;
  • B1, B2, B6, C in E vitaminov;
  • in ostalih organskih snovi in mineralov, kot so Mg, K, Ca, Cu, Zn, Fe, Mn.

Najpomembnejše sestavine, ki so prisotne, pa predstavljajo flavonoidi, kot so flavanon, flavonol, flavon ter različni aromati in fanoli, ki so odgovorni za njegovo biološko dejavnost oz. vrednost.

Zdravilne lastnosti

Propolis je zaradi svojih bogatih sestavin izredno zdravilen in se uporablja pri zdravljenju številnih bolezni, ki lahko nastanejo kot posledica strupenih vplivov okolja in stresa, ki slabijo imunski sistem. Ima zelo širok spekter delovanja in pozitivnih učinkov na človeško telo, saj deluje protivnetno, anestetično, antibakterijsko in učinkovito ščiti pred nastajanjem glivičnih okužb.

Poglejmo si nekatere pozitivne učinke, ki jih zdravi oz. na katere deluje pozitivno:

  • preprečuje nastanek mikrobov,
  • obnavlja tkivo,
  • stimulira delovanje nekaterih encimov,
  • zavira osteogenetske procese,
  • deluje protivnetno,
  • zdravi akutna in kronična vnetja, ob enem tudi opekline, ki jih povzročajo ogenj, sonce, veter ali kemikalije,
  • pospešuje celjenje ran,
  • učinkovito zdravi herpes, afte in akne,
  • zdravi tudi bolezni lasišča in kože,
  • vnetemu žrelu,
  • razjedi na želodcu,
  • gripoznih in prehladnih obdobjih,
  • ščiti pred nastankom kožnega raka.

Ker se propolis v zdravstvu uporablja za blaženje vnetij ustne votline in sluznice, krepitev dlesni, učinkovito delovanje proti parodontozi, kariesu, zobni gnilobi, ga uporabljamo v kombinaciji z antibiotiki pri zdravljenju bakterijskih okužb. Njegovo delovanje je blagodejno in ne povzroča upada odpornosti ter ne škoduje črevesni flori.

Uporaba

Najpogosteje uporabljen izdelek je tinktura, ki je na alkoholni osnovi in vsebuje 12 % suhe snovi. Alternativna zadeva, ki ne peče in ne vsebuje alkohola, je tinktura na osnovi vode, ki vsebuje do 8 % suhe snovi.

Uporabljajo se tudi drugi čebelji izdelki, kot so: matični mleček, cvetni prah, mešanica medu. Propolis ostaja kot dodatek številnim prehrambnim izdelkom, kot so čokolade, bomboni, sladice in podobno. Dodajajo ga prav tako v kozmetične izdelke in prehranska dopolnila: kreme, šampone, mazila, balzame, zobne kreme, tablete, razpršila, sirupi, emulzije in tinkture.

Pozor!

Ne priporočamo ga jemati osebam, ki so:

  • noseče ali med dojenjem otroka;
  • osebam, ki so občutljivi na čebelje izdelke,
  • ter posebna previdnost je potrebna pri osebah oz. bolnikih, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi.

Tako, kot je lahko učinkovit in zdravi številne bolezni, je lahko tudi škodljiv za osebe, ki ne prenašajo dobro čebeljih izdelkov. Priporočamo vam, da se v primeru, če ste alergik, dojite ali imate kakšne krvne bolezni, posvetujete s svojim zdravnikom. Saj lahko v primeru, če zaužijete preveč, pride do neprijetnih odzivov in stranskih učinkov.

Tudi kadar izdelek vnesete v otroško prehrano, preverite, da nima otrok intolerance na sestavine, ki jih propolis vsebuje. Priljubljenost tega izdelka v raznih oblikah je zelo narasla ravno zaradi učinkovitih zdravilnih učinkov, ki jih nudi.

Priporočamo, da začnete z majhno količino in ob vidnih učinkih po potrebi povečujete vnos.

5/5 - (1 vote)

Avtor prispevka:

239   Posts

Vsi prispevki