Smiljan Mori

Smiljan Mori: »Motivacija je veščina, ki se je priučimo«

Motivacija, zunanja ali notranja, nas žene, da na katerem koli področju nekaj naredimo in uspemo. In kdo bi o tem vedel več kot znani motivator, avtor knjižnih uspešnic in podjetnik Smiljan Mori, ki je za mnoge resnični navdih? V članku se bomo osredotočili zlasti na to, kaj je motivacija in kako je z njo na poslovnem področju, našteli pa bomo tudi nekaj dragocenih nasvetov, ki jih pozna Smiljan Mori, nekoč preprost fant, ki se je zahvaljujoč sam sebi razvil v mednarodno priznanega motivacijskega govornika.

Vsi vemo, da brez tiste prave želje le težko kar koli dosežemo. Še posebej pri poslu je treba kar dobro razdelati, kaj bi radi dosegli, saj je to prvi korak na poti do naših kariernih uspehov. Smiljan Mori, ki navdušuje s svojo zmagovalno miselnostjo, pa pravi celo, da je ravno motivacija tista, od katere je odvisno vse, kar bi človek v življenju rad dosegel, videl in imel. Poglejmo si torej, zakaj je motivacija pri njem in tudi drugih uspešnih podjetnikih tako cenjena.

Motivacija je nujna za doseganje ciljev

Motivacija pomeni željo, da nekaj naredimo, s tem pa je tudi prvi element na poti doseganja zastavljenih ciljev. Pri tem gre za specifični notranji občutek, ki nas priganja, da cilje v skladu s svojimi potrebami in notranjim nadzorom tudi dosegamo. Bolj ko ste zagnani, lažje in lahkotneje boste zastavljene cilje dosegli, saj boste v to vložili tudi več energije, hkrati pa se ves čas zavedate, da se boste ob doseženih ciljih počutili odlično. V bistvu komaj čakate, da jih dosežete. Poglejte samo, na kakšen način svoje delo opravlja Smiljan Mori. Seveda lahko nekatere cilje dosegate tudi brez nekega posebnega vznesenega občutka, ampak verjemite, da boste takoj opazili razliko.

motivacija

Res je, da včasih le stežka dosežemo tisto pravo motivacijo, zato je vsekakor dobro, da poznamo postopke, kako jo lahko izpilimo oziroma se je celo priučimo. Tudi Smiljan Mori jih zagotovo pozna, saj v nasprotnem primeru nikoli ne bi mogel doseči toliko uspehov, kot jih je. Poznate njegove trike za doseganje motivacije na vseh področjih življenja, še zlasti v poslu? Razkrili jih bomo nekoliko kasneje.

Morda se iz šolskih učbenikov spomnite, da smo motivacijo najpreprosteje razdelili na zunanjo in notranjo. Naj namignemo: Smiljan Mori deluje po notranji motivaciji, zato je tudi tako uspešen. Zunanja motivacija namreč pomeni nek pritisk od zunaj in pogosto vključuje kakšno nagrado. Primer: proizvodni delavec dneve in noči dela ponavljajoče se naloge, čeprav v tem ne uživa, žene pa ga motivacija – plača. Notranja motivacija pa je tista, ki jo čutimo kot vzgib v sebi, da bi nekaj dosegli, saj vemo, da se bomo ob dosegi nekega cilja dobro počutili. Primer notranje motivacije je lahko odprtje čisto svojega posla, na primer šivanje in prodaja torbic, ker v tem neskončno uživamo, finančna plat posla pa nam ni najpomembnejša prioriteta.

Smiljan Mori: »Vse je v glavi«

V bistvu je pri motivaciji najpomembneje tisto, kar Smiljan Mori že ves čas ponavlja: »Vse je v glavi!« Ko si zastavite nek cilj, je od vas samih odvisno, kako ga boste dosegli. Pri tem se ne bi smeli obremenjevati z minulimi napakami in s stvarmi, ki jih ne moremo spremeniti. Na prvo mesto bi morali postaviti sebe, iz svoje okolice pa odstraniti negativneže, zatrjuje Smiljan Mori. Sliši se težko, pa vendar je mogoče.

Kako naj v poslu dosežem več?

Če želite doseči vidne uspehe na poslovnem področju, se držite spodnjih nasvetov. Sprva vam bo morda šlo težko, morda se vam bo kje zataknilo, a ves čas imejte v mislih, da bo to vaše novo početje kmalu preraslo v navado. Kako pa se nečesa navadimo? Seveda, tako, da neko stvar določen čas vadimo! Verjemite, da je moral tudi Smiljan Mori kar nekaj časa vaditi, kako upravljati svoje možgane, da je lahko dosegel zavidljive ravni motivacije ter hkrati moč, da motivira še preostale.

Želje so nekaj, njihovo uresničevanje pa nekaj drugega. Uspeh na poslovnem področju boste lahko dosegli tako, da si boste pravilno postavili cilje, izdelali podroben načrt delovanja, delovali premišljeno in bili ves čas pozitivno naravnani. Ko boste to pot enkrat usvojili, jo boste lahko uporabljali na katerem koli področju vašega življenja, je prepričan Smiljan Mori.

Ker res veliko ljudi dela v poslu, ki ga v resnici sploh ne mara, bi morda morali tudi sami razmisliti o tem, ali je tisto, s čimer služite, res vaše sanjsko delo. Če pri delu ne čutite zadovoljstva in nenehnega napredka, to morda sploh ni za vas. Vprašajte se, v čem ste boljši od drugih. Pa vaši talenti? Vprašajte se tudi, kaj si želite delati, in ne pozabite si postaviti visokih ciljev! Če si jih Smiljan Mori ne bi postavil, danes zagotovo ne bi bil tako iskan motivacijski govornik in avtor knjižnih uspešnic. Postavljanje velikega cilja se morda sliši kar nekoliko bahavo, a ravno to je tisto, kar vas bo gnalo na poti. Čar poti pa je v tem, da si ves čas postavljate manjše cilje. Vsak manjši dosežek bo korak bližje končnemu uspehu. Na ta način boste premagovali po eno oviro hkrati, kar naenkrat pa se boste zavedali, da ste dosegli nekaj, o čemer si niste upali niti sanjati.

Kako motivirati zaposlene?

Vsakega zaposlenega lahko motivira nekaj drugega, česar se zaveda tudi Smiljan Mori. Kako doseči, da bodo zaposleni bolj motivirani, saj bodo tako tudi bolj učinkoviti in zadovoljni? Na primer tako, da jim date vedeti, da je njihovo delo pomembno in koristno. To je odličen cilj, ki človeka žene v delovanje. Postavite jim jasne, konkretne cilje, želene rezultate, hkrati pa se trudite poskrbeti za pozitivno klimo na delovnem mestu. Sem zagotovo spadajo medosebni odnosi. Na dejavnost zaposlenih pozitivno vplivajo tudi pohvale, jasna navodila, možnost sodelovanja, občasno nagrajevanje, nekaj tekmovanja … Vsekakor je zelo pomembno, kako se zaposleni na delovnem mestu počuti, za to pa je odgovoren res dolg niz dejavnikov. Vi kot nadrejeni seveda ne morete poskrbeti za vse, lahko pa prispevate res veliko, da bodo zaposleni bolj motivirani za delo, saj boste le tako od njih dobili tisto največ, kar vam lahko ponudijo.

Kako motivirati zaposlene, zagotovo dobro ve tudi Smiljan Mori, ki svoja znanja o doseganju motiviranosti, zadovoljstva in uspeha z največjim veseljem že dolga leta deli z vsemi, ki bi radi v življenju dosegli nekaj več.

Kako je mogoče, da je Smiljan Mori vedno tako pozitiven in poln energije?

Ključ do pozitivizma in odnosa do življenja, kot ga ima Smiljan, se skriva v nenehnem delu na sebi. In spremembe se zagotovo ne zgodijo čez noč, zanje je treba trdo delati, vztrajati …

Kako je Smiljan Mori prišel do bogastva?

Nič se ni zgodilo kar tako. Za tisto, kar ima danes, je dolga leta garal, delal na sebi, spreminjal svoje miselne vzorce in krepil svoje močne plati, šibkejše pa obrnil sebi v prid.

Se Smiljan Mori sploh ukvarja s tem, kaj si drugi mislijo o njem?

Ne. Meni celo, da je nenehna obremenitev, kaj si o nas mislijo drugi, bolezen. Zato vsem svetuje, naj se nehamo ukvarjati s tem, kaj drugi mislijo o nas.

Kje so na voljo vsebine, o katerih uči Smiljan Mori?

Veliko njegovih znanj najdete na spletu, na youtubu ima številne posnetke, poleg tega pa lahko veliko o tem, kaj uči, izveste tudi v njegovih knjigah.

Rate this post

Avtor prispevka:

241   Posts

Vsi prispevki