sončna elektrarna

Sončna elektrarna vam bo prihranila vse stroške elektrike na dolgi rok

Sončna elektrarna je super investicija za prihodnost za samooskrbno elektriko ter ogrevanje. Vaša investicija v sončno elektrarno se bo povrnila v 5 do 8-ih letih, odvisno je od velikosti vaše elektrarne in od tega, ali boste izkoristili subvencijo države. Da bi se vam sončna elektrarna res splačala, jo je potrebno načrtovati za 20 let najmanj, zato nabavite kakovostne sončne celice, ki imajo garancijo 25 let in bodo zdržale do 40 let ali celo več.

Sončna elektrarna za brezplačno elektriko

Sončna elektrarna je dobra investicija, ker vam bo proizvajala lastno elektriko in ne boste več odvisni od sistema. Sicer, če želite izkoristiti subvencijo države ali občine, potem se boste na sistem morali priklopiti, ker je to pogoj. Vendar je to zelo pozitivno, ker žal še niso naredili tako zmogljivih akumulatorjev, da bi zbirali elektriko za dlje časa in bi jo imeli za deževne dni ali za pozimi, ko je sonca zelo malo in je kratek dan.

sončna elektrarna

Če je sončna elektrarna priklopljena v sistem, boste lahko vanj oddajali elektriko, ko jo boste proizvedli preveč poleti in ob zelo dolgih, sončnih dneh, ko je ne boste porabili. Javno omrežje deluje enako kot velikanska baterija, shranjuje elektriko oziroma jo da uporabnikom, ki jo takrat potrebujejo. Ko pa jo potrebujete vi, jo boste iz omrežja lahko dobili nazaj. Konec obračunskega obdobja se ugotovi, ali ste več elektrike oddali ali prejeli in če ste jo več oddali, boste zaslužili.

Kaj pa, če se v omrežje ne morete vključiti?

Sončna elektrarna se lahko postavi kjer koli imate dostop do sonca vsaj del dneva in večino leta. Sončni paneli se morajo postaviti na jug stavbe. Ponavadi je to streha, lahko pa se postavi tudi na nosilce poleg stavbe ali vikenda in prikolice ali gorske hišice na primer.

Če nimate možnosti, da bi se sončna elektrarna priklopila na sistem, potem to ni problem, ker bo pač delovala samostojno. Edino je morda lahko težava takrat, če bo dlje časa temačno vreme brez sonca, lahko pride do pomanjkanja elektrike. Takrat dejansko pridejo v poštev amorfne sončne celice, ki  delujejo tudi v zelo slabih svetlobnih pogojih, vendar so precej manj učinkovite od drugih, zato jih boste potrebovali toliko več.

Če se v sistem ne boste priklopili, tudi ne morete prejeti subvencije, ker je to pogoj zanjo. Vendar se vseeno splača pogledati vse razpise, ker lahko tako elektrarno subvencionira tudi občina ali pa je investitor lahko tudi podjetje, ki vam bo zgradilo elektrarno.

Kam postaviti sončne celice?

Sončni žarki morajo imeti prost dostop do panelov, zato ne sme biti med njimi ovir, kot so na primer drevesa, ki jih je potrebno posekati, če so na poti do sonca. Paneli so namreč najbolj učinkoviti takrat, ko sončni žarki padajo pravokotno na njih. Najbolj kakovostni paneli tako v naravnem okolju lahko uporabijo do 18 % elektrike, kar je največ, kar zmorejo, med tem ko so srednje kakovostne celice učinkovite do 12 % in amorfne do 8 %.

To pa pomeni da če boste nabavili kakovostne panele, bo vaša sončna elektrarna bolj učinkovita in boste potrebovali manj panelov za isto količino elektrike, zato bo kljub višji ceni teh panelov sama elektrarna ma dolgi rok cenejša. Tudi zaradi tega, ker ti paneli zdržijo do 40 let, medtem ko amorfni do 15.

Kakšno sončno elektrarno zgraditi?

Kako velika pa mora biti vaša sončna elektrarna? To je odvisno najprej od vaših potreb in porabnikov, koliko jih imate in katere. Najbolje je pogledati vaš dosedanji račun za elektriko in načrtovati na primer še ogrevanje na elektriko, ki lahko zamenja katero koli sedanje ogrevanje, ki ga imate, da bo po nekaj letih to za vas dobesedno brezplačno.

Odvisno je tudi od tega, ali hočete z njo zaslužiti. Če je odgovor da, potem mora biti toliko večja kot je vaša poraba. Če elektrike še nimate, pa se lahko porabo izračuna glede na to, katere porabnike boste imeli potem na tej lokaciji, saj je dejansko jasno, koliko kateri porabi pri neki zmerni uporabi. To pa vam bo izračunal mojster, ki vam bo postavil elektrarno ter tudi izpolnil papirje, ki jih boste pri tem potrebovali.

Rate this post

Avtor prispevka:

230   Posts

Vsi prispevki