Stružnice

Kaj je stružnica in čemu služi?

Ste vedeli, da so stružnice najstarejše še danes uporabno orodje oz. obdelovalni stroj? Kljub temu, pa danes na žalost še vedno veliko ljudi ne ve, zakaj vse lahko uporabljamo stružnice, kako so te zgrajene in nenazadnje kako ta stroj sploh izgleda. Mislite, da bi ga sami znali prepoznati v množici drugih obdelovalnih strojev? Nič ne skrbite, prav zato, da se v kakšni delavnici ne boste počutili kot »slon v trgovini s porcelanom«, vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj najbolj pomembnih informacij, ki bi jih morali vedeti predvsem če vstopate v takšne »poslovne vode«, se pripravljate na prakso na tem področju ali pa si preprosto želite razširiti svoje laično poznavanje o stružnicah.

struznica

Kaj pravzaprav je stružnica in kateri so njeni glavni obratovalni deli?

Stružnice so še dandanes nepogrešljiv del vsake prave delavnice. Uporabljajo se predvsem  v strojništvu in lesarstvu. Večina stružnic ima naslednje glavne sestavne dele.

  • Postelja: to je osnovni okvir stružnice in je lahko narejena kot ulita ali varjena.
  • Vretenjak: njegova naloga je prilagajanje pogona glede na zahtevano hitrost glavnega vretena. Hitrost je lahko glede na vrsto izdelka zelo počasna ali pa tudi zelo hitra, kar pa je glavna naloga mehanskega menjalnika ali pa hidravličnih pogonov, danes pa vse večkrat tudi elektronske regulacije.
  • Vodila: ta del stružnice je zelo pomemben, saj omogoča samo gibanje med odrezovanjem. Poznamo dva načina izdelave vodil, in sicer kotalna ali pa drsna. Hidrostatična vodila pa so uporabljena takrat, ko so za obdelavo potrebne visoke hitrosti in zelo natančna gibanja.
  • Pogoni: večina novejših in boljših stružnic ima več pogonov s katerimi opravlja svoje delo. Ločimo glavni pogon, ki ga stružnica uporablja za glavno gibanje za odrezovanje, poleg tega pa so nanjo nameščeni tudi pomožni. Ti poskrbijo za ustrezno delovanje preostalega gibanja.
  • Sani in suporti: so nameščeni zato, da je omogočeno premikanje po vpenjalnem sistemu z nameščenimi orodji proti človeku, ki s strojem obdeluje. Suporti so tisti del, ki omogoča prečno premikanje, sani pa obratno, vzdolžno premikanje. Odvisno od vrste stružnice pa so lahko na njej eden ali več teh delov.
  • Konjiček: je namenjen za pomoč pri podpiranju bolj dolgih obdelovancev. Pritrjen je neposredno na posteljo. Ta del je prav tako več namenski, saj lahko vanj vpnemo tudi svedre, kar stružnico spremeni v popolnoma učinkovit vrtalnik.
  • Linete: so eden manjših delov stružnic, a zato nič manj pomemben. Njihova naloga je vmesna podpora med tem ko obdelovalec struži daljše in bolj komplicirane kose. Stružnice so zaradi tega dela lahko veliko bolj natančne prisvoji obdelavi, saj prav ta kos zmanjšuje upogibne napetosti na daljših obdelovancih. Poznamo premične linete ali samostojne linete.
  • Vpenjalni deli stružnic: tudi ti so namenjeni hitremu in enostavnemu nameščanju obdelovanca na glavno vreteno. Za dobro in predvsem stabilno delo pa je potrebno na stružnici imeti: vpenjalno glavo, čelne plošče, vpenjalne stročnice, vpenjalne konice.

Stružnice

Kot vidite imajo stružnice kar veliko število zelo kompleksnih sestavnih delov. Prav zato je še toliko bolj pomembno, da se v primeru nakupa predhodno dobro pozanimate, katere ogledane stružnice imajo določeno opremo že nameščeno v osnovnem paketu in kaj je potrebno posedaj dokupiti.

Stružnica: orodje, kjer se šest načinov združi v enega

Kot smo že omenili je lahko stružnica zelo praktično obdelovalno orodje. Postopki struženja se delijo na notranje in zunanje, poleg tega pa se lahko izvedejo tudi v prečni ali vzdolžni smeri. Z njeno pomočjo lahko opravljate: čelno, vzdolžno, zarezovalno, oblikovalno, profilno struženje in poleg tega še struženje navojev.

Kako delimo stružnice in kako te delujejo?

V osnovi se stružnice delijo na univerzalne, čelne, karuselne in revolverske. Da pa bo stvar še nekoliko bolj »zakomplicirana«, pa se tudi prej naštete oblike lahko delijo na bolj specifične podvrste stružnic, in sicer: avtomatsko, CNC in kopirno ter podstružilno stružnico.

Sami se bomo osredotočili predvsem na stružnice, ki jih uporabljajo za obdelavo lesa. Zakaj? Verjetno veste, da je Slovenija tretja evropska država po količini predelanega lesa. Prav zato je pomembno, da za izdelavo svojih lastnih lesenih izdelkov uporabljamo kakovostne stružnice. Takšne zagotovo lahko dobite pri različnih slovenskih proizvajalcih kot je Lesstroj.si. Stružnice za les so namenjene kot že ime samo pove, obdelavi lesa v različne lesene predmete. Les se obdeluje tako, da se obdelovanec vrti, pri čemer pa samo orodje miruje in opravlja svoje delo. Pri lesni obdelavi poznamo dva specifična načina obdelave, in sicer: skledno struženje in vretensko struženje. Glavna razlika med njima je v tem, da so pri prvem letnice obrnjene pravokotno glede na stružnico, med tem ko so pri drugem letnice vzporedne z osjo struženja.

Prve stružnice so prvi začeli uporabljati stari Egipčani, ki so že okoli leta 1300 pr.n.š. stružili. Sledila so jim tudi druga naprednejša ljudstva, kot so vsem dobro znani Rimljani, ki so sistem struženja še bolj nadgradili. Struženje je v začetku potekalo predvsem na lesenih materialih, z razvojem pa lahko dandanes vidimo, da se z njimi lahko obdeluje široka paleta različnih materialov. Tehnologija na področju struženja pa se še vedno razvija in vsako leto prinaša vedno več tehnološko dovršenih  stružnic.

Rate this post

Avtor prispevka:

167   Posts

Vsi prispevki