Domača vzgoja paradižnika

Vzgoja paradižnika: kako do zdravega in obilnega pridelka?

Paradižnik je ena izmed najbolj priljubljenih rastlin na krožniku in se zato pogosto pojavlja na vrtovih. Ne le, da je dobrega okusa, vsebuje ogromno snovi, ki so dobre za naše telo. Čeprav je vzgoja paradižnika na vrtu, torej na prostem, najbolj pogosta, pa zagotovo to ni edina možnost. Sejanja paradižnika se lahko lotite tudi v rastlinjaku ali pa celo v stanovanju.

Priprava na sajenje

Preden začnete z vzgojo paradižnika, je potrebna priprava pred sejanjem. Če boste sami sadili semena, to začnite doma. Izbere naj se boljša kvaliteta zemlje, ki zadržuje vlago, saj to igra veliko vlogo pri vzgoji katerekoli rastline. Potem v večji lonček na gosto posadite semena. Da začnejo kaliti, je najprimernejša temperatura 25 stopinj Celzija. Torej, temperatura mora biti visoka, zato je pomembno, da je prostor dovolj ogrevan. Če imate namen vzgojiti paradižnik v rastlinjaku, semena posadite februarja, če bo vzgoja paradižnika na vrtu, pa marca. Ko opazite, da je seme vzklilo, je to znak, da rastlino prepikirajte, torej prestavite v manjše sadilne lončke ali platoje. Izberite samo močne rastline, ostale pa zavrzite.

vzgoja paradižnika

Pomembna temperatura

Medtem, ko je bila prej pomembna visoka temperatura, je za presajanje pomembno, da temperature niso podnevi višje od 20 stopinj Celzija, ponoči pa ne nižje od 10 stopinj Celzija. Za sadike, ki jih iz sadilnih lončkov/platojev posadite na tla, bodite pozorni, bodo imele dovolj svetlobe. V rastlinjak se sadike presaja v drugi polovici aprila, če so grede na prostem, pa v sredini maja in vse do konca junija. Da bodo korenine paradižnika močne in globoke, v zemljo posadite polovico sadike, razdalja med posameznimi sadikami pa naj bo okoli 60 cm, odvisno od vrste. Če bo vzgoja paradižnika v lončku, se je potrebno prepričati, da je posoda dovolj velika in jo po potrebi zamenjajte.

Rast paradižnika

Ko so sadike presejane v gredo oz. v dovolj veliko posodo in začnejo rasti, je od vrste odvisno kako visoko bo rastlina zrasla. Od tega je odvisno, kakšno podporo paradižnik potrebuje. To najlažje storite z uporabo palic ali vrvic. Da bo vzgoja paradižnika najbolj optimalna, je dobro, da se rastlino gnoji. To bo paradižnik zaščitilo pred različnimi insekti, obenem pa ustvarilo bolj plodno zemljo in bolj zdravo rast sadik. Prav tako je pomembna vlaga v zemlji. Čeprav je dobro, da zemljo zalivate redno, lahko občasno pustite, da se zemlja malenkost osuši. Tako preveč suha, kot preveč mokra zemlja lahko namreč predstavlja take in drugačne probleme. Ko so dnevi še posebej vroči, je res potrebno zalivanje dnevno, ker, ko se zgornja plast zemlje osuši je to znak, da je spet na vrsti zalivanje. Da gre vzgoja paradižnika v smer katero želimo je pomembno, da se liste sadike redno pregleduje, da ob prvih znakih bolezni ali pa škodljivcev lahko ukrepate. Največkrat je takojšnja odstranitev listov za preprečitev nadaljevanja bolezni dovolj, ob ostalih primerih pa je treba poseči po sredstvih za zatiranje takih škodljivcev.

paradiznika

Kako vzgoja paradižnika vpliva na plodove

Glede na to, kakšne paradižnike želite vzgojiti, sta ključna razdalja sadik paradižnika in obtrgovanje listov. Vzgoja paradižnika je odvisna od tega, ali se odločite, da boste obtrgovali liste ali ne. Če se boste odločili, da listov ne boste obtrgovali, bo plodov paradižnika več, ampak bodo manjši. V tem primeru bo paradižnik rastel v širino. To morate vzeti v zakup že pri sejanju, saj morate v tem primeru pustiti med sadikami več prostora. Paradižniku morate nato nuditi dovolj opore, da se zaradi količine plodov ne polomi. Na oporo paradižnika pa morate biti pozorni tudi v primeru, da boste liste trgali. Takrat bo paradižnik rastel v višino in plodovi bodo večji. Res pa je, da jih bo manj. Če vzgoja paradižnika ni nekaj, kar ste že delali, poskusite z obema tehnikama in se potem odločite, kaj vam bolj ustreza. Plodovi so v obeh primerih na voljo tudi še oktobra, tisti, ki jih gojite v rastlinjaku pa celo še novembra.

Rate this post

Avtor prispevka:

230   Posts

Vsi prispevki