Čudežne lastnosti surovega medu

Med je izjemno zdravilno živilo, ki se že stoletja uporablja v ljudski medicini, saj ima številne pozitivne učinke na človeka. Čaj z medom in limono je stalnica hladnih zimskih večerov, saj prijetno pogreje, poleg tega pa krepi imunski sistem, preprečuje vnetja in blaži prehlade. Na trgovskih policah je danes mogoče najti najrazličnejše vrste medu – nekateri prisegajo na cvetlične, drugim so bolj pri srcu taki iz različnih vrst dreves. Pravi med je t. i. surov med, nabran direktno iz čebelnjaka, ki vsebuje obilico vitaminov, mineralov, antioksidantov, čebeljega cvetnega prahu in propolisa. To je domači med, ki se zajame iz čebeljega panja ter se le precedi skozi fino cedilo, s čimer je njegova obdelava končana. Med iz trgovinskih polic je v veliki meri procesiran, podvržen toplotni obdelavi in odstranitvi cvetnega prahu, kar uniči dobršen del njegovih zdravilnih učinkovin. Tako ima le surov med čudežne lastnosti, ki blagodejno vplivajo na človeško zdravje in splošno počutje.

Zagotavlja zadosten vnos vitaminov in mineralov

Zvrhana žlica surovega medu je pravi naravni antibiotik, saj vsebuje približno 20 vitaminov, med katerimi so najpomembnejši vitamin C in vitamini B kompleksa ter drugi vitamini v sledovih. Surov med je poln aminokislin, antioksidantov in mineralov, pantotenske in folne kisline, živih encimov ter probiotikov in prebiotikov. Vse te hranilne snovi ohranjajo zdrav metabolizem in preprečujejo razvoj številnih bolezni.

Učinkovito zdravi infekcije in pomaga pri celjenju ran

Surov med vsebuje najrazličnejše hranilne snovi, ključne za optimalno delovanje človeškega telesa in vseh njegovih funkcij. Encim glukoza oksidaza v medu ima močne antibakterijske in antiseptične lastnosti, zato je surov med zelo učinkovit v boju proti bakterijam in virusnim obolenjem. Med drugim preprečuje razrast bakterij, krivih za zastrupitve s hrano, uspešno zdravi herpes in preprečuje razjede na želodčni sluznici in druge bolezni prebavil. Aminokisline v cvetnem prahu pa pomagajo lajšati simptome različnih alergij.

Stabilizira krvni sladkor

Kljub svoji sladkosti je surov med zelo uspešen v boju proti sladkorni bolezni, saj uravnava nivo sladkorja v krvi, s čimer poskrbi za zadostno raven energije čez celoten dan. Primerna raven krvnega sladkorja je namreč nujna za uravnavanje lakote in posledično vzdrževanje primerne telesne teže. Žlica surovega medu dnevno lahko tako naredi pravi čudež v spopadanju s sladkorno boleznijo in prekomerno telesno težo.

surovega-medu

Vpliva na raven holesterola v krvi

Surov med je živilo brez holesterola, zato je njegovo uživanje v boji proti škodljivemu holesterolu pravzaprav zelo priporočljivo. Vitamini in druge učinkovine v medu nižajo raven slabega holesterola in pozitivno vplivajo na raven antioksidantov v telesu, ki so zaslužni za nižanje holesterola. Posledično vpliva tudi na zdravje srca in preprečuje srčno-žilne bolezni, ki so v sodobnem svetu med najpogostejšimi vzroki smrti.

Je popoln dodatek za nego kože in las

Med pa ni namenjen le uživanju, temveč je odličen v obliki najrazličnejših negovalnih kozmetičnih sredstev.  Deluje protimikrobno in v kožo dovaja antioksidante, s čimer pomlajuje videz kože. Uporablja se v obliki mask, ki se nanašajo na obraz, te pa kožo navlažijo, odstranjujejo odmrle celice in jo naredijo mehko ter voljno. Surov med preprečuje razvoj aken in še trdovratnejših ekcemov, zato si je masko priporočljivo pripraviti nekajkrat-tedensko, s čimer ob redni uporabi izginejo najrazličnejše kožne nepravilnosti. Podobno kot na kožo vpliva tudi na lase, saj jih naredi mehkejše, povrne jim sijaj in poveča njihovo bujnost. Surov med utrjuje lasne mešičke, s čimer spodbuja rast las, ohranja zdravo lasišče ter odpravlja nadležen prhljaj.

Izboljša psihično počutje in kognitivne sposobnosti

Glukoza v medu vpliva na delovanje nevronov oz. prenašalcev živčnih impulzov ter pomaga umiriti živčno napetost v telesu.  Hitra absorpcija glukoze je ključna za sprostitev in umiritev telesa, kar olajša tudi spanec  in vpliva na pridobivanje energije. Uživanje surovega medu je učinkovito pri spopadanju s stresom, pozitivno pa vpliva tudi na številne kognitivne funkcije, med drugim izboljšuje spomin, zato je priporočljivo redno uživati domači med in izkoristiti vse njegove pozitivne čudežne lastnosti.

Rate this post

Avtor prispevka:

167   Posts

Vsi prispevki