Udarna kladiva

Prava orodja za prave mojstrovalce

Ne glede na to, ali ste domači mojster ali profesionalec, pravo orodje je vedno dobro imeti pri roki. Manjša orodja, kot so vrtalniki, ročni ključi in merilna orodja zagotovo ne manjkajo v delavnici nobenega mojstrovalca, potem pa so tu še nekoliko naprednejša orodja, ki so namenjena nekoliko bolj specifičnim nalogam, vendar so vseeno nepogrešljiva. Prvo takšno so udarna kladiva, ki se uporabljajo za razbijanje, rušenje ali brušenje trdih materialov, prav pa vam bodo prišli tako pri gradnji kot prenovi. Orodje, ki pri tem ne sme manjkati, so tudi kronske žage (https://www.metalmikulic.si/oddelek/elektricno-orodje-pribor/hikoki-pribor/kronske-zage-diamantne-krone/), s katerimi boste izvrtali luknjo in si tako olajšali marsikatero delo. V nadaljevanju preberite, zakaj ta orodja potrebujete in zakaj jih naročiti pri Metal Mikulič.

Udarna kladiva so nepogrešljiva orodja doma in na gradbišču

Udarna kladiva so močna orodja, ki se uporabljajo za razbijanje, rušenje ali brušenje trdih materialov, največkrat betona. Delujejo na principu rotacijskega mehanizma z udarno silo. Močan motor poganja notranje mehanizme, ki hkrati ustvarjajo rotacijski gib in močno impulzivno silo, ki se prenaša na konico ali dleto. Ta sila omogoča prodor skozi trdne materiale, s pomočjo nizkih, ponavljajočih se udarcev. Udarna kladiva se uporabljajo pri zahtevnih delih, največkrat v gradbeništvu, za rušenje betonskih sten ali tlakovcev, v instalacijskih delih za vrtanje lukenj in v kovačijah za oblikovanje kovinskih delov.

Kakšne so značilnosti in razlike med posameznimi modeli?

Udarna kladiva omogočajo različna delovanja, med katerimi največkrat preklapljamo s prestavno ročico na orodju samem. Najbolj popularna so dvo-tipska ali tro-tipska udarna kladiva. Dvo-tipsko omogoča  vrtanje in udarjanje, tri-tipsko pa omogoča poleg tega dvojega omogoča  še udarno vrtanje. To pride prav pri vrtanju v beton, ko zgolj vrtanje ni dovolj in orodje potrebuje dodatno silo za premagovanje betonskih ovir. Udarna kladiva se med sabo razlikujejo tudi po udarni moči in udarcih na minuto – več kot ima kladivo udarcev, večjo ima moč in za trše materiale in večje luknje je primeren. Na voljo so tudi različni motorji, za lažja dela izberite akumulatorsko, za zahtevnejše materiale pa pride v poštev električna.

Udarna kladiva omogočajo različna delovanja

Kaj paziti pri njihovi izbiri?

Ko kupujete udarno kladivo je dobro upoštevati nekaj ključnih faktorjev: moč, hitrost udarcev, težo, ergonomijo in kakovost izdelave. Moč oz. zmogljivost je ena ključnih zahtev. Za lažja in manj zahtevna dela zadostuje zmogljivost med 450 in 1200 W, za profesionalno rabo oz. težja dela pa naj bo zmogljivost 1200 W ali več. Druga pomembna lastnost je število vrtljajev in udarcev na minuto. Običajno se število udarcev giblje med 4000 in 6000 na minuto. Vrtljaje reguliramo glede na premer svedra – večji kot je, nižje je število vrtljajev. Pomembna je tudi sila, ki jo orodje proizvede. Navedena je v joulih (J), sama sila pa vpliva na zmogljivost. Višja kot je sila, lažje je vrtanje v izbrani material. Za enostavna dela zadostuje sila 1,5 do 2 J, za beton 2 do 6 J in za armiran beton 6 do 8 J. Pri izbiri je pomemben tudi SDS vpenjalni sistem, ki zagotavlja hitro in enostavno menjavo nastavkov. Na voljo so vam SDS Plus za najlažje modele kladiva, SDS Max za težka in močna orodja in SDS Quick za akumulatorska orodja.

Kronske žage vam bodo prihranile marsikatero delo

Kronske žage so namenjene rezanju okroglih lukenj v različne materiale, kot so les, kovina, keramika, mavčno-kartonska plošča, opeka, granit, beton, plastika ..  Luknje se običajno vrtajo za vgradnjo cevi, kanalov, električnih napeljav in drugih podobnih elementov. Kronske žage so sestavljene iz več delov. Imajo žago s krožnim rezilom, ki je nameščena na okrogli plošči ali nosilcu. Ta plošča se pritrdi na vrtalnik ali poseben nosilec, ki se prilagodi glede na velikost želene luknje. Rezila so na voljo v različnih premerih, običajno med 16 in 200 mm, pa tudi več. Prav tako so na voljo različne vrste rezil, prilagojene za uporabo na različnem materialu.

Različne vrste

Največkrat se srečujemo s tremi vrstami:

  • Bi-metalne kronske žage so odlične pri vrtanju v neravno jeklo, lito železo, aluminij, baker, les, mavčne plošče in plastiko. Variabilno ozobje omogoča lep in natančen rez brez trganja in cufanja materiala. Ozobje je odporno na vročino in ima dolgo življenjsko dobo, zato so optimalna izbira za profesionalce in perfekcioniste.
  • Kronske žage s karbidno trdino so primerne za uporabo na gradbenih materialih, kot so vezane, MDF in iverne plošče. Posebna zasnova geometrije ozobja zagotavlja dobro končno obdelavo, kar omogoča veliko hitrost vrtanja in optimalno življenjsko dobo.
  • Diamantne kronske žage so najboljše, s čimer lahko delate. Primerne so za suho rezanje porcelanskih ploščic, keramičnih ploščic, granita, marmorja in skrilavca.

Zakaj kupiti orodje pri Metal Mikulič?

Podjetje je od leta 1994 specializiran trgovec na debelo z orodjem in varilno tehniko Na prehodu tisočletja je podjetje doseglo velik mejnik v poslovanju, pridobili so namreč ekskluzivno zastopstvo japonske korporacije Hitachi Koki za tržišče Slovenije, Bolgarije in Bosne in Hercegovine. Nov mejnik za podjetje je bilo leto 2004, ko se je podjetje preselilo v nove poslovne prostore v IC Zgornjih Jaršah pri Domžalah, kjer imajo še danes pisarniške, delavniške in skladiščne prostore. Slovijo po kakovosti, hitrosti, strokovnosti, poštenosti, lastnem servisu in ugodni ponudbi.

Rate this post

Avtor prispevka:

238   Posts

Vsi prispevki