mala čistilna naprava

Kako vam lahko mala čistilna naprava olajša vaše življenje?

Od leta 2016 naprej je zakonsko predpisano, da mora vsako gospodinjstvo poskrbeti, da v okolje ne bo spuščalo neprečiščene odpadne vode. Veliko gospodinjstev je to dilemo rešilo s priklopom na javno kanalizacijo, tisti, ki pa te možnosti nimajo, pa so začeli iskati nove možnosti ravnanja z odpadno vodo. Ena izmed odličnih rešitev je mala čistilna naprava.

Ugodni stroški nakupa in vzdrževanja

Mala čistilna naprava je znana po tem, da gospodinjstvu ne prinese visokih stroškov vzdrževanja. Največjo investicijo predstavlja njen začetni nakup, katerega cene se po navadi vrtijo nekje med 2000 in 2500 €. Cena male čistilne naprave je seveda odvisna od njene velikosti zmogljivosti in nenazadnje tudi proizvajalca. Poleg tega boste morali plačati tudi njeno vgraditev in to si vsi začetni stroški. Nato pa morate na letni ravni plačevati le še elektriko, ki jo porabi za svoje delovanje. Stroški elektrike, ki jo porabi mala čistilna naprava pa so na letni ravni bistveno nižji od računa za kanalizacijski priključek.

Možnost pridobivanja različnih subvencij in olajšav

Če se odločite za nakup male čistilne naprave, vam najprej svetujemo, da se pozanimate, katera dovoljenja morate za njeno postavitev pridobiti v vaši občini, ter se prijavite na različne razpise. Mala čistilna naprava namreč velja za okolju prijazen način ravnanja z odpadno vodo, zato boste ob njenem nakupu lahko upravičeni do marsikatere subvencije in olajšave. Lahko zaprosite za subvencijo pri Eko skladu, poleg tega, pa subvencije in olajšave pri nakupu ponujajo tudi številne slovenske občine, zlasti tiste, ki še nimajo dobro urejenih kanalizacijskih priključkov. Tako boste prihranili že pri začetni investiciji in kmalu ugotovili, da lahko z malo čistilno napravo prihranite mnogo več, kot če bi bili priključeni na kanalizacijski priključek.

Uporabna je za vse tipe gospodinjstev

Prednost male čistilne naprave je tudi ta, da je uporabna praktično za vse vrste gospodinjstev, tudi za kmetije in počitniške hiše. Njena moč je premajhna le za industrijske objekte. Če želite, da vam mala čistilna naprava res olajša življenje, to pomeni, da morate biti pri nakupu pozorni, da boste izbrali kakovostno čistilno napravo, ki ne zahteva veliko dodatnega vzdrževanja. Pomembno je, da izberete najprimernejšo vrsto čistilne naprave za vaše gospodinjstvo, saj trenutno lahko izbirate med zelo različnimi vrstami malih čistilnih naprav.

 V osnovi ločimo med pretočnimi in nepretočnimi čistilnimi napravami, poleg tega pa se med seboj razlikujejo tudi v načinu prečiščevanja vode ter številu faz prečiščevanja. Na izbiro male čistilne naprave v največji meri vpliva okolje, v katerega  bo čistilna naprava vgrajena, količina odpadne vode, ki jo proizvede vaše gospodinjstvo, ter o vrstah odplak. Nekatere čistilne naprave namreč ne prečiščujejo vode, onesnažene z močnimi kemikalijami, zato se je potrebno tudi o tem prej pozanimati.

Mala čistilna naprava je vsekakor dobra investicija, ki omogoča številne prihranke – tako denarja kot tudi skrbi. Pomembno pa je, da si vzamete čas in dobro pozanimate o nakupu prave male čistilne naprave za vaše gospodinjstvo. Saj bo skrbno izbrana čistilna naprava poskrbela, da ne boste imeli sivih las zaradi njenega vzdrževanja.

Rate this post

Avtor prispevka:

144   Posts

Vsi prispevki