Nadstrešek za avto ali kako najbolje zaščititi avto na domačem dvorišču?

Nadstrešek za avto je nadvse uporaben zato, da vaš avto zaščiti pred najhujšim, kot je toča. Tudi pred dežjem ga ščiti, ki povzroča veliko vlago in morebitno rjavenje avta, je pa to odvisno tudi od modela avta. Kakovosten nadstrešek za avto ščiti avto tudi pred UV in drugimi sevanji, ki jih povzroča močno sonce, to pa ima za posledico bledenje barve in druge poškodbe laka, kar avtu lahko skrajša življenjsko dobo ali pa povzroči dodatne in nepotrebne stroške.

Kakšen nadstrešek za avto izbrati?

Ko boste izbirali nadstrešek za avto, boste zagotovo naleteli na kar nekaj inovativnih idej, kako bi zaščitili vaš avto pred vremenskimi vplivi. Nekatere izbire so zares učinkovite in dobre, druge pa veliko manj ali celo ne. Povsem neučinkovite so razne mreže, ki se namontirajo na avto in so kot neki dežniki, te ne zdržijo toče niti vetra.

Mnogi se namesto nadstreška za avto odločijo na primer za ponjavo proti toči. Ponjava bo avto odlično zaščitila pred UV sevanjem, pred točo pa lahko da ne. Ponjave so tudi zelo različne. Tiste, ki so res kakovostne in točo zadržijo tako, da avto ni poškodovan, so tako debele in težke, da so za namestitev zelo nerodne. Da bi jih vsak dan nameščali, je skoraj nemogoče. Ponjave imajo slabost tudi to, da je avto pod njimi ves čas vlažen, kljub prezračevanju, saj je ponjava tesno na avtu. Ko pade sneg, pa je dejansko neuporabna, težko jo očistite in snamete, pa še primrzne lahko na avto, takrat to postane lahko tudi problem.

Dober nadstrešek za avto je lahko kozolec, ki pa ga seveda nima vsak. Enako velja za gospodarska poslopja. Nenazadnje ostane kot najbolj učinkovita in cenovno ugodna izbira kakovosten nadstrešek za avto, ki se ga posebej prilagodi in izdela za točno določeno lokacijo, dvorišče ali stavbo. Nadstrešek pa mora biti dovolj trden in zdržljiv, da bo zdržal tudi velike obremenitve, kot je večja količina snega, saj se lahko vse skupaj zruši na avto.

Kateri je najbolj kakovosten nadstrešek za avto?

Za nadstrešek za avto je najbolj pomembno, da je močan in kakovosten, zato mora biti nujno narejen iz kovine ali masivnega lesa. Pomembno je tudi to, da je vsaj na eni strani odprt, da se avto dobro zrači, ker bo drugače začel gniti. To so glavne značilnosti, ki jih je potrebno imeti v mislih, ko kupujete nadstrešek.

Naslednja pomembna zadeva pa je tudi kritina za nadstrešek. Naj ne bo iz mehke tanke pločevine ampak iz strešnikov oziroma take kritine, ki zadrži debelo točo ter težo snega. Kritina naj bo taka, da je s strehe možno potegniti dol sneg, če ga zapade preveč, da se nadstrešek ne podre na avto, kajti nosilnost nadstreška ponavadi ni velika. Lahko pa takega naročite.

Lesen nadstrešek za avto mora imeti močne lesene stebre, torej osnovno konstrukcijo. Stene so lahko narejene z lesenih lat, ki naj bodo tako pritrjene, da lahko vmes kroži zrak, ki bo avto ohranjal suh. Tako bo avto dolgo časa v redu, ne bo gnil in bo tudi vžigal normalno kljub na primer dolgim deževnim ali meglenim dnem in zimi. Leseni nadstreški imajo lahko močno betonsko ali glineno kritino iz strešnikov.

Kovinski nadstrešek za avto je lahko najbolj primeren zato, ker je dejansko zelo močan in se ne podre. Če je kovinska konstrukcija močna in debela, potem se bo težko podrl tudi pod težo snega, paziti je treba le, kako je narejena streha. Taki nadstreški so lahko nadstreški na stebrih, konzolni nadstreški ali nadstreški z lopo.

Nadstreški so lahko seveda tudi zidani ali kombinirani z vsemi naštetimi materiali. Pri zidanih nadstreških je treba biti previden zaradi potresne varnosti.

Prednosti nadstreškov za avto

Nadstrešek za avto se da povsem prilagoditi obliki hiše, dvorišča, terase ali poslovne stavbe. Nadstreški so lahko za en avto, za dva, štiri in seveda za več avtomobilov. Poslovne stavbe imajo nadstreške tudi za celoten vozni park, za zaposlene in goste, tudi 50 in več avtomobilov je lahko varno pod streho kadarkoli in uporabniki bodo lahko brez skrbi delali, brez da bi mislili na najhujše.

Največja prednost nadstreška je v tem, da bo avto varen pred točo in škodo, ki lahko nastane. Če ni zavarovan proti toči, je to res velika prednost. Velja razmisliti, kaj se bolj splača, zavarovalnici dajati ves čas denar za zavarovanje proti toči ali pa imeti nadstrešek za zelo dolgo časa. Kakovostni nadstreški imajo namreč resnično dolgo življenjsko dobo in se jih naredi ter vanje investira samo enkrat. Morda boste morali čez pol stoletja zamenjati streho, če bo to potrebno ali prebarvati konstrukcijo.

Nadstrešek za avto ima tudi to prednost, da vam ni treba zjutraj kidati snega ali čistiti zamrznjeno vetrobransko steklo. Če je tako narejen, da malo zadrži vpliv okolja ali je ob stavbi, potem bo avto pred zmrzaljo varen. Vi pa boste precej prehranili na času, ker vam ne bo treba čistiti avta, le okolico bo treba splužiti, kar pa lahko naredi tudi komunala, tako da vi ne boste imeli dela. To pa je tudi veliko vredno.

Moderen nadstrešek za avto ima lahko tudi moderno kakovostno in trpežno kritino. To so lahko večslojne polikarbonate plošče ali na primer kaljeno steklo. Izberete lahko tudi trapezno kritino s filcem proti kondenzu ali z izolacijskim polnilom. Takšne kritine so precej lahke in imajo prednost pred strešniki, ki so težki in povzročajo skupaj snegom lahko veliko obremenitev za nadstrešek.

Če boste strokovnjaku predstavili svoj primer, vam bo znal povedati, kakšen je za vas primeren nadstrešek, s kakšno kritino, obliko, materialom in kako velik naj bo ter tudi, koliko stane.

Avtor prispevka:

54   Posts

Vsi prispevki