Kako koristen je lahko dober brusilnik betona?

Kot je že povsem v navadi se v toplih spomladanskih dneh praktično vsak, ki ima vsaj malo prostega časa, loti kakšne manjše ali večje prenove v stanovanju ali hiši. Zahvaljujoč prijetnejšemu vremenu in vse daljšim dnevom pa je to ravno pravi čas tudi za večja obnovitvena dela okolice hiše. Če imate betonska tla, ki so potrebna obnove, boste potrebovali zanesljiv ročni brusilnik betona, s katerim boste lahko tla najprej očistili oziroma izbrusili preden začnete polagati nove talne obloge.

Nato pa vas še čaka izbira ustreznih talnih oblog ter polaganje. Če obnavljate kuhinjo ali kopalnico, ste se verjetno že odločili za ploščice. Eden od najpriljubljenejših materialov za polaganje je zagotovo talna keramika vrhunskih proizvajalcev. Bogato ponudbo številnih različnih vzorcev in dimenzij lahko najdete tukaj: https://www.keramoteka.si/.

Za kaj se uporablja brusilnik betona?

Gre torej za orodje, ki se ga uporablja pri zaključnih obnovitvenih delih talnih površin. Njegova velika prednost je ta, da obdelano površino izravna in zgladi. Glajenje poteka preko kolutov z abrazivnimi nastavki, ki rotirajo in s svojim delovanjem gladijo površino. Običajno je brusilnik betona opremljen z brusno ploščo, ki jo je možno nastavljati po višini. Zaradi možnosti različnih nastavitev višine je zagotovljeno dobro tesnjenje gumijastega tesnila, ne glede na debelino posamezne plošče.

Z njim lahko odstranjujete vse površinske nepravilnosti, ki bi lahko vplivale na končno obnovo tal. Namenjen je odstranjevanju različnih ostankov organskih in drugih snovi, dotrajanih premazov, sledov oksidacije in ostalih nakopičenih snovi, ki jih je nujno odstraniti preden začnete s pripravo na polaganje. Ravno tako je kakovosten brusilnik betona primeren za odstranjevanje različnih vrst madežev, lepil, barv, pa tudi maščob, olj in podobne umazanije. Namen obdelave je namreč doseči popolnoma čista in gladka tla preden nadaljujete s polaganjem parketa, laminata ali ploščic.

Pohodni ali ročni brusilnik betona

Obstajata dva tipa glede na zmogljivost in obseg uporabe: pohodni ali ročni. Slednji je običajno manjši in bolj primeren za manjše površine, tesna mesta in težje dosegljive ovinke in vogale. Skratka, namenjen je za uporabo povsod tam, kamor pohodni brusilnik betona zaradi svoje robustnosti ne more, ker je bolj primeren za obnovo velikih površin.

Izredno kakovosten in zmogljiv je brusilnik betona proizvajalca Hikoki, ki je dokaj majhen ter zato z njim zlahka dosežete težje dostopna mesta. Ima dvojno izoliran motor, diamantno in navadno brusno ploščo, dodatni ročaj ter branik. Opremljen je s konstantno elektroniko, ki pri različnih obremenitvah zagotavlja konstantne vrtljaje, s tem pa tudi najoptimalnejše delovne rezultate.

Keramika ima številne prednosti pred drugimi materiali

Po pripravi površine sledi polaganje talnih oblog. Pri izbiri ustreznega materiala je ob tolikšni ponudbi in poplavi informacij na spletu včasih res težko sprejeti dokončno odločitev. Vsekakor pa je potrebno tudi pri tem ostati zvest predvsem svojim lastnim potrebam in življenjskemu slogu, ki ga imamo. Izbirate lahko med parketom, laminatom, vinilom in številnimi drugimi površinami. Med najbolj prodajanimi pa je zagotovo keramika, ki velja za zelo trpežen material. Tudi tu obstajajo različni načini obdelave, ki zagotavljajo različne stopnje trpežnosti. To pa se kasneje tudi odraža v ceni.

Za razliko od lesa je keramika zagotovo bolj odporna na madeže in umazanijo ter je na splošno manj občutljiva, zato je tudi čiščenje zelo enostavno. Edino, pri čemer je čiščenje morda malo zahtevnejše, so fuge, ki so pri polaganju keramičnih ploščic obvezne. V vsakem primeru pa so najbolj primerne povsod tam, kjer je prisotna vlaga oziroma voda, torej v kopalnicah, kuhinjah in prostorih, ki direktno vodijo na vrt.

Kaj pa negativne lastnosti keramike?

Morda ena od najbolj neprijetnih lastnosti, ki jih ima keramika, je njen hlad. Gre za izredno hladno površino, vendar ravno zato ne hodimo po njej bosi. Razen morda poleti, ko je to pravzaprav celo zaželeno. Če spadate med bolj zmrzljive sorte, pa to težavo zagotovo lahko odpravite z vgradnjo talnega gretja, ki vas bo učinkovito grelo pozimi.

Druga težava je lahko njena trdota. Nekaterim ljudem izredno trde površine celo bolj ustrezajo, drugim pač ne. Iz tega razloga je pomembno razmisliti o ustrezni obutvi, ko je pod nami keramika. Tako bo hoja bolj udobna. Še ena rešitev pa so mehke preproge, ki jih lahko položite tam, kjer se najpogosteje zadržujete.

Izbirate lahko med številnimi oblikami in vzorci

Najbolj pogosto si ljudje za ploščice predstavljajo klasične kvadratne oziroma pravokotne oblike. Vendar je najsodobnejša porcelanska keramika na voljo v številnih drugih oblikah, kot je na primer šesterokotna, ki postaja vse bolj priljubljena. S svojo edinstveno podobo bo vaši kopalnici zagotovo pričarala posebno vzdušje. Na voljo so vam ploščice v črni in beli izvedbi.

Zelo posebna pa je tudi talna keramika visokokakovostnega proizvajalca z unikatnim vzorcem, ki ponazarja različne naravne motive, kot so različni cvetovi, listi, valovi. V modrih in zelenih odtenkih bodo te ploščice z dimenzijo 20 x 20 centimetrov primerne za vse, ki želijo ob vstopu v svojo kopalnico začutiti bližino narave. Ravno tako pa jih lahko položite tudi v ostalih notranjih prostorih, na primer v kuhinji ali hodniku.

Rate this post

Avtor prispevka:

238   Posts

Vsi prispevki