dimnik

Izdelava kakovostnega in varnega dimnika

Dimniki krasijo vsako streho, saj so zelo pomembni za odvajanje dima iz naše hiše. Hkrati pa je ta del hiše tudi zelo izpostavljen vremenskim dejavnikom in visokim temperaturam. Zato je pomembno da je naš dimnik kakovosten in dobro izdelan, da z njim nimamo težav. Nočemo namreč, da bi nam ta poškodoval našo hišo in povzročil požar. Kakovost same kurjave je neposredno vezana na sam odvod dima, ki ga izvaja dimnik. Zato si malce poglejmo kaj je pomembno vedeti o dimnikih.

Kdaj je potrebna sanacija dimnika?

Sanacija dimnika je neizogibna in prej ali slej jo bo potrebno opraviti tudi na našem dimniku. Po letih uporabe se ta namreč obrabi in pokažejo se lahko razpoke v gradnji, skozi katere lahko uhajajo plini in dim. To pa je za naš dom izjemno nevarno, saj lahko ti plini povzročijo veliko škode, hkrati pa nam preti nevarnost samega požara. Eden najbolj opaznih znakov, da nekaj ni prav je to da se dim zadržuje v peči in nam ta celo včasih uide v prostor. Tudi vonj po sajah je lahko znak da dimnik ne deluje tako kot bi bilo to potrebno. Zato je potrebno na to biti pozoren tudi med letom in tako pravočasno opaziti kdaj je potrebna sanacija dimnika. Sama kakovost gradnje našega dimnika je tudi zelo pomemben dejavnik. Nekakovostna gradnja se hitreje obrabi in zahteva bolj pogosto sanacijo. Kadar pa ste v dvomih glede potrebe po sanaciji pa so vam vedno na voljo strokovnjaki. ki vam bodo natančno povedali ali je to potrebno ali ne.

dimnik

Kako poteka sanacija dimnika?

Pri postopku sanacije dimnika je najbolj pogost izraz, ki ga bomo slišali inox tuljava. To je namreč tista tuljava, ki nam zamenja obstoječo tuljavo. Takšna tuljava mora biti 2 cm manjšega obsega, da se lahko prilega v obstoječ dimnik. To je v primeru da je obseg tuljave vsak 200 mm. V nasprotnem primeru pa je v dimniku potrebno vrtanje. Na srečo je to vse kar je za nas potrebno vedeti o sanaciji dimnika, saj je to postopek, ki ga mi ne bomo izvajali ampak zgolj prepustili strokovnjakom. Najbolj pomemben dejavnik za nas je samo to da pravočasno opazimo, kdaj sanacijo potrebujemo.

Kako izbrati dimnik?

Na voljo imamo veliko različnih dimnikov med katerimi lahko izbiramo. Pomembno pa je da izberemo pravi dimnik glede na vrsto kurjave za katero smo se odločili. V večini primerih pa se lahko preprosto odločimo za tri slojni montažni dimnik. Takšen dimnik ne zahteva nobenih dodatnih temeljev in je zato lahek za implementacijo v vaš dom. Mogoče pa jih je tudi postaviti na zunanji del objekta prav tako kot v notranji, v primeru da za to nimamo dovolj prostora znotraj. Seveda pa imate vedno možnost najema strokovnjaka, ki vam bo lahko svetoval kako se lotiti gradnje novega dimnika in za katerega se odločiti. Najbolj pomembno je to, da je naš dimnik zgrajen po predpisih za požarno varnost in sanitarno tehničnih predpisih. ter s tem ne ogroža nas in našega zdravja. Preverite, da ima vaš izvajalec vse potrebne certifikate za varno gradnjo. Nočemo namreč živeti v domu, kjer nam neprestano preži nevarnost požara.

dimnik

Pri dimnikih je torej kar nekaj dejavnikov, na katere moramo biti pozorni. Od samega zunanjega dela dimnika, ki mu neprestano težijo vremenski dejavniki pa do notranjega dela, ki je odgovoren za odvoz dima in plinov izven prostora. Varnost dimnikov je izjemno pomemben del same gradnje ali obnove dimnikov saj lahko hitro pride do požarov ali drugih poškodb. Zato se tudi izvajajo vsakoletni obiski dimnikarjev. Bodite pozorni in dobro premislite na vse dejavnike ko se odločate za izgradnjo dimnika za vaše stanovanje.

Rate this post

Avtor prispevka:

178   Posts

Vsi prispevki