3 preproste ideje za ureditev vrta

Zima se poslavlja in prihaja pomlad. Vse okoli se počasi barva v krasno pomladno paleto barv, zato je čas, da razmislimo o ureditvi vrta ob hiši, ki je lahko bivalen, saden, zeliščen ali zelenjaven, prav tako pa so vrtovi lahko tematski, moderni in zdravilni. Za vsak vrt si je treba vzeti čas in ga skrbno načrtovati, da bo objekt smiselno in estetsko povezan, zato smo za vas izbrali ideje za ureditev vrta, ki si ga lahko naredite tudi sami.

Ideje za ureditev vrta so lahko unikatne

V vsakem domu se najdejo stvari, ki niso več primerne za nobeno uporabo, lahko pa z malo domišljije postanejo pravi okrasni element na vašem vrtu, dvorišču ali terasi.

Ideje za ureditev vrta so lahko s pomočjo reciklaže čudovit element praznih kotičkov, ki jim lahko vlijete svoj unikatni smisel za ustvarjanje z rastlinami, naj bodo to sadne rastline ali zelenjavne, in jih popestrite z različnimi odtenki barv, za kar pa poskrbijo cvetovi rastlin ali rože.

Za takšne elemente lahko uporabite staro kolo, ponošene gumijaste škornje, stara vedra za vodo, stole, morda celo stari radijski sprejemnik ali pa gume, stare čajnike ter samokolnice.

Za visoko gredo lahko uporabite sode iz pločevine ali pa vinske sode, lahko jo sezidate sami iz stare opeke ali neuporabnega lesa, če pa se kje v kotu skriva kakšen odvečen kos železne ograje, jo lahko zvarite in kot dekor visoke grede uporabite odvečno kamenje, ki se potika okoli hiše.

Ideje za ureditev vrta so tako unikatne in posebne, vaš vrt pa bo namesto puste lesene ograje dobil čudovit dinamičen element, ki bo pritegnil marsikatero oko, vi pa boste ponosni na svoje inovativno delo.

Ideje za ureditev vrta so lahko tematski

Dovolj imate klasike. Svoj vrt želite narediti poseben in harmoničen. Ideje za ureditev vrta so lahko tudi tematske.

Tematske vrtove ustvarjate na osnovi svoje najbolj priljubljene barve, ki jih lahko prilagodite tudi svojim otrokom in svojemu razpoloženju. Tematski vrtovi niso namenjeni samo zasaditvi zelenjavnih ali sadnih rastlin, ponuja vam še več.

Izmislite si lahko dekorativno tlakovano pot ali prostor, na katerega boste postavili pohištvo ali pa si umislite še postavitev vodnjaka. Zraven zasajenega sadnega drevja se lahko razvajate še zasaditvijo dišečih rastlin, kot so rozarije, ki vas ne bodo očarale samo s cvetjem, ampak tudi svetlo močnim vonjem.

Tematski vrtovi so lahko različni, slogovno pa so razdeljeni na francoske, angleške, kitajske in japonske. Najbolj priljubljeni so japonski tematski vrtovi, saj delujejo umirjeno in harmonično. Z malo spretnosti lahko vaš klasični vrt postane majhna pravljična pokrajina z ribnikom, mostom, kamnitimi svetilkami, zdravilnimi dišečimi rastlinami, jagodičevjem predvsem pa bo videti eleganten in prefinjen.

ideje-za-ureditev-vrta

Ideje za ureditev vrta – aktualne smernice

V času pandemije odkrivamo nov življenjski prostor, vrt. Če so prej bili vrtovi preprostejši in so zelenjavni ter sadni vrtovi pa tudi zeliščni nekako izginjali, saj za njihovo negovanje ni bilo dovolj časa, in so bili produkti, ki so zrasli včasih na vrtovih, v trgovskih verigah relativno poceni, se danes smernice nagibajo v urejevanje vrtov, ki so skladni z okolico doma.

Poleg pridelovalnega vrta je pomemben tudi bivalen vrt, zato se vse več uporabnikov o ureditvi vrta v eno celoto, ki bo sovpadal z objektom, pa naj bo objekt hiša ali manjše stanovanje.

Ideje za ureditev vrta so nove umetniške smernice, ki jih imenujemo vertikalni vrtovi in so postale izvirna rešitev za sodoben svet. Vertikalne vrtove lahko postavite na prostem in jo napolnite z delom v naravi ali pa okrasite ograjo ali celo fasado, lahko pa tudi teraso in balkon.

Vertikalen vrt je pravokotno postavljena struktura, v kateri so nasajene različne rastline. Lahko so zeliščne in zelenjavne ali pa je nasajeno jagodičevje in tudi cvetje. Za vertikalen vrt ne potrebujete veliko zemlje in jo lahko pritrdite kamorkoli na steno. Tudi v dnevno sobo.

Vertikalen vrt lahko oblikujete sami. Potrebujete le okvir, ki ga lahko naredite iz palete, starih predalnikov ali starih okvirjev in nekaj starih plastičnih ali kovinskih škatel, ki jih boste pripeli na okvir. Lahko pa na okvir pritrdite tkanino, kateri naredite žepke. Ideje za ureditev vrta še nikoli niso bile preprostejše in vertikalen vrt vam ponuja nešteto možnosti za ustvarjanje.

Posebni, unikatni, sproščujoči, zdravi in za dom dovolj donosni vrtovi so sanje vsakega človeka, ki so zelo prepleteni z nitkami življenja. Z malo domišljije in iznajdljivostjo ter majhnim finančnim vložkom boste svoj vrt lahko uredili na sto in en način, pomembno je le to, da ideje za ureditev vrta spremenite v svoj sanjski življenjski prostor.

Rate this post

Avtor prispevka:

197   Posts

Vsi prispevki