Japonski viski velja za zelo kakovostnega. Katerega izbrati?

Japonski viski je vrsta alkoholne pijače, ki se proizvaja na Japonskem. Japonski viski je znan po blagem okusu in pomanjkanju dimljenja. Viski je običajno narejen iz slada in žita, starati pa se mora v hrastovih sodih vsaj tri leta. Med najbolj priljubljenimi japonskimi viskiji so znamke Yamazaki in Hibiki podjetja Suntory ter Yoichi in Taketsuru podjetja Nikka. Japonski viski je v zadnjih letih vse bolj priljubljen tako na Japonskem kot v tujini. Več japonskih viskijev je na mednarodnih tekmovanjih prejelo najvišja priznanja. Če želite poskusiti nekaj novega, ko boste naslednjič v trgovini z alkoholnimi pijačami, se odločite za japonski viski.

Japonski viski

Prednosti japonskega viskija

Japonski viski je pogosto hvaljen zaradi svojega gladkega in nežnega okusa. To je deloma posledica dejstva, da japonski proizvajalci k destilaciji pristopajo zelo tradicionalno in uporabljajo tehnike, ki se prenašajo že več generacij. Japonski viski je tako priljubljen tudi zato, ker je podnebje v tej državi idealno za staranje žganih pijač. Vlažna poletja in hladne zime ustvarjajo okolje, ki pomaga viskiju, da sčasoma razvije kompleksne okuse in arome. Ne glede na to, ali ste ljubitelj enosladnega ali mešanega viskija, ne morete zanikati, da je japonski viski eden najboljših na svetu. Če iščete resnično posebno izkušnjo pitja, poskusite katero od teh izjemnih steklenic. Ne glede na to, katero vrsto japonskega viskija izberete, ga uživajte odgovorno. Japonski viskiji so gladki in enostavni za pitje, zato zlahka pozabimo, da vsebujejo alkohol. Pijte zmerno in vedno imejte na voljo voznika, če si nameravate privoščiti razvajanje.

Kako uživati japonski viski?

Če želite uživati v japonskem viskiju, morate vedeti nekaj o njegovi zgodovini in načinu izdelave. Japonski viski ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega v zgodnje 19. stoletje, ko je bila v Osaki ustanovljena prva destilarna. Od takrat se izdeluje po tradicionalnih metodah in z uporabo edinstvenih sestavin, ki mu dajejo poseben aromatični profil. Običajno je lažji in bolj gladek kot drugi viskiji z vsega sveta. Zato je idealen za uživanje v čistem viskiju ali z ledom. Obstaja pa tudi veliko okusnih načinov uživanja v koktejlih z japonskim viskijem. Če ste novinec na področju japonskega viskija, vam priporočamo, da začnete s klasiko kot sta Nikka Coffey Grain Whisky ali Suntory Hibiki 12 Years Old. Tista odlična primera lahkega in gladkega sloga japonskega viskija. Ko boste poskusili nekaj različnih izrazov, boste lahko začeli raziskovati številne načine uživanja v japonskem viskiju. Prepričani smo, da boste našli način, kako uživati v tem edinstvenem viskiju, ne glede na to, ali ga pijete čistega, z ledom ali v koktajlu.

japonski-viski

Fujimi viski

Fujimi Whisky je japonska destilarna viskija, ki ima sedež v mestu Fujimi v prefekturi Shizuoka. Fujimi Whisky je ena redkih japonskih destilarn viskija, ki za proizvodnjo viskija uporablja lončene kotle v škotskem slogu. Fujimi Whisky je izdelal linijo enosladnih viskijev The 7 Virtues. V tej liniji je sedem viskijev, vsak s svojim edinstvenim profilom okusa. Linija 7 Virtues je bila ustvarjena za predstavitev različnih stilov viskija, ki jih je mogoče izdelati v destilarni Fujimi. Vsi ti viskiji so zelo dobro izdelani in ponujajo nekaj edinstvenega. Če iščete japonski viski, ki je drugačen od običajnega, potem je serija 7 Virtues vsekakor vredna ogleda. Linijo 7 Virtues so zelo dobro sprejeli tako ljubitelji viskija kot kritiki. Viskiji iz te serije so odličen uvod v svet japonskega viskija za tiste, ki se s to kategorijo šele spoznavajo. Za tiste, ki japonski viski že poznajo, pa je serija 7 Virtues priložnost za raziskovanje različnih stilov, ki jih je mogoče najti v tej hitro rastoči kategoriji.

Nekaj primerov japonskih viskijev

Togouchi Kiwami G.B. ima lahek cvetlični vonj s pridihom dima in vanilije. V okusu je viski gladek in sladek z notami medu in citrusov. Zaključek je dolg in dolgotrajen s pridihom dima. Togouchi Kiwami G.B. je odličen primer najboljšega japonskega viskija. Hinotori 5 y.o. je izdelan iz mešanice sladnih in žitnih viskijev in je pet let staran v hrastovih sodih. Ima lahek, nežen okus z notami citrusov, medu in vanilije. Pijete ga lahko čistega ali z ledom. Ne glede na to, kako ga boste uživali, je Hinotori 5 y.o. okusen viski, ki je popoln za vsako priložnost. Akashi Meisei Blended je bil mešan posebej za japonski trg. Izdelan je iz mešanice sladnih in žitnih viskijev, ki nato najmanj tri leta zorijo v hrastovih sodih. Rezultat je gladek in dobro uravnotežen viski z bogatim in kompleksnim okusom. Akashi Meisei Blended je odlična izbira za tiste, ki iščejo visokokakovostni viski, ki se ponaša z okusom in kompleksnostjo. Tajvanski enosladni viski Yushan je vrhunsko žganje, izdelano iz najboljših sestavin in starano v hrastovih sodih najmanj tri leta. Je gladek, dimljen in polnega telesa z dolgim, dolgotrajnim zaključkom. Je odličen viski za srkanje, uživate pa ga lahko tudi čistega, z ledom ali v koktajlih. Yushan Single Malt Whisky je narejen iz najboljših sestavin. Destilirajo ga v majhnih serijah, da je vsaka steklenica najvišje kakovosti. Whisky Yushan Single Malt ima gladek in bogat okus, zato je odličen za uživanje v čistem stanju ali z ledom. Ne glede na to, ali ste poznavalec viskija ali pa šele začenjate raziskovati to okusno pijačo, vas bo viski Yushan Single Malt Whisky zagotovo zadovoljil.

5/5 - (1 vote)

Avtor prispevka:

219   Posts

Vsi prispevki