lasersko odstranjevanje dlak na obrazu

Lasersko odstranjevanje dlak na obrazu je učinkovita in neboleča metoda

Edine dlačice, ki si jih želi ženska imeti na svojem obrazu, so obrvi in trepalnice. Klasično urejene obrvi ter dolge in goste trepalnice. Katerakoli druga dlačica, še posebej brki, je na obrazu nezaželena, čeprav je popolnoma naravna.

Sodobni lepotni standardi zahtevajo, da ima ženska gladko kožo, zato se jih vedno več odloča za lasersko odstranjevanje dlak na obrazu, saj le na ta način izpolnijo nenapisana estetska pravila.

Izvori pretirane poraščenosti ženskega obraza

Dlake na obrazu močno vplivajo na samopodobo ženske. V kolikor se ženska spopada z dlačicami, ki ji lahko nadzoruje in redno odstranjuje, temu ne namenja prevelike pozornosti. Kadar pa je poraščenost močnejša in obremenjujoča, potem lahko razloge zanjo išče v naslednjih vzrokih:

– genetika – v kolikor imata močnejše dlake na obrazu babica ali mama, potem je zelo velika verjetnost, da je dlakavost posledica dednega zapisa;
– hormonsko neravnovesje – prevelika količina moških hormonov androgenov lahko pri ženski povzroči pojav dlak nad ustnico, na bradi in na prsih;
– starost – s prehodom v menopavzo se spreminja hormonsko ravnovesje v ženskem telesu, kar je povezano z nenavadno rastjo dlak na obrazu;
– sindrom policističnih jajčnikov oziroma PCOS – v jajčnikih se razvijejo številne drobne ciste oziroma folikli z nezrelimi celicami, ki namesto da bi ovulirali, pričnejo proizvajati prekomerne količine moških hormonov. Z njimi pa je povezan pojav povečane dlakavosti na obrazu;
– Cushingov sindrom – zaradi prekomernega stresa se v telesu poviša nivo hormona stresa kortizola in z njim se poveča količina močnih dlak;
– kongenitalna adrenalna hiperplazija – diagnozo tega stanja najpogosteje postavijo že ob rojstvu. Zgodi se pri enem od 15.000 rojstev. Tem ljudem primanjkuje encim, ki izloča hormone iz nadledvične žleze. Posledica je povečana proizvodnja moških hormonov in z njo spodbujena rast dlak;
– nosečnost ali jemanje kontracepcijskih tablet – tako v nosečnosti kot pri jemanju kontracepcijskih tablet pride do hormonskih sprememb in rasti dlak. Sprememba je začasna in se odpravi z uravnovešenjem hormonov v telesu;
– hirsutizem – stanje je v bistvu blaga oblika sindroma policističnih ovarijev PCOS in povzroči večjo poraščenost ženske zaradi moških spolnih hormonov.

Hitro rastoče dlake na ženskem obrazu so znak, da v telesu ni vse tako kot bi moralo biti. Največkrat je spremembe mogoče pripisati hormonskemu neravnovesju.

lasersko odstranjevanje dlak na obrazu

Načini odstranjevanja dlak na obrazu

Ker je obraz najbolj izpostavljen del telesa, si ženske že od nekdaj belijo glavo, kako na najmanj invaziven način odstraniti z njega nezaželene dlake. Načinov odstranjevanje je več, razlikujejo pa se glede na vzrok rasti dlak na obrazu.

V kolikor je poraščenost nastala zaradi hormonskega neravnovesja, lahko pomagajo zdravila za zniževanje testosterona, ki jih predpiše zdravnik. Sledi odstranjevanje s pinceto, voskom, britje, beljenje, depilacija s kremo,…. Načinov je več. Nekateri so manj, drugi bolj boleči. V vseh primerih pa je odstranitev dlak začasna in moramo postopek ponoviti, ko dlake ponovno zrastejo čez nekaj tednov. Samo lasersko odstranjevanje dlak na obrazu poskrbi, da se dlak znebimo za vse večne čase.

Ali je lasersko odstranjevanje dlak na obrazu varno?

Lasersko odstranjevanje dlak na obrazu lahko izvede samo strokovno podkovana in izkušena oseba kot je dermatolog.
V kozmetičnih salonih uporabljajo IPL aparat (intenzivna pulzna svetloba), ki ga lahko kupite tudi v trgovini za lastno uporabo. IPL aparat s svetlobo deluje neselektivno na celo kožo in ne le na mešičke dlak, kar lahko kožo poškoduje.

Dermatolog uporablja diodni laser, ki ojača svetlobo z vzpodbujanjem valovanja sevanja. Način delovanja je pri obeh napravah podoben. Obe napravi namreč absorbirata optično energijo, vendar se IPL svetloba razlikuje od laserja. Valovna dolžina je šibkejša, bolj razpršena ter ima manjšo moč delovanja. IPL aparat je manj učinkovit kot laser.

lasersko-odstranjevanje-dlak-na-obrazu

Lasersko odstranjevanje dlak na obrazu da boljše in hitrejše rezultate, saj so laserski žarki usmerjeni v en sveženj, imajo isto smer gibanja ter isto valovno dolžino in so zato močnejši. Laser z izjemno natančnostjo nadzira tok, ob tem pa koncentrira najvišjo moč diod in sveti kar štirikrat na sekundo. Rezultati so tako vidni že po prvem tretmaju. Svetloba se namreč v dlaki spremeni v toploto, ki deluje na dlačni folikel, poškoduje zarodne celice dlak in mešiček, kar povzroči ustavitev rasti dlake. Po 1 do 3 tednih dlaka odpade.

Najučinkoviteje deluje lasersko odstranjevanje dlak na obrazu pri svetlopoltih osebah, ki imajo temnejše dlake.
Laserska svetloba učinkuje le na dlake, ki rastejo, zato se pred tretmajem ni priporočljivo depilirati ali svetliti dlak, naj bi se jih pa 48 ur prej obrilo. Laser namreč uniči le dlake do 1 mm dolžine.

Optimalen čas za lasersko odstranjevanje dlak na obrazu je od zime do pomladi.
Ker ga izvede dermatolog, je poseg varen. Laser pa s hladilno enoto, ki jo ima v glavi poskrbi, da se koža hladi že med posegom in je na ta način tretma neboleč.

Z manjšim številom posegov bo lasersko odstranjevanje dlak na obrazu prineslo dolgotrajen učinek

Število posegov se razlikuje od vsake posameznice in njenih dlak. Rast dlak lahko ustavimo po šestih do osmih posegih.

Dlake rastejo v treh fazah: anageni, katageni in telogeni. Samo dlake v anageni fazi so primerne za lasersko odstranjevanje dlak na obrazu, saj takrat rastejo. Posegi si sledijo na 4 tedne. Če se po določenem obdobju ponovno pojavi kakšna dlaka, se izvede vzdrževalni tretma.

Lasersko odstranjevanje dlak na obrazu dermatologi primerjajo z jemanjem antibiotikov. Za optimalen in popoln učinek, se tako antibiotik kot lasersko odstranjevanje dlak na obrazu izvaja do končnega rezultata: do mehke, gladke kože s prekrasnim tenom ter zadovoljne ženske.

Rate this post

Avtor prispevka:

230   Posts

Vsi prispevki