Ali so okna iz lesa še vedno v modi?

Lesena okna so bila prva okna, ki jih je človek uporabljal, najprej brez stekla, nato pa še zastekljena. Les je ekološki obnovljiv naravni material, ki je povsod dosegljiv in je zelo obstojen, če je vgrajen v hišo ter tudi diha, kar pomeni, da okna iz lesa na naraven način odstranjujejo iz prostora vlago, zato se plesen ne nabira. To je splošno znano in iz tega razloga se ljudje največ še danes odločajo prav za lesena okna, ki bodo vedno v modi. V članku pa preberite še, kateri trije razlogi bodo okna iz lesa naredila večna.

Zakaj se lesena okna uporabljajo že toliko časa?

Seveda so lesena okna narejena iz kakovostnega lesa, to je najpogosteje hrast, pa tudi smreka in macesen se uporabljata, les pa je material, ki je povsem biološki. Biološko pomeni, da je živo, da diha, deluje in prepušča skozi sebe vlago ter zrak.

Moderna lesena okna so sicer narejena tako, da so zrakotesna in imajo običajno tri sloje stekel, ki ne prepuščajo toplote, vseeno pa prav les še nekaj let po poseku deluje in ohranja prostor svež in suh, saj so celice v lesu še žive. Zato se ne bo nikoli nabrala plesen in nikoli ne bo tak prostor nezdrav.

Seveda pa, če kuhate na paro, potem je v takem prostoru vseeno treba okno odpreti, ker je v tem primeru vlage v zraku preveč in jo tudi kuhinjska napa težko odvede skozi zračnik. Zato se nabere plesen, ki je zelo škodljiva za zdravje ljudi in živali.

Vsi, ki lesena okna zamenjajo za plastična, takoj prepoznajo razliko, ker se že po nekaj časa začne v prostorih nabirati plesen, saj tak prostor ne diha, sploh če je dobro izoliran in ves čas zaprt.

Les pa je tak metiral, da ko ga pravilno posekaj in posušijo, še vedno nekaj let njegove celice delujejo, zato se včasih lahko tudi skrivijo, napnejo, če niso kakovostno narejena. Da bi se to preprečilo, se danes delajo okna iz lepljenega lesa, potem pa je ta težava povsem odpravljena.

Naravni materiali so v naših genih zapisani kot nekaj najlepšega

Ker človek že toliko tisočletij uporablja les pa ogenj, je to že zapisano v naših genih, da je ta material za nas najbolj zdrav in tudi je zelo lep na pogled. Zato se počutimo ob lesu domače. Različen les ima različne lastnice, vijuge in druga lepa znamenja, odtenke oker in rjavih barv, ki jih lahko pustimo take, kot so ter samo polakiramo, lahko pa jih pobarvamo z barvo.

Največkrat gre za rjave odtenke, zemeljsko rdečkaste, zeleno, belo ali tudi modro barvo. Les se lahko prebarva s katero koli drugo barvo za les, če tako želite. Najlepše pa so seveda naravne, lesne barve, ki jih vidimo lahko tudi v naravi, na katero nas spominjajo prav lesena okna.

Les je krati tako trden material, da je dolgo obstojen in zadrži udarce ter napore bolj, kot kateri koli drug material in je hkrati dovolj mehak, da se ga da res lepo obdelati ter tudi izrezljati. Zato se iz lesa lahko naredi okna katere koli oblike, od kvadratnih, pravokotnih, velikih, majhnih, do večkotnih, nepravilnih oblik in okroglih. Prav zato so tako zelo priljubljena, kar je drugi razlog, zakaj ljudje najraje uporabijo les kot material za okna. Dejansko lahko taka okna izdelajo tudi doma z domačim orodjem.

Tretji razlog je vsestranska uporaba in kombinacija z drugimi materiali

Naraven material les omogoča veliko različic izdelave oken. Tako so okna lahko preprosta, z enim okvirjem in velika ter enokrilna. Lesena okna pa imajo lahko tudi več kril, ki se odpirajo v vsaj dveh smereh in zgledajo retro, podeželsko, tako, kot so bila okna narejena včasih. Taka okna so zelo uporabna, ker lahko odprete samo eno krilo ali pa več njih hkrati in so še bolj trdna, kot če so iz enega kosa.

Lesena okna imajo lahko izjemno lepe izrezljane okrase in hkrati zaščite, kot so lesena polkna. Polkna so od nekdaj popularna in so še danes zato, ker so dobra izolacija in zaščita pred udarci, vejami, letečimi predmeti, ko piha zelo močan veter in ščitijo steklo na več načinov. So tudi odlična zaščita pred vročino ter premočno svetlobo poleti. V takem prostoru bo gotovo hladno, saj les ne prevaja toplote tako, kot jo na primer kovinska polkna in roleta.

Lesena okna je možno kombinirati tudi s kovinami, na primer z aluminijem, ki je tudi naraven material. Je pa takoj drugačen prostor, če so okna lesena ali so kombinirana s kovino. Vsak material namreč oddaja v prostor hlape, ki jih vdihavamo, zato so lesena okna dejansko najprimernejša za naše zdravje, česar se gotovo zaveda veliko ljudi, saj so najpogostejša izbira med kupci.

Nekateri se odločajo za lesena okna z aluminijem zaradi atraktivnega kovinskega svetlečega izgleda, saj zgledata les ter kovina skupaj kot nekaj dragocenega, prestižnega in nadstandardnega.  Seveda je od vašega okusa odvisno, za kaj se boste odločili. Če ste bolj ekološko usmerjeni v naravo, boste gotovo izbrali les, če pa ste nagnjeni z blišču in prestižu, pa boste izbrali kombinacijo obeh materialov s svetlečimi dodatki in lepim, atraktivnim steklom ter kakovostnim senčilom.

 

Avtor prispevka:

63   Posts

Vsi prispevki